- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Aleria, υψηλή γαστρονομία με την καλή έννοια…
Ο Γκίκας Ξενάκης φτιάχνει ελληνική κουζίνα του μέλλοντος
Όταν τρώω πολλά yuzu, muzu, kuzu, φιόγκους, κορδελάκια και τέλειες χωρίστρες στην πατημένη κουταλιά του πουρέ (αυτό από κάπου το ’χω κλέψει, αλλά μ’ άρεσε), θέλω κάτι δυνατό για να συνέλθω.
Προχτές, λοιπόν, παίρνω το δρόμο προς Μεταξουργείο, πάντα βάζω σημάδι μέσα στα σκοτάδια τα φώτα του παλιού νεοκλασικού. Το ίδιο σημάδι είχε βάλει και ο ταξιτζής, το ήξερε το Aleria… «α, κυρία μου, έχω φέρει πολλές φορές κόσμο εδώ, Έλληνες και ξένους». Το γνωστό εστιατόριο βρίσκεται στην ίδια θέση την τελευταία δεκαετία, ευτυχώς δεν το πτόησε η σκοτεινιά της περιοχής ούτε και της εποχής.
Είναι ένας πανέμορφος χώρος, με τραπέζια και λινά τραπεζομάντιλα, κομψά αντικείμενα, λουλούδια, μια μικρότερη σάλα με υπέροχη σφυρήλατη πόρτα που βλέπει στον κήπο. Χώρος που ενώ είναι πολυτελής προσφέρει χαλάρωση και ρομάντζα. Στην κουζίνα τα τελευταία 4 χρόνια αρχηγός είναι ο καταπληκτικός Γκίκας Ξενάκης, φτιάχνει πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας και κερδίζει συνεχώς βραβεία. Μ’ αρέσει πολύ η πληθωρική του ματιά, το «χέρι» του, η έμπνευσή του, μ’ αρέσει που διαθέτει και κάτι που λείπει από πολλούς Έλληνες σεφ της γενιάς του. Δηλαδή, κάνει κι αυτός καλές χωρίστρες στον πουρέ, στήνει πιάτα-πίνακες, χρησιμοποιεί εξωτικά υλικά («το yuzu είναι ένα ωραιότατο ασιατικό λεμόνι που δίνει ένταση στα φαγητά»), αλλά έχει και αυτοπεποίθηση, δεν κωλώνει να πιάσει ας πούμε μια φασολάδα και να της αλλάξει τα φώτα με τρόπο ώστε να βγάζει ατόφια ελληνική γεύση και μαζί να είναι σύγχρονη και «γκουρμέ».
Ξεκινήσαμε με ονειρεμένες amuse buches, συνεχίσαμε με τέλεια «χορτόπιτα» –φανταστείτε ένα φύλλο με πάνω του χόρτα, μυρωδικά και κρέμα φέτας (€10), δοκιμάσαμε ταρτάρ μαγιάτικου με περγαμόντο, γέμιση από ντολμαδάκια και κρέμα από αυγό αχινού (τελειότης, €15), ορτύκι Γρεβενών με παντζάρια, καπαρόφυλλα και σάλτσα από σταφίδες, ζεστό μους κολοκύθας με κάστανα, απάκι και φρέσκια τρούφα (€16), κι ένα πιάτο που γνώρισε την αποθέωση: «παστίτσιο» με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ (κρεατάκι να λιώνει στο στόμα), μανιτάρια σιτάκε κι από πάνω αφράτη μπεσαμέλ.
Ακολούθησαν τα κυρίως, κόκορας με κανελόνι πατάτας γεμιστό με σκοτύρι Ίου (€18), κουσκουσάκι μπουρδέτο με σκορπίνα (€19), ψητό αρνάκι με ζεστή μους ρεβυθάδας, μαραθόριζα και πούδρα ελιάς (€19). Στη τέλεια φαγοποτική βραδιά πρόσθεσαν πόντους πολλούς το εξαιρετικό σέρβις, η κάβα με τα καλά κρασιά, τα γλυκά, οι ωραίες (και στη σωστή ένταση) μουσικές. Οι τιμές θεωρώ ότι είναι value for money, για μια πρώτη γνωριμία υπάρχει και το menu degustation με €44. Σε λίγες μέρες ανοίγει τον υπέροχο κήπο, πρασινάδες, ησυχία, φινέτσα και ρομάντζες, από τις καλύτερες που μπορείς να ζήσεις τις καλοκαιρινές αθηναϊκές νύχτες.
Μ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633, μόνο βράδυ, κλειστά Κυριακή
INFO
Ατµοσφαιρικό ντεκόρ, αυλή που θυµίζει γαλλική εξοχή και εσωτερικό σε δυο επίπεδα. Πάνω γυάλινη οροφή για να βλέπεις τ' αστέρια. Μενού διά χειρός Γκίκα Ξενάκη, από τα καλύτερα στην ελληνική δηµιουργική κουζίνα. Και µπαρ για ποτό. Καθημερινά από τις 8μμ, Κυριακή κλειστά.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.