Πάρε μια γεύση από Κυκλάδες μαζί σου
Ψώνια τόσο νόστιμα όσο δεν θα τα βρεις πουθενά στην Αθήνα
Μέλι, μέλι, μέλι γλυκύτατο
Θα βρεις σε όλα τα νησιά, σε βάζα, σε παντοπωλεία ή κρεοπωλεία ή φούρνους. Θυμαρίσιο κυρίως, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θυμαρίσιο γυρεόκοκκο, αλλά και μαγιάτικο, δηλαδή ανθέων, σε νησιά όπως η Μήλος, και πολύ λιγότερο ερείκης. Η τιμή του είναι υψηλή αλλά την αξίζει και δεν θα το βρεις στην Αθήνα, καθώς δεν υπάρχει επίσημο τυποποιητήριο με πιστοποίηση, όχι ακόμη τουλάχιστον. Ζήτα να μυρίσεις και να δοκιμάσεις. Δεν θα πιστεύεις τη διαφορά σε ένταση και αρώματα.
Μυρωδικά
Η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο των Κυκλάδων έχουν, χάρη στις ξερικές συνθήκες και την έλλειψη βροχοπτώσεων, αρώματα συμπυκνωμένα και έντονα. Φυσικά είναι βιολογικά, αφού συνήθως τίποτε άλλο δεν καλλιεργείται γύρω τους, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν αντέχει. Αν βρεις θυμάρι και ρίγανη με τα ανθάκια τους, μην τα προσπεράσεις.
Κάππαρη
Σε άρμη, σε αλάτι (παστή) ή ξερή, η capparis spinosa, εκείνη με το μικρό, σφιχτό, τραγανό μπουμπούκι, που καμία σχέση έχει με την εισαγόμενη που είναι μεγάλη, τζούφια και χωρίς τα αρώματα του Αιγαίου στην καρδιά της.
Κρίταμα, αλιφώνια, καρύδες
Τα άγρια χορταράκια που μυρίζουν ιώδιο, σε βαζάκια με άλμη, θα νοστιμίζουν όλον τον χρόνο τις σαλάτες σου, θα κάνουν μεζέ για τσίπουρο ή ούζο, θα δίνουν έξτρα αρώματα στα όσπρια.
Λιαστές ντομάτες και πελτές
Ούτε αυτά θα τα βρεις στην Αθήνα. Ο πελτές είναι υπερσυμπυκνωμένος (ο μηλέικος μπελτές ή ντοματοζούμι είναι ανυπέρβλητος), με μπόλικο αλάτι και μια κουταλιά αρκεί για να δώσει γεύση σε ολόκληρη κατσαρόλα ή ταψί. Τις λιαστές πάλι, αν τις βάλεις σε λάδι και τις φυλάξεις σε βάζο, θα κάνουν και την πιο αδιάφορη ντομάτα του κουτιού να αποκτήσει αρώματα καλοκαιριού, αρκεί να ψιλοκόψεις 5-6 στην κατσαρόλα.
Αλλαντικά
Δεν τα συναντάς εύκολα τυποποιημένα. Η Τήνος όμως ξεκίνησε και αν τα αναζητήσεις, το σαλτσίσι –σκορδάτο, μαραθένιο σαλάμι-, το λουκάνικο και η λούζα θα σε ενθουσιάσουν. Λούζα, με διαφορετικά μπαχάρια, θα βρεις και σε κρεοπωλεία στη Σύρο και στη Μύκονο.
Τυριά
Τυποποιημένα θα βρεις αρκετά, στη Σύρο, την Τήνο, τη Σίφνο, τη Μήλο, την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο. Από αγελαδινές γραβιέρες γλύκισμα, αρσενικό πιπεράτο, κοπανιστή, ξινομυζήθρες, μέχρι γυλωμένες μανούρες και κεφαλοτυράκια. Στα τοπικά κρεοπωλεία θα βρεις και προϊόντα οικιακής τυροκόμησης, αφού οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι τυροκομούν το γάλα τους και το δίνουν εκεί μαζί με το κρέας.
Γλυκά
Οπωσδήποτε παστέλι, σε τόσες εκδοχές όσα είναι και τα νησιά. Με μέλι πάντοτε, με αμύγδαλα, με ξύσμα πορτοκαλιού, με καρύδι όπου υπάρχει, ακόμη και αρωματισμένα με κύμινο. Τα αμυγδαλωτά είναι μεγάλο κεφάλαιο, με τα ανδριώτικα και τα σιφνέικα να κρατούν τα σκήπτρα, ενώ στη Σύρο δεν θα προσπεράσεις τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες. Και φυσικά τα μελιτίνια, τα σαντορινιά, ζύμη τσιμπητή δηλαδή που φιλοξενεί στην καρδιά της μυζήθρα με μέλι και σε κάθε νησί σχεδόν έχουν άλλο όνομα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.