Θεματα

Το κέικ, το αρχοντικό...

και ένας έρωτας στην Καστοριά

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32589-72589.jpg

Η Μαρία Γκολιοπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη από Έλληνες γονείς. Τέλειωσε τις σπουδές της (Ιστορία Τέχνης), ταξίδεψε στην Αμερική και όταν τα πράγματα δεν της ήρθαν όπως τα ήθελε κατέληξε στην Καστοριά, γενέθλιο τόπο των γονιών της. Σ’ ένα πάρτι γνώρισε τον Παναγιώτη Τσαδήλα, που εκείνη την εποχή ξεκινούσε την μετατροπή ενός νεοκλασικού σπιτιού – κληρονομιά από τη θεία του Βενετή και τον θείο του Γαλακτίωνα – σε παραδοσιακό ξενώνα.

n

Η θέα από το Αρχοντικό

Ο Παναγιώτης της πρότεινε να αναλάβει τη διακόσμηση και η Μαίρη όταν πήγε στο επαγγελματικό τους (πια) ραντεβού είχε μαζί της ένα κέικ με πορτοκάλι και τζίντζερ κι ένα κέικ με κάρι, φτιαγμένα από τα χέρια της. Κι επειδή «η καρδιά του άνδρα περνάει από το στομάχι» μου λέει στα αγγλικά, με αυτό το κέικ ξεκίνησε ο έρωτας και… η ανακαίνιση. Τελικά, η ημέρα του γάμου τους έγινε μαζί με τα εγκαίνια του ξενώνα και φυσικά το γλέντι δόθηκε στο Αρχοντικό.

Από το 1999 στην υπέροχη σαλοτραπεζαρία του «Αρχοντικού της Βενετούλας» (με θέα τη λίμνη και τις κεραμοσκεπές των αρχοντικών της Καστοριάς), κάθε πρωί η Μαρία προσφέρει στο πρωινό της εκτός από τις χειροποίητες μαρμελάδες και χειροποίητα γλυκά, διαφορετικά κάθε μέρα. «Δεν μπορώ να σερβίρω συνέχεια το ίδιο, δεν το θέλω κι εγώ η ίδια, διαφορετικά βαριέμαι την κουζίνα…

n

Στη σαλοτραπεζαρία του Αρχοντικού της Βενετούλας

Ο ξενώνας είναι bed & breakfast, που στη δικιά μας λογική μεταφράζεται σπιτική ατμόσφαιρα. Εξάλλου μένουμε κι εμείς εδώ με την κόρη μας Έλλη, και δεν θα μπορούσα στην οικογένειά μου να δίνω κάθε πρωί το ίδιο πρωινό!», μου λέει. «Δοκιμάζω συνέχεια συνταγές και γεύσεις και στην μαγειρική μου βγάζω τόσο την ελληνική όσο και την αυστραλέζικη πλευρά μου. Στα πρωινά μου, για παράδειγμα, αυτό το δίπολο μοιράζεται σε πίττες και περίεργα κέικ».

Όλα τα γλυκά της ήταν εύγευστα (δοκίμασα κέικ, πάστα φλώρα, ριζόγαλο και προφιτερόλ, τιραμισού), αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν ακόμα πιο γευστικά αφού σερβίρονταν με το μεγάλο (φιλόξενο) χαμόγελό της μπροστά στη τζαμαρία με την απλόχερη θέα. Και του χρόνου λοιπόν, και ορίστε και η συνταγή του κέικ που «έκλεψα» για σας… [Κεντρική Φωτό: Στο τραπέζι το κέικ και τα πιττάκια]

n

Η Μαρία στην κουζίνα ετοιμάζει το προφιτερόλ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Τα υλικά

Ψιλοκομμένες φλούδες από 2 πορτοκάλια

½ κούπα νερό

1 ½ κούπα ζάχαρη

200 γρ. βούτυρο

2 αυγά

3 κούπες αλεύρι

3 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουτ. του γλυκού αλάτι

1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα)

1 κούπα γάλα

Η παρασκευή

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα πορτοκάλια, 1 κουπ. ζάχαρη και το νερό. Τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου μισή ώρα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ½ κούπα ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το πάουντερ και το τζίντζερ και λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς. Το ψήνουμε για περίπου μία ώρα.

Το Αρχοντικό της Βενετούλας, Αγίων Θεολόγων 5, Καστοριά (Πλατεία Ντολτσό), 24670 22446, www.venetula.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.