Θεματα

4 πράγματα που δεν ξέρεις για την μπανάνα

Τελικά, πολύ μυστήριο φρούτο…

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329353-681176.jpg

Παράξενο φρούτο η μπανάνα. Μην είναι το έντονο κίτρινο χρώμα της ή οι πονηροί συσχετισμοί λόγω του ελαφρώς λυγισμένου, εύκαμπτου σχήματός της; Όταν μιλάμε για μπανάνες, ο χαρακτηρισμός «παράξενο» ακούγεται προσβλητικά λίγος.Ήξερες λοιπόν ότι: 

Είναι ραδιενεργές

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, απαραίτητο για πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ένα πολύ μικρό μέρος στη σύσταση του καλίου καταλαμβάνει το ασταθές ραδιενεργό ισότοπο κάλιο-40 (potassium-40) που εισέρχεται στον σώμα μας μαζί με το κατά τα άλλα ευεργετικό κάλιο, κάθε φορά που τρώμε μια μπανάνα; Είναι πάντως αδύνατο να εκτεθούμε σε επιβλαβείς δόσεις ραδιενέργειας τρώγοντας μπανάνες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα πρέπει να φάμε 10 εκατομμύρια μπανάνες με μιας, για να λάβουμε μια δόση ραδιενέργειας ικανή να μας σκοτώσει. Κι αν πάλι υπήρχε μια περίπτωση να καταφέρουμε τελικά να φάμε 10 εκατομμύρια μπανάνες με μιας, η ραδιενέργεια θα ήταν το τελευταίο που θα μας ανησυχούσε.

Αγριεύουν τις μέλισσες 

Το ισοπενθυλικό οξύ είναι μια οργανική ένωση που υπάρχει στις μπανάνες και στις συνθετικές «γεύσεις» μπανάνας, αλλά και στις φερομόνες των μελισσών. Οι φερομόνες είναι η «γλώσσα» επικοινωνίας των μελισσών. Όταν απειλούνται, το μήνυμα που στέλνουν με τις φερομόνες είναι «Επίθεση!». Το ισοπενθυλικό οξύ είναι ένα από τα συστατικά της φερομόνης της «επίθεσης» και μάλιστα το ισχυρότερο, γι’ αυτό και όταν σε τσιμπήσει μέλισσα υπάρχει μια λεπτή μυρωδιά «μπανάνας» στο σημείο που σε τσίμπησε, γύρω από το κεντρί της. Το συστατικό αυτό υπάρχει σε πληθώρα όταν οι μπανάνες είναι άγουρες και όσο το φρούτο ωριμάζει, μειώνεται και αυτό. Γι’ αυτό αν τύχει να φάτε μπανάνα δίπλα σε μέλισσες, τουλάχιστον φροντίστε να είναι από τις πιο «γινομένες».

Χαρίζουν όμορφο χαμόγελο

Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες, έχει την ιδιότητα να λευκαίνει τα δόντια. Δοκιμάστε να τρίψετε τα δόντια σας με τη φλούδα μιας άγουρης (πράσινης)μπανάνας, που επίσης περιέχει κάλιο. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι και τρίψτε για μερικά λεφτά με αυτό τα δόντια σας πριν τα πλύνετε. Οι μαλακές ίνες από το εσωτερικό της φλούδας θα μείνουν στα δόντια και με την τριβή θα γεμίσουν τις «αόρατες» ατέλειες. Βουρτσίστε τα δόντια μετά από δυο λεπτά. Σε δυο βδομάδες τα αποτελέσματα θα είναι εκθαμβωτικά.

Μοιάζουν όλες ίδιες γιατί, ΕΙΝΑΙ ίδιες

Αν φάγατε την πρώτη σας μπανάνα πριν 20 χρόνια και την τελευταία σας χθες, μάθετε πως τα χρόνια που χωρίζουν αυτές τις δυο μπανάνες δεν έχουν καμία σημασία. Εσείς φάγατε την ίδια ακριβώς μπανάνα, γιατί γενετικά αυτές  οι μπανάνες είναι «κλώνοι». Οι περισσότερες μπανάνες που καταναλώνονται στη Δύση, ποικιλία γνωστή ως μπανάνες Caventish, είναι άφορες. Όταν ένας καλλιεργητής θέλει ένα καινούργιο φυτό, μια νέα μπανανιά, δεν βάζει απλά στο χώμα ένα σπόρο να μεγαλώσει, αλλά πρέπει να κόψει ένα κομμάτι από μια άλλη μπανανιά και να το φυτέψει ξεχωριστά. Αυτά τα δυο φυτά και οι καρποί τους, θα είναι γενετικά ολόιδιοι.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.