- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η ταβέρνα του Σκοτάδη: Ένα εξαιρετικά καλόγουστο και τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιατόριο.
Αμέσως μετά την Κατοχή, εκεί γύρω στα 1945-46, στο γιαλό της Αίγινας, στο σημείο που φόρτωναν τα καΐκια τα αιγινίτικα κανάτια για να ταξιδέψουν στον Πειραιά, υπήρχαν καφενέδες. Ένας απ’ αυτούς –ο καφενές του Ιωάννη Αλιφαντή– άνοιγε απ’ τα αξημέρωτα και έφτιαχνε ψαρόσουπα για τους ψαράδες που έφευγαν πριν τα χαράματα και κατόπιν καφέδες σ’ όσους επέστρεφαν το πρωί.
Ο καφενές, αφού άνοιγε το σκοτάδι, ονομάστηκε του παππού Σκοτάδη. Το 1972 ο Στέλιος Λυκούρης παντρεύεται την κόρη του κυρ-Γιάννη Σκοτάδη και το 1980 αναλαμβάνει το μαγαζί. Αρχίζουν οι αλλαγές: φουφού με χταποδάκι και άλλους μεζέδες για το μεσημέρι και ουζερί-ταβέρνα το βράδυ. Η θέση του στο λιμάνι –δίπλα στην αγορά και μπροστά στην παραλία της Αίγινας, με θέα τα καΐκια και τα ιστιοπλοϊκά– προνομιακή, κι έτσι ο Στέλιος με την κοινωνικότητά του φτιάχνει ένα μαγαζί με φανατική πελατεία. «Πολλοί Αθηναίοι καλλιτέχνες-παραθεριστές το είχαν στέκι τους για φαγητό όπως ο Διαμαντόπουλος, ο Μιχαλόπουλος, ο Μοσχίδης, ο Ξαρχάκος, ο Κούνδουρος, ο Νεγρεπόντης».
Από το 2002 μπήκε και η τρίτη γενιά στο μαγαζί. Ο εγγονός, Γιώργος Λυκούρης, ανανέωσε με τη σειρά του την ταβέρνα και τη μετέτρεψε σ’ ένα εξαιρετικά καλόγουστο, τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, εστιατόριο.
Τα φαγητά του κλασικές νησιώτικες γεύσεις με κάποιες νότες ανανέωσης και εδώ. Π.χ. το κλασικό βραστό χταπόδι με την πιπεριά Φλωρίνης. Ο γαύρος μαρινάτος, όμορφα μαριναρισμένος, οι σαλάτες ωραιότατες, χορταστικές με πανδαισία λαχανικών, τυράκια λευκά πασπαλισμένα με το αιγινίτικο φιστίκι. Από τα κύρια λάτρεψα το καλοχυλωμένο κριθαράκι με καραβίδες και τη μακαρονάδα με φρέσκιες γαρίδες και ντοματούλα. Οι κατσούλες του (τοπικά μικρά ψάρια που έχουν ερυθρό χρώμα και μοιάζουν στη γεύση με τη γλώσσα) είναι ανάρπαστες και δυστυχώς είχαν μόλις τελειώσει. Ο κυρ-Στέλιος με καθησύχασε: «Mην ανησυχείς… την άλλη φορά τηλεφώνα μου. Θα σε βάλω στην κουζίνα να δεις πώς τις μαγειρεύω στο τηγάνι με βούτυρο και γίνονται λουκούμι».
Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, 22970 24014
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.