Οι πιο νόστιμες πατάτες του «Ντουνιά»
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![323450-666365.jpg 323450-666365.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/09/04/323450-666365.jpg)
Στη Δρακώνα Κεραμειών, σε μια καταπράσινη πλαγιά των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο γύρω στα 500 μέτρα και μόλις 18 χλμ. από τα Χανιά βρίσκεται η ταβέρνα του Στέλιου Τριλυράκη, ο επονομαζόμενος «Ντουνιάς». Και είναι η ταβέρνα που θα μπορούσε να γίνει το παράδειγμα της απόλυτης εντυπωσιακής γαστρονομικής εμπειρίας για όλη την Ελλάδα.
Η ιστορία ξεκινά όταν ο Στέλιος Τριλυράκης, νέο παλικάρι, επαγγελματίας μάγειρας στα Χανιά το 2004 αποφάσισε να ζήσει στο χωριό του και να ασχοληθεί με το οικογενειακό ταβερνάκι των γονιών του.
Μόνο που αυτός χρησιμοποιώντας όλη τη γνώση της γιαγιάς και της μητέρας του, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα concept ολιστικό, μια κουζίνα που θα είχε την απόλυτη παραδοσιακή ταυτότητα. Οι πρώτες ύλες να αποτελούν προϊόντα της περιοχής (ό,τι είναι δυνατόν να παραχθεί) και τα εδέσματα να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο και οι γεύσεις να είναι χαρακτηριστικές του τόπου.
Πρώτα δημιουργήθηκε η κουζίνα με παρασιές, ξυλόσομπες, ξυλόφουρνο. Ηλεκτρικές συσκευές δεν υπάρχουν και έτσι όλα τα μαγειρέματα γίνονται στη φωτιά του ξύλου. Κατόπιν οργάνωσε το κτήμα. Φύτευσε τα μποστάνια του και δημιούργησε χώρους όπου ζουν ζώα ελευθέρας βοσκής, μικρόσωμες αγελάδες ντόπιας ράτσας, πρόβατα, κατσίκια, κουνέλια.
Δέκα χρόνια μετά η ταβέρνα του Στέλιου, ο «Ντουνιάς», είναι σημείο αναφοράς στην Κρήτη. Η φήμη του μας τράβηξε κοντά του. Η πιο όμορφη διαδρομή για να φτάσει κανείς εκεί, είναι να διασχίσει κανείς το πανέμορφο φαράγγι της Θερίσσου.
Ο Στέλιος μας περίμενε και μας υποδέχθηκε στο προαύλιο όπου άλλωστε βρίσκονται οι γάστρες όπου μαγειρεύονται τα φαγητά. Θέαμα για τους περαστικούς, το απόλυτο show cooking, έλεγχος της πελατείας, αποσυμφόρηση της κουζίνας.
Ο ίδιος συμμετέχει σε μια απολαυστική θεατρική παράσταση με έναν πρωταγωνιστή…Γιατί είναι αυτός που υποδέχεται τους πελάτες, τους περνάει αναγκαστικά από την κουζίνα για να δουν τις γάστρες, και τον ξυλόφουρνο, τις πατατούλες να τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Παίρνει τις παραγγελίες, τις παραδίδει, κάνει λογαριασμούς κι όλα αυτά μόνος του… Βέβαια στην κουζίνα οι κοπέλες και η γυναίκα του τον βοηθούν…
Και ανάμεσα απ’ όλα αυτά κάθεται δυο λεπτά (κάθε φορά που ευκαιρεί) στο τραπέζι μας και περιγράφει τα φαγητά του, που μετά ζητάμε μεταφραστή για να τα κατανοήσουμε: «φουριαρότραγος μπαλοταρισμένος» (άγριο τραγί πυροβολημένο)!
Ο Στέλιος ένα μείγμα Θανάση Βέγγου, αλλά με κινήσεις ολύμπιας ψυχραιμίας, Γιώργου Κωνσταντίνου, καθώς όπως αυτός στη μνημειώδη σκηνή του προφιτερόλ προσπαθεί να περιγράψει στους πελάτες τα φαγητά του και Κορνήλιου Καστοριάδη όταν μιλά για τη γαστρονομική αυτάρκεια και αυτονομία.
Τα φαγητά του, πάντα της εποχής, ένα κι ένα, το ψωμί με ντόπια αλεύρια, παξιμάδια βραβευμένα, γαρδουμάκια, κουνουπίδι με ξινόχοντρο, αρνάκι στη λαδόκολλα κι ένα σωρό άλλα…
Κι άμα καμιά φορά στριμωχθεί από τον πολύ κόσμο… τότε απαντά χαμογελώντας: «Eμ, κουμπάροι slow food δεν θέλατε;».
Δρακώνα Κεραμειών, Χανιά, Κρήτη, 28210 65083, www.ntounias.gr
*Για το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στα Σφακιά διαβάστε εδώ.
**Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.