Θεματα

Να μια καθόλου βαρετή σαλάτα

Απίθανος συνδυασμός με απάκι, ξερά σύκα και παστέλι

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320128-629296.jpg

Όπως λέμε με τη μαμά μου, η κυρία Μίκα δε μαγειρεύει, δημιουργεί εμπειρίες. Στο τραπέζι της δε θα δεις την τελειότητα που κομπλάρει, αλλά εκείνη που εμπνέει και σου κλείνει το μάτι. Αυτό συνέβη και με την πρωτοεμφανιζόμενη τότε σαλάτα της με σύκο, απάκι και παστέλι, που πλέον έχει καταφέρει να εκτοπίσει τη ρόκα παρμεζάνα από πολλά φιλικά σπίτια αυτής της πόλης.

«Πώς το ’κάνες πάλι αυτό ρε Μίκα» ρώτησε η μαμά Ελένη και έτρεξε να συναντήσει στη δική της πια κουζίνα την «καταξίωση» που δεν πίστευε ποτέ να της χαρίσει μία… σαλάτα. Για τη φρεσκάδα και την αλλιώτικη σπιρτάδα της, που θα πρωταγωνιστεί σε κάθε φαγοπότι δε χρειάζεται ούτε κόπος, ούτε τρόπος. Είναι εγγύηση.

Υλικά για έξι άτομα

Την πράσινη βάση της σαλάτας μπορεί να αποτελέσει ένας συνδυασμός της αρεσκείας και φαντασίας σας. Οι δύο φίλες που διέδωσαν τη συνταγή προτείνουν ρόκα, μαρούλι, σπανάκι σταμναγκάθι, λόλα και σγουρό μαρούλι. 

Προσθέτουμε λίγο άνηθο, περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ

5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

12 λεπτά φύλλα παστέλι (σνακ) κομμένα με το χέρι 

6 αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα

250 γρ.απάκι ψιλοκομμένο

Για το dressing

1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι βαλσάμικο

2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο

Χυμός από 1 πορτοκάλι

1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι

Αλάτι και πιπέρι

Αναμειγνύουμε τα υλικά του dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφού περάσουμε το απάκι από το τηγάνι για 1-2 λεπτά να πάρει λίγο χρώμα, ξεκινάμε το στήσιμο της σαλάτας. Προσθέτουμε στην ανάμεικτη πρασινάδα τον άνηθο, τα σύκα, το απάκι και τα παστελάκια και στο τέλος περιχύνουμε με το dressingγια την απαραίτητη υγρασία.

Υ.Γ. Φυσικά η θέση της δεν περιορίζεται στο κέντρο του τραπεζιού, αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα κύριο καθημερινό γεύμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.