- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τηγανητό ψάρι στα χείλη
Σαρδέλα, γαύρος, μαρίδα ποιος ξέρει τελικά
Αλεύρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Όχι, δεν είναι ότι έφταιγα ακριβώς εγώ. Ήταν εκείνο το παράθυρο στο φωταγωγό που τα δημιούργησε όλα. Όποτε το ξέχναγα ή στη συνέχεια, όποτε το άφηνα επίτηδες ανοιχτό. Από εκεί τα μάθαινα όλα.
Αν ήταν αγαπημένοι, αν ήταν μαλωμένοι, αν είχαν θέματα με τη δουλειά, αν έκαναν σεξ ή αν είχαν παρέα. Τις πιο πολλές φορές έβγαζα συμπέρασμα από τις μυρωδιές των φαγητών, έτσι όπως έσκαγαν κατά κύματα από το μαρτυριάρικο φωταγωγό. Όποτε μύριζα κοτόπουλο στο φούρνο, ήταν καλά. Μαγείρευε συνήθως εκείνη. Την άκουγα που ψιλοτραδούγαγε ή χαζογελούσε μαζί του ενώ την πείραζε ή τη γαργαλούσε.
Αν μύριζα ταϊλανδέζικο, ήταν πολύ καλά. Μαγείρευε εκείνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις εκείνη τραγούδαγε πιο δυνατά. Όσπρια μαγείρευαν μεσοβδόμαδα και συνήθως εκείνη που σχολούσε πιο νωρίς. Σχεδόν πάντα φακή. Ποτέ ρεβίθια. Δεν τα έτρωγε εκείνος. Από τις φακές καταλάβαινα ότι ναι μεν είναι ήσυχα, στη ρουτίνα τους, αλλά κάτι ετοιμάζεται. Κάτι έρχεται.
Συνήθως έτρωγαν πιο περίτεχνα φαγητά στη φάση που ήταν καλά, είτε μαγείρευε εκείνος είτε εκείνη. Για να εντυπωσιάζουν ο ένας τον άλλον πιστεύω. Κόντρα ακόμα και σε αυτό. Οι φακές άλλωστε είναι φαγητό απλό, συνηθισμένο. Και εκείνοι οι δύο, όλα τα άντεχαν. Ακόμα και τους πιο ακραίους τους καυγάδες. Τα πιάτα που έσπαγαν σε χίλια κομμάτια. Τα ποτήρια που έσκαγαν στο πάτωμα τόσο δυνατά που ένιωθα ότι θα προσγειώνονταν απευθείας στο κάτω όροφο πάνω στον καναπέ μου.
Όλα τα άντεχαν. Τη συνήθεια ποτέ. Όποτε μύριζα φακές, μέτραγα. Μια μέρα, δύο, τρεις, τέσσερις. Μάλωναν, γκρέμιζαν, εκείνος έφευγε από το σπίτι. Εκείνη έκλαιγε. Κοιμόταν με τα φώτα ανοιχτά. Έβαζε Radiohead. Όλη τη νύχτα. Και την επόμενη, τηγάνιζε πάντα ψάρια. Άκουγα το λάδι να τσιτσιρίζει ενώ τα έριχνε μέσα. Τη φανταζόμουν να κοσκινίζει με κόκκινα μάτια το αλεύρι να ρίχνει λίγο αλάτι και να τα αλευρώνει, πριν τα πετάξει στο βραστό λάδι. Τι ψάρια να ήταν άραγε. Σαρδέλες; Γαύροι; Κάτι τέτοιο.
Κάθε φορά έλεγε σε φίλους και συγγενείς ότι αυτή ήταν και η τελευταία. Την άκουγα στο τηλέφωνο να ορκίζεται με όρκους φοβερούς ότι δεν θα τον ξαναδεχτεί ποτέ. Τον αλήτη. Ποτέ των ποτών και αν το ποτέ είναι τρύπα μέσα εκεί θα τον σπρώξει να πέσει να γίνει λήθη. Είχε μια έντονη σχεδόν θεατρική τάση προς τις βαρύγδουπες μεγαλοστομίες. Έφταιγαν και οι ασταμάτητοι Radiohead βέβαια.
Καταλήγω ότι τα τηγανητά ψάρια είχαν για εκείνη καθαρά συμβολική σημασία. Έκαιγε στο πυρωμένο τηγάνι τις προσβολές τους. Έπνιγε στο ζεματιστό λάδι τις επιθετικότητες του.
Μέτραγα ξανά. Μια μέρα, δύο, τρεις, τέσσερις. Κάπου εκεί θα χτυπούσε το θυροτηλέφωνο ξημερώματα. Ήταν εκείνος. Να την παρακαλάει να ανοίξει. Γονατιστός να ζητάει συγνώμη για την τρέλα του. Και εκεί μέσα σε μια ομίχλη από τηγανητό ψάρι (πώς αλλιώς να ήταν; Μύριζαν μέχρι και τα υπόγεια της πολυκατοικίας), εκείνη να βυθίζει στα χλιαρά πια τηγάνια τις αντιστάσεις της και να τον δέχεται. Να τον δέχεται ξανά και ξανά. Μέσα στο σπίτι και μέσα στο σώμα της.
Το καταλάβαινα και αυτό. Εγώ και όλη η πολυκατοικία. Από τα βογκητά που μας κράταγαν όλους ξύπνιους μέχρι το πρωί. Και έτσι περνούσαν οι μέρες και οι μήνες. Με Σαββατιάτικες ομελέτες. Εορταστικές σπανακόπιτες. Ελπιδοφόρα pancakes (και να μοσχοβολάει η πολυκατοικία επανασύνδεση με σιρόπι σοκολάτας). Και τι άλλο; Πολλά μα πολλά τηγανητά ψάρια. Πολλά χαράματα με θυροτηλέφωνα και ακόμα περισσότεροι Radiohead.
Και ήρθε μια νύχτα που το ποτήρι σχεδόν διαπέρασε το πάτωμα και παρά τρίχα δεν προσγειώθηκε στον καναπέ μου. Μάλλον τότε ήταν που ξεχείλισε. Και ήρθε μια μέρα που οι μυρωδιές σταμάτησαν. Ήρθε η μεταφορική και πήρε το ψυγείο, την κουζίνα, τον απορροφητήρα (που προφανώς δεν δούλευε) και μαζί όλους τους ακραίους γαστρονομικούς τους συμβολισμούς.
Δεν έμαθα ποτέ τι απέγιναν. Αν αυτός ακόμα τη ψάχνει μετανιωμένος ξημερώματα. Αν αυτή τελικά κατάλαβε ότι τα τόσα τηγανητά στο τέλος το τρυπάνε το στομάχι. Δεν έμαθα ποτέ και δεν θα μάθω. Το σίγουρο είναι ότι από τότε, όποτε μυρίζω τηγανητό ψάρι, ένα ολόκληρο 3ωρο live των Radiohead στήνεται στο κεφάλι μου: «This is my final fit, my final bellyache with no alarms and no surprises no alarms and no surprises no alarms and no surprises please…»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.