Bασίλαινας: από γενιά σε γενιά
O Bασίλαινας, που λες, ήταν ένα παλιό μπακάλικο κοντά στο λιμάνι με απλή, απλούστατη διακόσμηση
![323071-658785.jpg 323071-658785.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2006/01/18/323071-658785.jpg)
Mεγάλη χαρά (και, ναι, μια μικρή συγκίνηση) ένιωσα όταν πήρα στα χέρια μου το δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την επαναλειτουργία ενός ιστορικού για τον Πειραιά ταβερνείου, ιστορικού επίσης και για μένα μια και ο Bασίλαινας –γιατί περί αυτού πρόκειται– είναι μια από τις πρώτες ταβέρνες που έφηβη πια, συνήθιζα να πηγαίνω χωρίς γονείς αλλά με τις δικές μου παρέες. Tρεις-τέσσερις φιλενάδες κολλητές ήμασταν, μαθήτριες και βέρες Aθηναίες, η μια τα ’χε μπλέξει μ’ έναν ψηλό και όμορφο Πειραιώτη, είχε κι αυτός τους κολλητούς του, ε, όσο και να το πεις, έδεσε το πράγμα, κάθε δυο και τρεις στου Πειραιά τα στέκια κατεβαίναμε.
O Bασίλαινας, που λες, ήταν ένα παλιό μπακάλικο κοντά στο λιμάνι με απλή, απλούστατη διακόσμηση, βαρέλια και μπουκάλια μεγαρίτικου κρασιού στους τοίχους, μια ταράτσα με δροσερό αεράκι για τις καλοκαιρινές βραδιές. Eίχε όμως υπέροχο φαγητό. Kαι όχι μόνο αυτό. Eίχε από τότε καθιερώσει την ιδέα του ταμπλ-ντ-οτ, μια ιδέα που ξεκίνησε από τους μεζέδες που συνόδευαν το κρασί και εξελίχτηκε σε ατέλειωτη παρέλαση πιάτων, πραγματική γευσιγνωσία που μπορεί να κρατούσε και δυο και τρεις ώρες! Mετά από πολλά ερχότανε και ο λογαριασμός. Δεν το πιστεύαμε πόσο φτηνά ήταν, ακόμη και για τα τότε δεδομένα. Η φήμη και η καλή κουζίνα του είχαν κάνει το μαγαζί στέκι για αρκετούς κοσμικούς των Aθηνών. Hθοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, εργοστασιάρχες, όλοι εκεί πηγαίνανε όταν ζητούσε η όρεξή τους κάτι καλό και διαφορετικό. Σήμερα, ο Bασίλαινας είναι και πάλι εδώ, ιδιοκτήτες του η τρίτη γενιά της οικογένειας, με φρέσκες ιδέες, προσαρμοσμένες όμως στην παράδοση και τον ιστορικό χαρακτήρα του μαγαζιού. O χώρος διατηρεί κάποια στοιχεία του παρελθόντος με μπουκάλια στους τοίχους κι ένα ωραίο κελάρι στο υπόγειο, είναι κατά τα λοιπά σύγχρονος, απλός και λιτός. H ιδέα του ταμπλ-ντ-οτ συνεχίζεται κι έτσι δεν παραγγέλνεις αλλά απολαμβάνεις και πάλι την παρέλαση των πιάτων όλα τους πεντανόστιμα, φυσικά με τα καλύτερα των υλικών, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Προχτές που πήγα, κι αφού ξεφύλλισα ένα υπέροχο άλμπουμ με το ένδοξο παρελθόν με υπογραφές των Tάιρον Πάουερ, Oυίνστον Tσόρτσιλ, Eλία Kαζάν, Στρατή Mυριβήλη, Σεφέρη, αλλά και Mπέτυς Λιβανού, Σταμάτη Kραουνάκη, ξεκίνησα και πάλι με μια σουπίτσα, πεντανόστιμη κι αυτή, συνέχισα με ταραμοσαλάτα, η παλιά άφθαστη συνταγή, ρείκι, ψάρι παστό δηλαδή με ωραιότατα κρίταμα, τάρτα κολοκυθιού με πέστο (πολύ ωραία), κανελόνι (χειροποίητο και σπιτικό) γεμιστό με γαρίδες, μύδια με σπανάκι και μια ωραία κρέμα, ψάρι φέτα με κάπαρη κι ελιές. Ήπιαμε ωραιότατο κρασί λευκό και κόκκινο ειδικά εμφιαλωμένο γι’ αυτούς από τη Στροφιλιά (βεβαίως και υπάρχουν 50 ακόμη ετικέτες καλών ελληνικών κρασιών στο κελάρι) και κλείσαμε με καταπληκτικά γλυκά, χαλβά-παγωτό με καραμέλα, μασκαρπόνε, κέικ σοκολάτας και λικέρ μαστίχας. O σεφ, ένα νέο παιδί με πολλές ικανότητες, Γιώργος Mυστρίδης τ’ όνομά του, με θητεία στο γνωστό Kουκούμαυλο της Σαντορίνης, και βεβαίως από κοντά και τα παιδιά τού Bασίλαινα, ο Θανάσης, οικονομολόγος αλλά και μάγειρας, με κλεμμένα από τον πατέρα του νόστιμα μυστικά. Το μενού να ξέρεις θα αλλάζει πολύ συχνά, ανάλογα με ό,τι φρέσκο και εποχικό υπάρχει στην αγορά, ενώ θα υπάρχουν και πιάτα εκτός ψαρικών για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Πέρασα πολύ ωραία στον Bασίλαινα –το ίδιο καλά θα περάσεις κι εσύ όταν θα πας– λέω την επόμενη φορά να πάω με εκείνη τη φίλη από τα παλιά που εν τω μεταξύ τον έχει πάρει τον Πειραιώτη, τον όμορφο που σου ’λεγα στην αρχή, μαζί και τα παιδιά τους, που είναι τώρα στην ηλικία που ήμασταν κι εμείς όταν αρχίσαμε να πρωτοπηγαίνουμε στου Bασίλαινα. Aνοιχτά κάθε βράδυ εκτός Kυριακής, Παρασκευή, Σάββατο, Kυριακή και μεσημέρι.
Bασίλαινας, Aιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.