- CITY GUIDE
- PODCAST
-
33°
![4741-35213.jpg 4741-35213.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/4741-35213_0.jpg)
![32589-72589.jpg 32589-72589.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2013/01/07/32589-72589.jpg)
Η Μαρία Γκολιοπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη από Έλληνες γονείς. Τέλειωσε τις σπουδές της (Ιστορία Τέχνης), ταξίδεψε στην Αμερική και όταν τα πράγματα δεν της ήρθαν όπως τα ήθελε κατέληξε στην Καστοριά, γενέθλιο τόπο των γονιών της. Σ’ ένα πάρτι γνώρισε τον Παναγιώτη Τσαδήλα, που εκείνη την εποχή ξεκινούσε την μετατροπή ενός νεοκλασικού σπιτιού – κληρονομιά από τη θεία του Βενετή και τον θείο του Γαλακτίωνα – σε παραδοσιακό ξενώνα.
Η θέα από το Αρχοντικό
Ο Παναγιώτης της πρότεινε να αναλάβει τη διακόσμηση και η Μαίρη όταν πήγε στο επαγγελματικό τους (πια) ραντεβού είχε μαζί της ένα κέικ με πορτοκάλι και τζίντζερ κι ένα κέικ με κάρι, φτιαγμένα από τα χέρια της. Κι επειδή «η καρδιά του άνδρα περνάει από το στομάχι» μου λέει στα αγγλικά, με αυτό το κέικ ξεκίνησε ο έρωτας και… η ανακαίνιση. Τελικά, η ημέρα του γάμου τους έγινε μαζί με τα εγκαίνια του ξενώνα και φυσικά το γλέντι δόθηκε στο Αρχοντικό.
Από το 1999 στην υπέροχη σαλοτραπεζαρία του «Αρχοντικού της Βενετούλας» (με θέα τη λίμνη και τις κεραμοσκεπές των αρχοντικών της Καστοριάς), κάθε πρωί η Μαρία προσφέρει στο πρωινό της εκτός από τις χειροποίητες μαρμελάδες και χειροποίητα γλυκά, διαφορετικά κάθε μέρα. «Δεν μπορώ να σερβίρω συνέχεια το ίδιο, δεν το θέλω κι εγώ η ίδια, διαφορετικά βαριέμαι την κουζίνα…
Στη σαλοτραπεζαρία του Αρχοντικού της Βενετούλας
Ο ξενώνας είναι bed & breakfast, που στη δικιά μας λογική μεταφράζεται σπιτική ατμόσφαιρα. Εξάλλου μένουμε κι εμείς εδώ με την κόρη μας Έλλη, και δεν θα μπορούσα στην οικογένειά μου να δίνω κάθε πρωί το ίδιο πρωινό!», μου λέει. «Δοκιμάζω συνέχεια συνταγές και γεύσεις και στην μαγειρική μου βγάζω τόσο την ελληνική όσο και την αυστραλέζικη πλευρά μου. Στα πρωινά μου, για παράδειγμα, αυτό το δίπολο μοιράζεται σε πίττες και περίεργα κέικ».
Όλα τα γλυκά της ήταν εύγευστα (δοκίμασα κέικ, πάστα φλώρα, ριζόγαλο και προφιτερόλ, τιραμισού), αλλά η αλήθεια είναι πως ήταν ακόμα πιο γευστικά αφού σερβίρονταν με το μεγάλο (φιλόξενο) χαμόγελό της μπροστά στη τζαμαρία με την απλόχερη θέα. Και του χρόνου λοιπόν, και ορίστε και η συνταγή του κέικ που «έκλεψα» για σας… [Κεντρική Φωτό: Στο τραπέζι το κέικ και τα πιττάκια]
Η Μαρία στην κουζίνα ετοιμάζει το προφιτερόλ
ΚΕΪΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Τα υλικά
Ψιλοκομμένες φλούδες από 2 πορτοκάλια
½ κούπα νερό
1 ½ κούπα ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
2 αυγά
3 κούπες αλεύρι
3 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα)
1 κούπα γάλα
Η παρασκευή
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα πορτοκάλια, 1 κουπ. ζάχαρη και το νερό. Τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου μισή ώρα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ½ κούπα ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το πάουντερ και το τζίντζερ και λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς. Το ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Το Αρχοντικό της Βενετούλας, Αγίων Θεολόγων 5, Καστοριά (Πλατεία Ντολτσό), 24670 22446, www.venetula.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.