Θεματα

Τριφύλλι, το ταβερνάκι-θρύλος της Αλεξάνδρας

Διανοούμενοι και ηθοποιοί έρχονταν για την ατμόσφαιρα, τη βαρελίσια ρετσίνα και τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328893-680396.jpg

Πίσω από το δυτικό πέταλο του γηπέδου του ΠΑΟ της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην οδό Παναθηναϊκού 7, βρίσκεται το οινομαγειρείο «Τριφύλλι». Δύο χαμηλά λαϊκά σπιτάκια με κεραμίδια που ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή αυλή αποτελούν μια ευχάριστη παραφωνία στο τσιμεντένιο δάσος των υψηλών πολυκατοικιών που πνίγει τον χώρο.

Αν και φανατικός Ολυμπιακός, το Τριφύλλι ήταν ένα αγαπημένο μου κουτούκι τη δεκαετία του ‘70. Διανοούμενοι και ηθοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, λογοτέχνες, σκηνοθέτες, το σύνολο σχεδόν της ντόπιας διανόησης, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου και προπάντων φοιτητές, έρχονταν για την ατμόσφαιρα του κουτουκιού με τη βαρελίσια ρετσίνα, αλλά κυρίως για να καταβροχθίσουν τους υπέροχους λαχανοντολμάδες, τα πασίγνωστα κεφτεδάκια της κυρίας Κούλας, τις συκωταριές, που σερβίριζε με προθυμία ο Νικόλας, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και τις περίφημες τηγανητές πατάτες. Κι όλα αυτά φτιαγμένα από τα τρία τηγάνια της μικρής κουζινούλας του γκαζιού.

Η ιστορία του κουτουκιού ξεκινάει στα τέλη τις δεκαετίας του 1950 όταν η κυρά Κούλα αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια, αρχίζοντας να πουλάει τις Κυριακές σουβλάκια για τους φιλάθλους, όταν ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο γήπεδό του, προσπαθώντας έτσι να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του άντρα της που δούλευε οδηγός σε φορτηγό. Το 1962 μετατρέπει τον κήπο με το πηγάδι που βρισκόταν πλάι στο σπιτικό της σε ταβέρνα για να πουλάει κρασί και κανένα μεζέ.

Το μεσημέρι έρχονταν οι φύλακες, οι αστυνόμοι από τις φυλακές Αβέρωφ που βρίσκονταν απέναντι, οι υπάλληλοι του Δήμου που άφηναν τα αμάξια του Δήμου λίγο πιο κάτω. Μόνο αυτούς τους έπαιρνε οικονομικά να φάνε κρέας, όλοι οι υπόλοιποι, όσπρια και μπακαλιάρο.

Το ταβερνάκι έγινε σιγά-σιγά θρύλος, στέκι αγαπημένο και παρότι η κυρά Κούλα δεν ζει πια, τα παιδιά της συνεχίζουν να λειτουργούν ένα από τα πιο αυθεντικά κουτούκια της Αθήνας.

Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446585

*Για τον φούρνο του Τάκη διαβάστε εδώ.

**Για το Καφέ Αβυσσηνία διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.