Τι χρειαζόμαστε
250 γρ. άσπρα φασόλια, 100 γρ. λάδι, 250-300 γρ.φρέσκες ντομάτες (ή 1 ολόκληρη κονσέρβα) χτυπημένες ελαφρώς στο multi μέχρι να ψιλοκοπούν, 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο σέλινο (κλωνάρια και φύλλα), 2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες, 2-3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτι.
Πώς τη φτιάχνουμε:
Μουλιάζουμε από βραδύς τα φασόλια μέσα σε κρύο νερό και το πρωί τα ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με 2 ½ περίπου λίτρα κρύο νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και ξαφρίζουμε, αν χρειαστεί. Μετά από 15-20΄ περίπου προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
Όταν έχουν μισοβράσει, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και στο τέλος το λάδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο. Δοκιμάζουμε και όταν είναι περίπου έτοιμα ρίχνουμε αλάτι και αν θέλουμε πιπέρι ή λίγο μπούκοβο. Όταν τα φασόλια μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα, για 10΄, να χυλώσει. (Τρικ: Αν δεν έχει χυλώσει τόσο όσο θέλουμε πολτοποιούμε 1-2 κουταλιές στο multi, ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις). Τα αδειάζουμε σε μια σουπιέρα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μάθε ιστορία: Τα φασόλια και τα όσπρια γενικότερα ήταν μάλλον, τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Τα ταπεινά όσπρια έχουν μια λαμπρή ιστορία περίπου 10.000 χρόνων. Σχεδόν κάθε τόπος στον πλανήτη είχε τη δική του ποικιλία φασολιών. Οι Ινδιάνοι στη Νότιο Αμερική, θέλοντας να δείξουν το μεγάλο ρόλο που είχαν στη διατροφή τους, ανέφεραν τα φασόλια σαν μία από τις τρεις αδελφές , οι υπόλοιπες δυο ήταν το καλαμπόκι και η κολοκύθα. Στην Κλασική Ελλάδα τα έτρωγαν ως «σνακ» στα συμπόσια και στη Νεότερη για ευνόητους λόγους θεωρήθηκαν εθνικό πιάτο. Τα φασόλια κυριάρχησαν και στα media. Η αρχική σκέψη για τον τίτλο του περίφημου Mr. Bean (φασόλι) ήταν Mr. White και μετά ονόματα άλλων λαχανικών όπως Mr. Cauliflower (κουνουπίδι). Τελικά κέρδισε το φασόλι.
Σκονάκι: Αγοράζουμε φασόλια με λευκό, λαμπερό χρώμα και αποφεύγουμε τα κιτρινισμένα. Το κιτρίνισμα είναι ένδειξη παλιάς σοδειάς και όσο πιο παλιά είναι τα φασόλια τόσο περισσότερο βράσιμο θέλουν. Δεν αλατίζουμε από την αρχή γιατί σκληραίνουν.
Gourmet tip: Η φασολάδα ταιριάζει εξαιρετικά με αλίπαστα (ρέγγες κυρίως, αλλά και σαρδέλες, σκουμπρί κ.ά.), με ταραμοσαλάτα αλλά και με αλλαντικά, κυρίως καυτερά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.