- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Aleria, υψηλή γαστρονομία με την καλή έννοια…
Ο Γκίκας Ξενάκης φτιάχνει ελληνική κουζίνα του μέλλοντος
![320908-630317.jpg 320908-630317.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/04/05/320908-630317.jpg)
Όταν τρώω πολλά yuzu, muzu, kuzu, φιόγκους, κορδελάκια και τέλειες χωρίστρες στην πατημένη κουταλιά του πουρέ (αυτό από κάπου το ’χω κλέψει, αλλά μ’ άρεσε), θέλω κάτι δυνατό για να συνέλθω.
Προχτές, λοιπόν, παίρνω το δρόμο προς Μεταξουργείο, πάντα βάζω σημάδι μέσα στα σκοτάδια τα φώτα του παλιού νεοκλασικού. Το ίδιο σημάδι είχε βάλει και ο ταξιτζής, το ήξερε το Aleria… «α, κυρία μου, έχω φέρει πολλές φορές κόσμο εδώ, Έλληνες και ξένους». Το γνωστό εστιατόριο βρίσκεται στην ίδια θέση την τελευταία δεκαετία, ευτυχώς δεν το πτόησε η σκοτεινιά της περιοχής ούτε και της εποχής.
Είναι ένας πανέμορφος χώρος, με τραπέζια και λινά τραπεζομάντιλα, κομψά αντικείμενα, λουλούδια, μια μικρότερη σάλα με υπέροχη σφυρήλατη πόρτα που βλέπει στον κήπο. Χώρος που ενώ είναι πολυτελής προσφέρει χαλάρωση και ρομάντζα. Στην κουζίνα τα τελευταία 4 χρόνια αρχηγός είναι ο καταπληκτικός Γκίκας Ξενάκης, φτιάχνει πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας και κερδίζει συνεχώς βραβεία. Μ’ αρέσει πολύ η πληθωρική του ματιά, το «χέρι» του, η έμπνευσή του, μ’ αρέσει που διαθέτει και κάτι που λείπει από πολλούς Έλληνες σεφ της γενιάς του. Δηλαδή, κάνει κι αυτός καλές χωρίστρες στον πουρέ, στήνει πιάτα-πίνακες, χρησιμοποιεί εξωτικά υλικά («το yuzu είναι ένα ωραιότατο ασιατικό λεμόνι που δίνει ένταση στα φαγητά»), αλλά έχει και αυτοπεποίθηση, δεν κωλώνει να πιάσει ας πούμε μια φασολάδα και να της αλλάξει τα φώτα με τρόπο ώστε να βγάζει ατόφια ελληνική γεύση και μαζί να είναι σύγχρονη και «γκουρμέ».
Ξεκινήσαμε με ονειρεμένες amuse buches, συνεχίσαμε με τέλεια «χορτόπιτα» –φανταστείτε ένα φύλλο με πάνω του χόρτα, μυρωδικά και κρέμα φέτας (€10), δοκιμάσαμε ταρτάρ μαγιάτικου με περγαμόντο, γέμιση από ντολμαδάκια και κρέμα από αυγό αχινού (τελειότης, €15), ορτύκι Γρεβενών με παντζάρια, καπαρόφυλλα και σάλτσα από σταφίδες, ζεστό μους κολοκύθας με κάστανα, απάκι και φρέσκια τρούφα (€16), κι ένα πιάτο που γνώρισε την αποθέωση: «παστίτσιο» με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ (κρεατάκι να λιώνει στο στόμα), μανιτάρια σιτάκε κι από πάνω αφράτη μπεσαμέλ.
Ακολούθησαν τα κυρίως, κόκορας με κανελόνι πατάτας γεμιστό με σκοτύρι Ίου (€18), κουσκουσάκι μπουρδέτο με σκορπίνα (€19), ψητό αρνάκι με ζεστή μους ρεβυθάδας, μαραθόριζα και πούδρα ελιάς (€19). Στη τέλεια φαγοποτική βραδιά πρόσθεσαν πόντους πολλούς το εξαιρετικό σέρβις, η κάβα με τα καλά κρασιά, τα γλυκά, οι ωραίες (και στη σωστή ένταση) μουσικές. Οι τιμές θεωρώ ότι είναι value for money, για μια πρώτη γνωριμία υπάρχει και το menu degustation με €44. Σε λίγες μέρες ανοίγει τον υπέροχο κήπο, πρασινάδες, ησυχία, φινέτσα και ρομάντζες, από τις καλύτερες που μπορείς να ζήσεις τις καλοκαιρινές αθηναϊκές νύχτες.
Μ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633, μόνο βράδυ, κλειστά Κυριακή
INFO
Ατµοσφαιρικό ντεκόρ, αυλή που θυµίζει γαλλική εξοχή και εσωτερικό σε δυο επίπεδα. Πάνω γυάλινη οροφή για να βλέπεις τ' αστέρια. Μενού διά χειρός Γκίκα Ξενάκη, από τα καλύτερα στην ελληνική δηµιουργική κουζίνα. Και µπαρ για ποτό. Καθημερινά από τις 8μμ, Κυριακή κλειστά.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.