- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τριφύλλι, το ταβερνάκι-θρύλος της Αλεξάνδρας
Διανοούμενοι και ηθοποιοί έρχονταν για την ατμόσφαιρα, τη βαρελίσια ρετσίνα και τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας
Πίσω από το δυτικό πέταλο του γηπέδου του ΠΑΟ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην οδό Παναθηναϊκού 7, βρίσκεται το οινομαγειρείο «Τριφύλλι». Δύο χαμηλά λαϊκά σπιτάκια με κεραμίδια που ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή αυλή αποτελούν μια ευχάριστη παραφωνία στο τσιμεντένιο δάσος των υψηλών πολυκατοικιών που πνίγει τον χώρο.
Αν και φανατικός Ολυμπιακός, το Τριφύλλι ήταν ένα αγαπημένο μου κουτούκι τη δεκαετία του ‘70. Διανοούμενοι και ηθοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, το σύνολο σχεδόν της ντόπιας διανόησης, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου και προπάντων φοιτητές, έρχονταν για την ατμόσφαιρα του κουτουκιού με τη βαρελίσια ρετσίνα, αλλά κυρίως για να καταβροχθίσουν τους υπέροχους λαχανοντολμάδες, τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας, τις συκωταριές, που σερβίριζε με προθυμία ο Νικόλας, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και τις περίφημες τηγανητές πατάτες. Κι όλα αυτά φτιαγμένα από τα τρία τηγάνια της μικρής κουζινούλας του γκαζιού.
Η ιστορία του κουτουκιού ξεκινάει στα τέλη τις δεκαετίας του 1950 όταν η κυρά Κούλα αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια, αρχίζοντας να πουλάει τις Κυριακές σουβλάκια για τους φιλάθλους, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο γήπεδό του, προσπαθώντας έτσι να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του άντρα της που δούλευε οδηγός σε φορτηγό. Το 1962 μετατρέπει τον κήπο με το πηγάδι που βρισκόταν πλάι στο σπιτικό της σε ταβέρνα για να πουλάει κρασί και κανένα μεζέ.
Το μεσημέρι έρχονταν οι φύλακες, οι αστυνόμοι από τις φυλακές Αβέρωφ που βρίσκονταν απέναντι, οι υπάλληλοι του Δήμου που άφηναν τα αμάξια του Δήμου λίγο πιο κάτω. Μόνο αυτούς τους έπαιρνε οικονομικά να φάνε κρέας, όλοι οι υπόλοιποι, όσπρια και μπακαλιάρο.
Το ταβερνάκι έγινε σιγά-σιγά θρύλος, στέκι αγαπημένο και παρότι η κυρά Κούλα δεν ζει πια, τα παιδιά της συνεχίζουν να λειτουργούν ένα από τα πιο αυθεντικά κουτούκια της Αθήνας.
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585
*Για τον φούρνο του Τάκη διαβάστε εδώ.
**Για το Καφέ Αβυσσηνία διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.