Θεματα

Φασολάδα πάρτι

Η μόδα των ημερών

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32798-73032.jpg

Τέλειωσαν κι αυτές οι γιορτές και μαζί τους τέλειωσε και το φεστιβάλ χοληστερίνης στο οποίο όλοι, να υποθέσω, σημειώσαμε εξαιρετικές επιδόσεις... Αυτές τις μέρες, με το κρύο μάλιστα να σφίγγει, η φασολάδα μοιάζει η απόλυτη επιλογή για τη σπιτική κατσαρόλα. Μαθαίνω, επίσης, πως η «εθνική» μας σούπα πρωταγωνιστεί σε μεθεόρτια φαγοποτικά πάρτι με συμμετέχοντες πλήθη όψιμων φανατικών, ψαγμένων ή και όχι γκουρμεδικώς.

Στην πιο απλή και φτωχική της εκδοχή θα συνοδευτεί με ελιές (ποικιλία) και τυρί φέτα, οι παλιοί θυμάμαι (μπαμπάς μου) την απογειώνανε και με ένα «αρσενικό» ξερό κρεμμύδι που κόβανε στα τέσσερα και που μάλιστα βουτάγανε πριν από κάθε δαγκωνιά στο αλάτι! Τέλεια όμως ταιριάζει και με ταραμοσαλάτες καθώς και λοιπά θαλασσινά μεζεκλίκια, ρέγκα καπνιστή καταρχήν, αλλά και αντζούγιες, σαρδελίτσες, σκουμπρί και λοιπά αλίπαστα.

Τελειότης μαζί με τη φασολάδα είναι τα αλλαντικά και μάλιστα τα πιο πικάντικα, λουκάνικα, σουτζούκια, παστουρμάδες, έχω ακόμη τη γεύση από μια «κομψή» φασολάδα στον Βασίλαινα κάτω στον Πειραιά, που είχε από πάνω λεπτές φετούλες από ισπανικό, άκρως καυτερό chorizo. Άλλοι πάλι βάζουνε μπούκοβο όταν τη βράζουν (και τότε ζεσταίνει και... πεθαμένο), εγώ είτε είναι άσπρη είτε κόκκινη μου αρέσει με λεμόνι.

Οι ειδήμονες όλοι συμφωνούν πως τα φασόλια Πρεσπών-Καστοριάς είναι τα καλύτερα και πιο βραστερά. Αν ακόμη δεν ψηθήκατε να διοργανώσετε το δικό σας φασολάδα-πάρτι, να σας πω ότι είναι πολλά και τα εστιατόρια που καθημερινώς τώρα το χειμώνα την τιμούν στον κατάλογό τους.

Το Θεραπευτήριο κάτω στα Πετράλωνα (€5), φυσικά ο Παπανδρέου μέσα στην κρεαταγορά (€4,90), ο Μελίλωτος στην Καλαμιώτου (€5), το Ριφιφί στα Εξάρχεια (€5), η Καβάτζα (€5,5) και η Αλεπού στο Κολωνάκι (€5-6), ο Γιώργος στη Βαρατάση στο Γκύζη, που είναι γνωστός για τα σουβλάκια του, αλλά όσοι ξέρουν τις κρύες μέρες προτιμούν τη σπιτική φασολάδα απ’ τα χεράκια της κυρίας Άννας (€4,80).

Κι ακόμη υπάρχει πάντα η τρομερή φασολάδα του Θεσσαλονικιού Βασίλη Καλλίδη στο Άνετον, σε δύο εκδοχές, μία κόκκινη με λουκάνικο καρδιτσιώτικο μέσα (άλλο να σου λέω...) και μία λευκή λεμονάτη με μάραθα και καυκαλήθρες (€3), αλλά και το 24ωρο στη Συγγρού (€4,80) που μπορείς να τη φας εκεί ή να στη στείλει στο σπίτι (και όλη την κατσαρόλα). Καλά φαγοπότια λοιπόν, δείτε την πιο all time classic συνταγή και γράψτε τα δικά σας tips, αλλά και τα στέκια που ξέρετε για σωστή, καλά χυλωμένη φασολάδα στην Αθήνα.

Καλή, νόστιμη χρονιά σε όλους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.