- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Τριφύλλι, το ταβερνάκι-θρύλος της Αλεξάνδρας
Διανοούμενοι και ηθοποιοί έρχονταν για την ατμόσφαιρα, τη βαρελίσια ρετσίνα και τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![328893-680396.jpg 328893-680396.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/10/29/328893-680396.jpg)
Πίσω από το δυτικό πέταλο του γηπέδου του ΠΑΟ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην οδό Παναθηναϊκού 7, βρίσκεται το οινομαγειρείο «Τριφύλλι». Δύο χαμηλά λαϊκά σπιτάκια με κεραμίδια που ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή αυλή αποτελούν μια ευχάριστη παραφωνία στο τσιμεντένιο δάσος των υψηλών πολυκατοικιών που πνίγει τον χώρο.
Αν και φανατικός Ολυμπιακός, το Τριφύλλι ήταν ένα αγαπημένο μου κουτούκι τη δεκαετία του ‘70. Διανοούμενοι και ηθοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, το σύνολο σχεδόν της ντόπιας διανόησης, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου και προπάντων φοιτητές, έρχονταν για την ατμόσφαιρα του κουτουκιού με τη βαρελίσια ρετσίνα, αλλά κυρίως για να καταβροχθίσουν τους υπέροχους λαχανοντολμάδες, τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας, τις συκωταριές, που σερβίριζε με προθυμία ο Νικόλας, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και τις περίφημες τηγανητές πατάτες. Κι όλα αυτά φτιαγμένα από τα τρία τηγάνια της μικρής κουζινούλας του γκαζιού.
Η ιστορία του κουτουκιού ξεκινάει στα τέλη τις δεκαετίας του 1950 όταν η κυρά Κούλα αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια, αρχίζοντας να πουλάει τις Κυριακές σουβλάκια για τους φιλάθλους, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο γήπεδό του, προσπαθώντας έτσι να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του άντρα της που δούλευε οδηγός σε φορτηγό. Το 1962 μετατρέπει τον κήπο με το πηγάδι που βρισκόταν πλάι στο σπιτικό της σε ταβέρνα για να πουλάει κρασί και κανένα μεζέ.
Το μεσημέρι έρχονταν οι φύλακες, οι αστυνόμοι από τις φυλακές Αβέρωφ που βρίσκονταν απέναντι, οι υπάλληλοι του Δήμου που άφηναν τα αμάξια του Δήμου λίγο πιο κάτω. Μόνο αυτούς τους έπαιρνε οικονομικά να φάνε κρέας, όλοι οι υπόλοιποι, όσπρια και μπακαλιάρο.
Το ταβερνάκι έγινε σιγά-σιγά θρύλος, στέκι αγαπημένο και παρότι η κυρά Κούλα δεν ζει πια, τα παιδιά της συνεχίζουν να λειτουργούν ένα από τα πιο αυθεντικά κουτούκια της Αθήνας.
Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585
*Για τον φούρνο του Τάκη διαβάστε εδώ.
**Για το Καφέ Αβυσσηνία διαβάστε εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.