- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η ταβέρνα του Σκοτάδη: Ένα εξαιρετικά καλόγουστο και τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιατόριο.
Αμέσως μετά την Κατοχή, εκεί γύρω στα 1945-46, στο γιαλό της Αίγινας, στο σημείο που φόρτωναν τα καΐκια τα αιγινίτικα κανάτια για να ταξιδέψουν στον Πειραιά, υπήρχαν καφενέδες. Ένας απ’ αυτούς –ο καφενές του Ιωάννη Αλιφαντή– άνοιγε απ’ τα αξημέρωτα και έφτιαχνε ψαρόσουπα για τους ψαράδες που έφευγαν πριν τα χαράματα και κατόπιν καφέδες σ’ όσους επέστρεφαν το πρωί.
Ο καφενές, αφού άνοιγε το σκοτάδι, ονομάστηκε του παππού Σκοτάδη. Το 1972 ο Στέλιος Λυκούρης παντρεύεται την κόρη του κυρ-Γιάννη Σκοτάδη και το 1980 αναλαμβάνει το μαγαζί. Αρχίζουν οι αλλαγές: φουφού με χταποδάκι και άλλους μεζέδες για το μεσημέρι και ουζερί-ταβέρνα το βράδυ. Η θέση του στο λιμάνι –δίπλα στην αγορά και μπροστά στην παραλία της Αίγινας, με θέα τα καΐκια και τα ιστιοπλοϊκά– προνομιακή, κι έτσι ο Στέλιος με την κοινωνικότητά του φτιάχνει ένα μαγαζί με φανατική πελατεία. «Πολλοί Αθηναίοι καλλιτέχνες-παραθεριστές το είχαν στέκι τους για φαγητό όπως ο Διαμαντόπουλος, ο Μιχαλόπουλος, ο Μοσχίδης, ο Ξαρχάκος, ο Κούνδουρος, ο Νεγρεπόντης».
Από το 2002 μπήκε και η τρίτη γενιά στο μαγαζί. Ο εγγονός, Γιώργος Λυκούρης, ανανέωσε με τη σειρά του την ταβέρνα και τη μετέτρεψε σ’ ένα εξαιρετικά καλόγουστο, τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιατόριο.
Τα φαγητά του κλασικές νησιώτικες γεύσεις με κάποιες νότες ανανέωσης και εδώ. Π.χ. το κλασικό βραστό χταπόδι με την πιπεριά Φλωρίνης. Ο γαύρος μαρινάτος, όμορφα μαριναρισμένος, οι σαλάτες ωραιότατες, χορταστικές με πανδαισία λαχανικών, τυράκια λευκά πασπαλισμένα με το αιγινίτικο φιστίκι. Από τα κύρια λάτρεψα το καλοχυλωμένο κριθαράκι με καραβίδες και τη μακαρονάδα με φρέσκιες γαρίδες και ντοματούλα. Οι κατσούλες του (τοπικά μικρά ψάρια που έχουν ερυθρό χρώμα και μοιάζουν στη γεύση με τη γλώσσα) είναι ανάρπαστες και δυστυχώς είχαν μόλις τελειώσει. Ο κυρ-Στέλιος με καθησύχασε: «Mην ανησυχείς… την άλλη φορά τηλεφώνα μου. Θα σε βάλω στην κουζίνα να δεις πώς τις μαγειρεύω στο τηγάνι με βούτυρο και γίνονται λουκούμι».
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, 22970 24014
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.