Θεματα

Λαβράκι στο φούρνο

Πεθάναμε στο κρεατικό, καιρός για ψάρι #2

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32649-72749.jpg

Τι χρειαζόμαστε....

750γρ-1κ. λαβράκι ή οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι κομμένο σε φέτες πάχους 4-5εκ. 250γρ.πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες, 2 μέτριες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμύδια (μόνο τα λευκά μέρη) ψιλοκομμένα, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή ¼ κ. τ. ξερό, χυμό από 1-2 λεμόνια, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Πώς το φτιάχνουμε:

Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τις ροδέλες από τις πατάτες για 3-4΄, τις βγάζουμε , τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. Αλείφουμε καλά τον πάτο ενός ρηχού ταψιού με το ελαιόλαδο και βάζουμε τις πατάτες. Προσπαθούμε να καλύψουμε εντελώς όλη την επιφάνεια του πάτου.

Τοποθετούμε επάνω από τις πατάτες το ψάρι και δίπλα του βάζουμε τις ντομάτες με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο το ψάρι, τις ντομάτες και όποιο σημείο από τις πατάτες δεν είναι καλυμμένο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σκόρδο, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα ρίχνουμε πάνω από το ψάρι. Προσεκτικά ( ώστε να μην φύγει το μείγμα με τα μυρωδικά) ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 25-30 ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.

Side dishes tip: Σαλάτα σπανάκι με καβουρδισμένα κουκουνάρια ή αμπελοφάσουλα με λαδολέμονο.

Go Green tip: Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά ή το ψωμί. Ο φούρνος παραμένει ζεστός για περίπου 30’ από τη στιγμή που τον κλείνετε.

Σκονάκι: Προσοχή στο χρόνο βρασμού της πατάτας. Απλώς τις «μπλανσάρουμε». Όταν τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, πρέπει να κρατάνε ώστε να μην λιώσουν στο φούρνο.

Μάθε ιστορία: Το δενδρολίβανο έχει μεγάλη ιστορία. Μάγισσες, νεράιδες, έθιμα και δοξασίες μπλέκονται στα μυρωδάτα κλαδιά του. Η χρήση του δενδρολίβανου εντοπίζεται το 500π.Χ. Το χρησιμοποιούσαν ως μυρωδικό στα φαγητά αλλά και ως φάρμακο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι φαίνεται ότι ήταν οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν. Τον 13ο αι. καλλιεργήθηκε συστηματικά από τους Ισπανούς. Ήταν το σύμβολο της πίστης της αγάπης και του έρωτα. Οι παρθένες το έβαζαν κάτω από τα μαξιλάρια τους. Οι νύφες φορούσαν στεφάνια στολισμένα με δενδρολίβανο.

Οι νεράιδες σύμφωνα με το μύθο κρυβόντουσαν κάτω από τα κλαδιά του για να προστατευτούν από τα επικίνδυνα φίδια και στην Ισπανία πίστευαν ότι προστατεύει από τις μάγισσες. Οι γιατροί το μεσαίωνα θεωρούσαν ότι προστατεύει από τους εφιάλτες και αργότερα ότι θεραπεύει την πανώλη. Το έκαιγαν έξω από τα νοσοκομεία ως απολυμαντικό. Ο Σαίξπηρ βάζει την Οφηλία να το αναφέρει και έτσι περνά στην αιωνιότητα. Τα κουτσομπολιά της εποχής αναφέρουν ότι η αγαπημένη μυρωδιά του Ναπολέοντα ήταν το άρωμα του δενδρολίβανου και ότι χρησιμοποίησε εκατοντάδες μπουκάλια με νερό δενδρολίβανου στο μήνα του μέλιτος!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.