- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νούμπουλο, το προσούτο της Κέρκυρας
Ηεποχή της Βενετσιάνικης κατοχής άφησε στην Κέρκυρα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το δώρο της παράδοσης παραγωγής αλλαντικών (σαλάδων). Τα αλλαντικά την εποχή εκείνη γίνονταν από τους κρεοπώλες που επεξεργάζονταν το κρέας από τα χοιροσφάγια. Από τα σαλάδα όπως τα μπουρντούνια (λουκάνικα από αίμα), η πηχτή και η σοπρεσάδα (παραπλήσια της πηχτής), το χοιρομέρι φουμικάδο (καπνιστό), τα λουκάνικα, το νούμπουλο φουμικάδο ήταν και παραμένει το πιο δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας, το «κερκυραϊκό προσούτο».
O παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του γίνεται ως εξής: Ένα κομμάτι χοιρινό κόντρα φιλέτο παστώνεται με χοντρό αλάτι, μαρινάρεται προαιρετικά σε κερκυραϊκό κρασί, πασπαλίζεται με πιπέρι και ρίγανη. Κατόπιν περνάει σε φυσικό έντερο χοιρινού, καπνίζεται σε φωτιά από άγριο σκίνο, φλισκούνι, φασκόμηλο, δάφνη, μυρτιά, ρίγανη και μένει να ωριμάσει στον αέρα.
Μέχρι μια εποχή, το νούμπουλο το παρασκεύαζαν στα σπίτια και στα κρεοπωλεία που γνώριζαν την τέχνη. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, πρώτη η Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία και αργότερα άλλες παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες, κι έτσι το νούμπουλο ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και χάρισε τη διακριτική και ιδιαίτερη γεύση του στους απανταχού φίλους του. Το νούμπουλο κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες, που διακρίνονται για το ροζέ χρώμα τους, σερβίρεται μαζί με μαλακά τυριά, συνοδεύοντας τα άλλα δύο χαρακτηριστικά κερκυραϊκά deli – την εξαίρετη συκομαΐδα (νωπή πίτα από ξερά σύκα, ζυμωμένα με μούστο ή ούζο, πιπέρι, σπόρους μάραθου, ξύσμα λεμονιού) και το κουμκουάτ, το καλοκαίρι, με φέτες δροσερού πεπονιού -, ενώ μπαίνει ωραιότατα στη στραπατσάδα.
Σταθμός στην πορεία του νούμπουλου θα είναι να κερδίσει μια θέση στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για ν’ αποκτήσει ένα επιπλέον εφόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Μετά το πρόσφατο ξανάνιωμα των προϊόντων της Κέρκυρας και την άνθηση των τοπικών κουζινών σε ολόκληρη την Ελλάδα, το νούμπουλο αλλά και τα άλλα τοπικά αλλαντικά(σαλάδο, λουκάνικα, πηχτή) έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση στην Κέρκυρα, μάλιστα τα τελευταία χρόνια επανέρχεται το παλιό έθιμο: να προσφέρονται ως δώρο (αντί των γλυκών) σ’ αυτόν που γιορτάζει.
Στην Κέρκυρα το νούμπουλο το βρίσκουμε σε αρκετούς μερακλήδες χασάπηδες, όπως ο Μιχαλάς στις Δουκάδες, τον κύριο όμως όγκο τον παράγουν οι δυο μεγάλες αλλαντοποιίες (Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, COMECO).
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.