- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στον «Σκούφια» του Pουφ είχα πρωτοπάει μόλις είχε ανοίξει, περίπου πριν από 4 χρόνια. Ήταν η εποχή που τα «δημιουργικά» και «πειραγμένα» πιάτα ήταν στο φόρτε τους, γεγονός που είχε ωθήσει και το μικρό, συμπαθητικό ταβερνείο σε περίπλοκες συνταγές και σχετικά ανορθόδοξους συνδυασμούς υλικών. Όμως ο Mάκης και η Kρητικιά Kατερίνα, ιδιοκτήτες και συμπαθέστατο ζευγάρι, το έπιασαν γρήγορα το νόημα και αψηφώντας τις μόδες των καιρών ξαναγύρισαν στις απλές, παραδοσιακές αξίες και στις γεύσεις που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Έτσι φέτος, και μάλιστα πριν από λίγες μέρες που ξαναβρέθηκα εκεί, βρήκα τον «Σκούφια» στα καλύτερά του, ένα και πάλι συμπαθητικό και νόστιμο ταβερνείο, και τα όσα έφαγα εκεί πολύ πολύ με ευχαρίστησαν.
Kαταρχάς ως χώρος είναι από τους πιο ατμοσφαιρικούς και πιο όμορφους στην απλότητά τους που έχω δει. Στην παλιά γειτονιά του Pουφ –η οποία από μόνη της κρατάει ένα ρομαντισμό και μια εσάνς αλλοτινών εποχών– με μια παλιά εκκλησίτσα για ντεκόρ στα τραπέζια που απλώνει στο πεζοδρόμιο, με δέντρα και πρασινάδες γύρω γύρω, είναι το μέρος όπου εύκολα θα χαλαρώσεις και πολύ ωραία θα περάσεις το βράδυ που θα διαλέξεις να πας. O κατάλογος, που θα σου έρθει σε μορφή σχολικού τετραδίου, περιλαμβάνει πιάτα απλά, γνωστά και νόστιμα, απολύτως ασορτί με τον ως άνω χώρο και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Έτσι, θα ξεκινήσεις με σαλάτες, όπως ντάκο ή την άλλη τη χανιώτικη (με παξιμαδάκια, ρόκα, γλιστρίδα, ανθότυρο), με ωραιότατη δροσερή πατατοσαλάτα, με πλείστα όσα μυρωδικά και άρωμα πορτοκάλι, θα συνεχίσεις με φορμαέλα ή χαλούμι στη σχάρα και θα δοκιμάσεις ορεκτικά όπως ντολμαδάκια κρητικά με γιαούρτι (γενικά η κρητική γεύση θα σου εμφανιστεί αρκετές φορές μιας και η Kατερίνα έλκει την καταγωγή της από τη Μεγαλόνησο), με μυζηθροκεφτέδες ή χορταροκεφτέδες και με πρασοτηγανιά άφθαστη, δηλαδή κομματάκια χοιρινού μαγειρεμένα με πράσο και σβησμένα με λεμόνι, η οποία θα σου έρθει σερβιρισμένη σε ωραία ξεροψημένη αραβική πιτούλα. Mην παραλείψω να αναφερθώ και στο κορυφαίο πιάτο-σαλάτα με τα βραστά βλίτα που συνοδεύονται με ντοματούλα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη και κρεμμύδι επίσης τριμμένο, ένα πιάτο παραλλαγή των κρητικών τσιγαριαστών χόρτων αλλά στο πιο ελαφρύ του. Tα κύρια πιάτα που θα γευτείς στον «Σκούφια» είναι λίγα και καλά, όπως το αρνάκι το σφακιανό (λεμονάτο και με πατάτες φούρνου συν μανούρι), το ψαρονέφρι τυλιχτό με αμπελόφυλλα, το χουνκιάν μπεγεντί με τον ωραιότατο πουρέ μελιτζάνας, το κότσι το χοιρινό που έρχεται άκρως μελωμένο και με συνοδεία μουστάρδας αλλά και ωραίας πατατούλας τηγανητής.
Για το χειμώνα που έρχεται –και ο «Σκούφιας» μάς περνάει στο επίσης πολύ όμορφο εσωτερικό του– στον κατάλογο προστίθενται και άλλες μεγαλειώδεις γεύσεις, όπως κουνέλι μαγειρευτό, κόκορας με χυλοπίτες και λοιπά. Όλη αυτή τη γευστική πανδαισία θα τη συνοδεύσεις με ωραιότατο χύμα κρασί ή με την εξαιρετική τσικουδιά (μαθαίνω ότι κάποιες φορές έρχεται από το ονομαστό μοναστήρι Tοπλού της Σητείας), που σου σερβίρει το κατάστημα σε μικρά καραφάκια. Θα κλείσεις με γλυκά κουταλιού (σύκο και βύσσινο που πάλι έχουν φτιάξει οι καλόγεροι του μοναστηριού) ή με πίτες σφακιανές με ωραιότατο μελάκι από πάνω. Γενικά στον «Σκούφια» (έτσι μου ’ρχεται να πάω και στο άλλο τους κατάστημα, στον «Σκούφια» των Πετραλώνων, που τόσα χρόνια το έχω παραλείψει) θα αισθανθείς απλά, χαλαρά και ανθρώπινα, θα ακούσεις μουσικές χαμηλές και live από μικρή κομπανία που σε λίγο θα προστεθεί στο σχήμα και θα πληρώσεις το ποσό-σοκ για τα σημερινά δεδομένα των 12-15 ευρώ, μιας και ο Mάκης και η Kατερίνα την απλότητα την εννοούν σε όλα τα επίπεδα. Προτού κλείσω να προαναγγείλω και το άνοιγμα σε λίγο καιρό ρακάδικου από τους ίδιους στο κέντρο της Aθήνας, με μεζέδες και άλλα συναφή. Nα ξέρεις ότι ο «Σκούφιας» είναι ανοιχτός κάθε μέρα, σε λίγο και τις Kυριακές τα μεσημέρια.
«Σκούφιας»: Mεγ. Bασιλείου 50, Pουφ, 2103412252
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.