- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα υδραίικα αμυγδαλωτά που γλύκαναν μέχρι και τη Σοφία Λόρεν!
Λαβωμένο από τον πόλεμο, την κατοχή, τη φτώχεια και την ερημιά, το ιστορικό νησί της Ύδρας άρχισε δειλά-δειλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 να παίρνει τ’ απάνω του. Τα σπίτια, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα, μεταμορφώνονται σε όμορφα σπίτια διάσημων καλλιτεχνών που τα αναστηλώνουν με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό.
Οι κινηματογραφικές ταινίες «Το κορίτσι με τα μαύρα» με την Έλλη Λαμπέτη του Κακογιάννη (1956), «Το παιδί με το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν (1957), και η «Φαίδρα» με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονυ Πέρκινς (1962) συντελούν ώστε το νησί να αποκτήσει διεθνή φήμη.
Ένα από τα λιγοστά καφενεία του λιμανιού, εκεί όπου οι πρώτοι επισκέπτες έπιναν τον καφέ τους, ήταν το μεγαλοπρεπές καφεζαχαροπλαστείο «τα Κυβέλεια» του Δημητρίου Τσαγκάρη, που όπου στεγάζεται σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ιδρυτής του από το 1930 ο Αριστείδης Τσαγκάρης ο οποίος προσέφερε και εμπορεύτηκε για πρώτη φορά υδραίικα αμυγδαλωτά που μέχρι εκείνη τη εποχή φτιάχνονταν μόνο στα σπίτια για ιδιοκατανάλωση σε γιορτές και ευχάριστα γεγονότα.

Το 1957 το αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τσαγκάρης και η γυναίκα του Άννα και είναι αυτοί που θα γλυκάνουν όλους τους Έλληνες και αλλοδαπούς φίλους του νησιού. Η κυρ-Άννα από τότε είναι αυτή που βαστά τη συνταγή και συνεχίζει την τέχνη του αμυγδαλωτού μέχρι της μέρες μας. Τι κι αν ο γιος της ο Κυριάκος (Κούλης) ανέλαβε το ζαχαροπλαστείο το 1995, τι κι αν μπήκε με ιδιαίτερο ζήλο – σπάνιο για τις νέες γενιές που προτιμούν τα «γράμματα» – ο εγγονός της Δημήτρης, η κυρα Άννα βαστά τα κουμάντα στην παραγωγή του αμυγδαλωτού. Τα αμυγδαλωτά Τσαγκάρη της Ύδρας, αυτά που γλύκαναν τόσους και τόσους και ανάμεσά τους και τη Σοφία Λώρεν, τα φτιάχνει μόνη της!
Τα υλικά της συνταγής είναι όλα κι όλα τέσσερα: αμύγδαλα, ανθόνερο, σιμιγδάλι και ζάχαρη. Σ’ ένα καζάνι με χλιαρό ροδόνερο ανακατεύονται για κάμποση ώρα το αλεσμένο αμύγδαλο με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη, και μετά αρχίζει το στρώσιμο του μείγματος. Το ψητό αμυγδαλωτό μπαίνει στο φούρνο μορφοποιημένο σε αχλαδάκια και αφού ψηθεί ζαχαρώνεται με ζάχαρη πούδρα και στέφεται μ’ ένα μοσχοκάρφι. Η αφεντιά μου προτιμά το άψητο αμυγδαλωτό, που είναι πολύ ζουμερό, εύγεστο και πιο φινετσάτο.

Είναι να θαυμάζει κανείς τη δύναμη, τη μεθοδικότητα και τα κουράγια της κυρά Άννας. Ένα από έσχατα δείγματα ανθρώπων που δεν έμαθαν στη ζωή τους τίποτα άλλο να κάνουν, παρά να δουλεύουν και να προσφέρουν.
Για το μέλλον των Υδραίικων Αμυγδαλωτών μου έδωσε αισιοδοξία, η παρηγορητική στάση του εγγονού της του Δημήτρη, που αφού τελείωσε στη σχολή Le Monde μαθήματα έντεχνης ζαχαροπλαστικής, αποφάσισε να παραλάβει την τέχνη της γιαγιάς. Και είναι σίγουρο πως, με τόσο καιρό συμβίωση, μαζί με την τέχνη, θα έχει παραλάβει κι ένα κομμάτι από το ήθος και τη νοοτροπία των ανθρώπων της παλιάς εποχής. Κι αυτό ίσως του φανεί το πιο σημαντικό και χρήσιμο εφόδιο.
Τομπάζη, Ύδρα, 22980 52314
*Για την Ωραία Ύδρα διαβάστε εδώ.
**Για το μέλι Αττική διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
