- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ο οργασμός του λιχούδη
Σαν το σκύλο του Παβλόφ κάθε που πλησιάζω το ζαχαροπλαστείο "Πάβλοβα''μου τρέχουν τα σάλια
Μπορεί οι φίλοι του χορού να προσκυνούν την μεγάλη ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα για το ταλέντο της, εγώ πάντως την έχω εικόνισμα γιατί προς τιμή της ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade στο Περθ της Αυστραλίας δημιούργησε την τούρτα Πάβλοβα. Οι Νεοζηλανδοί πάλι λένε πως είναι δικά τους εφεύρεση, αλλά είναι πρόβλημά τους - προτιμώ την αυστραλέζικη εκδοχή. Γιατί μια τόσο ντελικάτη γεύση μόνο μια χορεύτρια μπορεί να έχει ως έμπνευση.
Λοιπόν, στο νούμερο 56 της Σκουφά άνοιξε εδώ κι ένα μήνα ζαχαροπλαστείο με το όνομα «Πάβλοβα» και ειδίκευση σ’ αυτήν αμαρτία. Τι σοκολάτες και αηδίες. Η πάβλοβά του ναι, είναι καλύτερη από το σεξ. (Μια φίλη που την πήγα να δοκιμάσει έδωσε τον καλύτερο ορισμό: «αυτή δεν έπρεπε να τη λένε πάβλοβα αλλά κάβλοβα»). Την τρως και η αμαρτωλή γεύση της μαρέγκας, αν πιστεύεις στην Κόλαση και στο Παράδεισο, σε στέλνει κατευθείαν σε εξομολογητή.
Δεν φτάνει που έχεις τον πειρασμό αν θα μείνεις στο ατομικό κομμάτι (€3,40) ή αν θα πάρεις κορμό (€16-20) ή τούρτα (€25 το κιλό) – εν ανάγκη κόβω και το τσιγάρο προκειμένου να εξοικονομήσω λεφτά– έχεις και το πρόβλημα της επιλογής: Με λεμόνι; Με σοκολάτα ή με φράουλα; Με μόκα και καραμελωμένα φουντούκια, με κάστανο ή με φρούτα εποχής; Θα φτιάχνουν και άλλες με έμπνευση της στιγμής! Βλέπω να γκρεμίζουν μετά από μήνες τις πόρτες για να χωράω, αλλά εγώ θα λέω πως την τρώω γιατί προσέχω τη χοληστερίνη μου. Γιατί συνιστάται σε όσους έχουν πρόβλημα με τα λιπίδιά τους.
Πάντως δεν άντεξα και ρώτησα να μάθω ποιος θα είναι υπεύθυνος για το κατρακύλισμά μου. Καταγγέλλω λοιπόν, την Έφη Γιαλούση (θα έπρεπε να το είχα καταλάβει, τη φτιάχνει στο Dirty Ginger). Της τηλεφώνησα. Και αφού την απείλησα πως θα την πάω στα δικαστήρια άκουσα την ιστορία της. «Γεννήθηκα στην Μυτιλήνη και αφού περιπλανήθηκα στον κόσμο κατέληξα για σπουδές στη Μελβούρνη. Από εκεί έφερα την πάβλοβα. Αρχικά την έφτιαχνα για φίλους και συγγενείς και μετά στα εστιατόρια μου. Στην “Πάβλοβα” μπορεί το ομώνυμο γλυκό να έχει την τιμητική του, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα ντελικατέσεν, όπου μπορείς να βρεις και αλμυρά. Όπως σαμόζες (ινδικά κρεατοπιτάκια), χειροποίητες πίτες, φωλιές με κιμά και μπεσαμέλ, τους παραδοσιακούς γκιουζελμέδες, χειροποίητα κράκερ…».
Μ’ αρέσουν τα τελευταία. Σκέφτομαι να πάρω και να απλώσω πάνω τους μια πάβλοβα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.