- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τριφύλλι, το ταβερνάκι-θρύλος της Αλεξάνδρας
Διανοούμενοι και ηθοποιοί έρχονταν για την ατμόσφαιρα, τη βαρελίσια ρετσίνα και τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας
Πίσω από το δυτικό πέταλο του γηπέδου του ΠΑΟ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην οδό Παναθηναϊκού 7, βρίσκεται το οινομαγειρείο «Τριφύλλι». Δύο χαμηλά λαϊκά σπιτάκια με κεραμίδια που ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή αυλή αποτελούν μια ευχάριστη παραφωνία στο τσιμεντένιο δάσος των υψηλών πολυκατοικιών που πνίγει τον χώρο.
Αν και φανατικός Ολυμπιακός, το Τριφύλλι ήταν ένα αγαπημένο μου κουτούκι τη δεκαετία του ‘70. Διανοούμενοι και ηθοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, το σύνολο σχεδόν της ντόπιας διανόησης, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου και προπάντων φοιτητές, έρχονταν για την ατμόσφαιρα του κουτουκιού με τη βαρελίσια ρετσίνα, αλλά κυρίως για να καταβροχθίσουν τους υπέροχους λαχανοντολμάδες, τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας, τις συκωταριές, που σερβίριζε με προθυμία ο Νικόλας, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και τις περίφημες τηγανητές πατάτες. Κι όλα αυτά φτιαγμένα από τα τρία τηγάνια της μικρής κουζινούλας του γκαζιού.
Η ιστορία του κουτουκιού ξεκινάει στα τέλη τις δεκαετίας του 1950 όταν η κυρά Κούλα αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια, αρχίζοντας να πουλάει τις Κυριακές σουβλάκια για τους φιλάθλους, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο γήπεδό του, προσπαθώντας έτσι να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του άντρα της που δούλευε οδηγός σε φορτηγό. Το 1962 μετατρέπει τον κήπο με το πηγάδι που βρισκόταν πλάι στο σπιτικό της σε ταβέρνα για να πουλάει κρασί και κανένα μεζέ.
Το μεσημέρι έρχονταν οι φύλακες, οι αστυνόμοι από τις φυλακές Αβέρωφ που βρίσκονταν απέναντι, οι υπάλληλοι του Δήμου που άφηναν τα αμάξια του Δήμου λίγο πιο κάτω. Μόνο αυτούς τους έπαιρνε οικονομικά να φάνε κρέας, όλοι οι υπόλοιποι, όσπρια και μπακαλιάρο.
Το ταβερνάκι έγινε σιγά-σιγά θρύλος, στέκι αγαπημένο και παρότι η κυρά Κούλα δεν ζει πια, τα παιδιά της συνεχίζουν να λειτουργούν ένα από τα πιο αυθεντικά κουτούκια της Αθήνας.
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585
*Για τον φούρνο του Τάκη διαβάστε εδώ.
**Για το Καφέ Αβυσσηνία διαβάστε εδώ.