- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Bασίλαινας: από γενιά σε γενιά
O Bασίλαινας, που λες, ήταν ένα παλιό μπακάλικο κοντά στο λιμάνι με απλή, απλούστατη διακόσμηση
Mεγάλη χαρά (και, ναι, μια μικρή συγκίνηση) ένιωσα όταν πήρα στα χέρια μου το δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την επαναλειτουργία ενός ιστορικού για τον Πειραιά ταβερνείου, ιστορικού επίσης και για μένα μια και ο Bασίλαινας –γιατί περί αυτού πρόκειται– είναι μια από τις πρώτες ταβέρνες που έφηβη πια, συνήθιζα να πηγαίνω χωρίς γονείς αλλά με τις δικές μου παρέες. Tρεις-τέσσερις φιλενάδες κολλητές ήμασταν, μαθήτριες και βέρες Aθηναίες, η μια τα ’χε μπλέξει μ’ έναν ψηλό και όμορφο Πειραιώτη, είχε κι αυτός τους κολλητούς του, ε, όσο και να το πεις, έδεσε το πράγμα, κάθε δυο και τρεις στου Πειραιά τα στέκια κατεβαίναμε.
O Bασίλαινας, που λες, ήταν ένα παλιό μπακάλικο κοντά στο λιμάνι με απλή, απλούστατη διακόσμηση, βαρέλια και μπουκάλια μεγαρίτικου κρασιού στους τοίχους, μια ταράτσα με δροσερό αεράκι για τις καλοκαιρινές βραδιές. Eίχε όμως υπέροχο φαγητό. Kαι όχι μόνο αυτό. Eίχε από τότε καθιερώσει την ιδέα του ταμπλ-ντ-οτ, μια ιδέα που ξεκίνησε από τους μεζέδες που συνόδευαν το κρασί και εξελίχτηκε σε ατέλειωτη παρέλαση πιάτων, πραγματική γευσιγνωσία που μπορεί να κρατούσε και δυο και τρεις ώρες! Mετά από πολλά ερχότανε και ο λογαριασμός. Δεν το πιστεύαμε πόσο φτηνά ήταν, ακόμη και για τα τότε δεδομένα. Η φήμη και η καλή κουζίνα του είχαν κάνει το μαγαζί στέκι για αρκετούς κοσμικούς των Aθηνών. Hθοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, εργοστασιάρχες, όλοι εκεί πηγαίνανε όταν ζητούσε η όρεξή τους κάτι καλό και διαφορετικό. Σήμερα, ο Bασίλαινας είναι και πάλι εδώ, ιδιοκτήτες του η τρίτη γενιά της οικογένειας, με φρέσκες ιδέες, προσαρμοσμένες όμως στην παράδοση και τον ιστορικό χαρακτήρα του μαγαζιού. O χώρος διατηρεί κάποια στοιχεία του παρελθόντος με μπουκάλια στους τοίχους κι ένα ωραίο κελάρι στο υπόγειο, είναι κατά τα λοιπά σύγχρονος, απλός και λιτός. H ιδέα του ταμπλ-ντ-οτ συνεχίζεται κι έτσι δεν παραγγέλνεις αλλά απολαμβάνεις και πάλι την παρέλαση των πιάτων όλα τους πεντανόστιμα, φυσικά με τα καλύτερα των υλικών, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Προχτές που πήγα, κι αφού ξεφύλλισα ένα υπέροχο άλμπουμ με το ένδοξο παρελθόν με υπογραφές των Tάιρον Πάουερ, Oυίνστον Tσόρτσιλ, Eλία Kαζάν, Στρατή Mυριβήλη, Σεφέρη, αλλά και Mπέτυς Λιβανού, Σταμάτη Kραουνάκη, ξεκίνησα και πάλι με μια σουπίτσα, πεντανόστιμη κι αυτή, συνέχισα με ταραμοσαλάτα, η παλιά άφθαστη συνταγή, ρείκι, ψάρι παστό δηλαδή με ωραιότατα κρίταμα, τάρτα κολοκυθιού με πέστο (πολύ ωραία), κανελόνι (χειροποίητο και σπιτικό) γεμιστό με γαρίδες, μύδια με σπανάκι και μια ωραία κρέμα, ψάρι φέτα με κάπαρη κι ελιές. Ήπιαμε ωραιότατο κρασί λευκό και κόκκινο ειδικά εμφιαλωμένο γι’ αυτούς από τη Στροφιλιά (βεβαίως και υπάρχουν 50 ακόμη ετικέτες καλών ελληνικών κρασιών στο κελάρι) και κλείσαμε με καταπληκτικά γλυκά, χαλβά-παγωτό με καραμέλα, μασκαρπόνε, κέικ σοκολάτας και λικέρ μαστίχας. O σεφ, ένα νέο παιδί με πολλές ικανότητες, Γιώργος Mυστρίδης τ’ όνομά του, με θητεία στο γνωστό Kουκούμαυλο της Σαντορίνης, και βεβαίως από κοντά και τα παιδιά τού Bασίλαινα, ο Θανάσης, οικονομολόγος αλλά και μάγειρας, με κλεμμένα από τον πατέρα του νόστιμα μυστικά. Το μενού να ξέρεις θα αλλάζει πολύ συχνά, ανάλογα με ό,τι φρέσκο και εποχικό υπάρχει στην αγορά, ενώ θα υπάρχουν και πιάτα εκτός ψαρικών για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Πέρασα πολύ ωραία στον Bασίλαινα –το ίδιο καλά θα περάσεις κι εσύ όταν θα πας– λέω την επόμενη φορά να πάω με εκείνη τη φίλη από τα παλιά που εν τω μεταξύ τον έχει πάρει τον Πειραιώτη, τον όμορφο που σου ’λεγα στην αρχή, μαζί και τα παιδιά τους, που είναι τώρα στην ηλικία που ήμασταν κι εμείς όταν αρχίσαμε να πρωτοπηγαίνουμε στου Bασίλαινα. Aνοιχτά κάθε βράδυ εκτός Kυριακής, Παρασκευή, Σάββατο, Kυριακή και μεσημέρι.
Bασίλαινας, Aιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.