- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τσικνοπέμπτη στο σπίτι: Συμβουλές και συνταγές για να τσικνίσεις
Μικρά μυστικά για να γίνει η βραδιά τρικούβερτο τσικνιστό γλέντι
Τσικνοπέμπτη: Τσίκνισμα στο σπίτι, tips, συνταγές για κρέας, σάλτσες, που θα αγοράσεις κρασί
Παραδοσιακή γιορτή της ταβέρνας αλλά έχει και το σπίτι τη χάρη του. Η παρέα μαζεμένη, τα κάρβουνα να «χωνεύουν» και το κρασί να ρέει. Σου δίνουμε τα μικρά μυστικά για να γίνει η βραδιά τρικούβερτο τσικνιστό γλέντι.
Μερικές αλήθειες που μου έμαθε η ζωή για την Τσικνοπέμπτη
- Το κρέας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς. Πήγαινε στο χασάπη που εμπιστεύεσαι περισσότερο από τον κολλητό σου και μην κάνεις εκπτώσεις.
- Το κρέας είναι ο νούμερο ένα σταρ, αλλά για ένα καλό show χρειάζονται και οι δεύτερες φωνές. Δώσε λοιπόν βάση στα παρελκόμενα. Σαλάτες (τουλάχιστον 3 είδη), φέτα που θα πάει σύννεφο, ψωμί (ψημένο στη σχάρα με λαδορίγανη), πίτες, και εννοείται ένα βουνό τηγανητές πατάτες. Πού πας χωρίς τηγανητή πατάτα;
- Καλό το τζατζίκι και άνοιξε πυρ κατά βούληση, αλλά μη μείνεις μόνο σε αυτό. Υπάρχει κι η μελιτζανοσαλάτα, η τυροκαυτερή, η τυροσαλάτα. Όλες τους κάνουν τέλειο ταίρι με τα ψητά.
- Υπάρχουν σάλτσες που μαγικά απογειώνουν το κρέας. Κάνε μια πρόχειρη έρευνα αγοράς, αρχίζοντας από τις νέες grill sauces της Hellmann’s. Απλά θεϊκές.
- «Γλυκάκι υπάρχει;». Διάλεξε κάτι σιροπιαστό και κολασμένο. Γαλακτομπούρεκο, ας πούμε. Ή, αν είσαι κομψός, γιαούρτι με γλυκό κουταλιού. Δροσιστικό.
Μπες στο ψητό!
Το κρέας θέλει κόκκινο κρασί. Οι κάβες έχουν τα καλύτερα.
Οινοθήκη
Αγιωργίτικο Λαντίδη (€9,50), Νεμέα Πέτρα και Φως του Γιώργου Λαφαζάνη (€9,50), ημίγλυκο χύμα «Αμπέλου μύθοι» του Κουτσοδήμου (€4,50/1,5 λίτρο) και Μerlot του κτήματος Μπριντζίκη με €8,90 και χύμα με €4,50/1,5 λίτρο. Μπουμπουλίνας 46& Μετσόβου, 2108210687
Οινότυπο
Τρία ερυθρά κρασιά δεξαμενής που πάνε καλύτερα με τα ψητά: βιολογικό Μerlot από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης (€4,40), ξηρή Μαυροδάφνη (€4), Αγιωργίτικο (€3). Χ. Τρικούπη 98, Εξάρχεια, 2103616274
Αμπελοφιλοσοφίες
Κτήμα Μπουγιούρη Merlot Ερυθρός (€7), κτήμα Καριπίδη Merlot Ερυθρός (€10) και κτήμα Μανουσάκη Syrah (€16). Μόνο για την Τσικνοπέμπτη όλα τα ερυθρά κρασιά προσφέρονται με έκπτωση 10%. Κειριαδών 81, Πετράλωνα, 2103421041
Η πιο εύκολη συνταγή για μπριζόλα
Στο τραπέζι σου σε 15 λεπτά!
Έχει λιγότερες από 400 θερμίδες και μπορείς να το φτιάξεις μέσα στο επόμενο τέταρτο.
Υλικά για 4 άτομα
4 μπριζόλες της αρεσκείας μας, με πάχος περίπου 2,5-3 εκ.
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού ζωμός βοδινού
1 φλιτζάνι ντοματάκια
2 φλιτζάνια ρόκα
1 κ.σ. βαλσάμικο
Εκτέλεση
Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες με μια γενναία δόση από αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση. Μόλις το λάδι κάψει, ρίχνουμε τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε για 5-10 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα μεγάλο πιάτο και τις αφήνουμε να «ξεκουραστούν», όσο εμείς φτιάχνουμε τη σος.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμυδάκι, μαζί με δύο κουταλιές ζωμού. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, τη ρόκα και το βαλσάμικο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η ρόκα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο πιάτο με τις μπριζόλες. Περιχύνουμε με το ζουμάκι και σερβίρουμε αμέσως.
Tip: Για ακόμη περισσότερη γεύση σοτάρουμε τις μπριζόλες σε δύο κουταλιές της σούπας σάλτσα American Smokey Barbecue της Hellmann’s.
Νοστιμιές στο τηγάνι
Κλασική, τιμημένη χοιρινή τηγανιά
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 λεμόνι
3 κουταλιές μουστάρδα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 πιπεριές (όποιες μας αρέσουν)
Αλάτι
Πιπέρι ή/ και πάπρικα καυτερή
Ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κρέας με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μουστάρδα. Σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένα σε φέτες. Μόλις πάρει χρώμα το κρέας σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και αν χρειαστεί προσθέτουμε 1/2 ποτηράκι νερό για να πάρει μια τελευταία βράση.
Λάιτ εναλλακτική: χρησιμοποιούμε κοτόπουλο αντί για χοιρινό και πράσο αντί για κρεμμύδι.
Extra tip: Για ακόμα περισσότερη νοστιμιά και ευκολία, μπρούμε να μαρινάρουμε το κρέας στη σάλτσα Brazilian Spicy Churraso της Hellmann’s.
Το ψητό κρέας είναι από μόνο του μεγάλη λιχουδιά. Κάθε τι καλό όμως μπορεί να γίνει και καλύτερο. Οι νέες σάλτσες της Hellmann’s εμπνευσμένες από όλο τον κόσμο σε βοηθούν να φτάσεις το ψητό κρέας σε άλλα επίπεδα. Θα τις βρεις σε τρεις γεύσεις και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να μαρινάρεις τα κρεατικά, για γλασάρισμα ή απλά για δίπλα στο πιάτο. Η American Smokey Barbecue Sauce έχει πλούσια καπνιστή γεύση που ταιριάζει υπέροχα με μπριζόλα και κοτόπουλο. Από την άλλη, η Australian Sweet Grill Sauce με τη γλυκιά, καπνιστή της γεύση πάει με το μοσχάρι και τα λουκάνικα. Τέλος, η Brazilian Spicy Churrasco Sauce, πικάντικη και καυτερή, είναι η απόλυτη σος για το χοιρινό. Τσέκαρέ τες και δώσε άλλη γεύση στην Τσικνοπέμπτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.