- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Chapeau. Στο Χαλάνδρι μιλάνε νόστιμα τα γαλλικά
Στη δημοφιλή γειτονιά των βορείων προαστίων η κίνηση και η ζωντάνια δεν σταματούν ποτέ. Καινούργια άφιξη είναι το Chapeau (άνοιξε στα τέλη Δεκεμβρίου), όμορφο και χαριτωμένα πολύχρωμο. Πήγα προχτές να δω τη φίλη Ντίνα Νικολάου που έστησε αυτό το νέο στέκι μαζί με τη Βούλα Ρακοπούλου και αναφέρω: Με το που μπαίνεις «μυρίζεις» την αύρα του. Ωραία διακόσμηση, χαλαρή ατμόσφαιρα, ευχάριστη και η διάθεση των ανθρώπων που σε εξυπηρετούν.
Το χρώμα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Βελούδο που ντύνει καναπέδες, πολυθρόνες και τα σκαμπό του μπαρ, πετρόλ τοίχοι, γαλλικά λαμπατεράκια που …ψηλώνουν και γίνονται πολυέλαιοι, ράφια γεμάτα λικέρ, όλα μαζί σου τα φτιάχνουν τα κέφια, ακόμη κι αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ… στριμμένος.
Ανοίγει από το πρωί. Και χωράει στον μικρό του κατάλογο όσα κάποιος ζητάει κάθε στιγμή της ημέρας ή της όρεξής του. Καφέδες, ροφήματα και ωραία τσάγια, μικρά «φαγάκια» για την ώρα της λιγούρας, κανονικό φαγητό που έχει γαλλικά αρώματα και σπιτική ωραία γεύση, τέλεια γλυκά-κέικ τριαντάφυλλο, σαρλότ, τάρτα σοκολάτα φουντούκι. Η Ντίνα Νικολάου αγαπάει τη γαλλική κουζίνα και εδώ, στο Chapeau έχει «μεταφέρει» όλα τα καλά και τα νόστιμα με τον ίδιο τρόπο που στο εστιατόριό της, το Evi Evan στο Παρίσι μεταφέρει την ελληνική νοστιμιά στους Παριζιάνους.
Πρωταγωνιστούν οι ταρτίνες. Φέτες από καλό ψωμί που πάνω τους δέχονται φρέσκα υλικά και ωραίους συνδυασμούς. Tartine με κοτόπουλο λεμονομουσταρδάτο, μανιτάρια σοτέ και κεφαλοτύρι, ή την άλλη με το προσούτο Ευρυτανίας, τα κρασάτα σύκα και το κατσικίσιο τυρί. Με bolognese, γραβιέρα και κουκουνάρι. Με λούτζα (εξαιρετική), λαχανικά και κασέρι. Με ελληνικό καγιανά αλλά και croque madame με κατσικίσιο τυρί , γραβιέρα, ζαμπόν και τηγανητό αυγό. Ωραίες όσο και χορταστικές ιδέες που συνοδεύονται με μικρή σαλάτα και μπορούν να σταθούν σαν κυρίως γεύμα.
Συνεχίζουν στο Chapeau και με άλλες γαλλικές σπιτικές νοστιμιές όπως Κοκοράκι της Κυριακής στη γάστρα με πορτοκαλολέμονα ή μπούτι πάπιας κονφί με μελωμένα κρεμμύδια και πατατούλες (λιώνει στο στόμα και είναι πεντανόστιμο) που σετάρεται τέλεια με ένα κρασί (και σε ποτήρι).
Την κουζίνα στηρίζει με συνέπεια και ο Δημήτρης Αιδίνης, από τους νέους και πολύ ταλαντούχους σεφ της νέας γενιάς. Το βράδυ το Chapeau χαμηλώνει τα φώτα, βάζει ωραίες μουσικές (και παλιές ωραίες γαλλικές) και σε κρατάει κοντά του μέχρι αργά με καλά και πρωτότυπα κοκτέιλ. Ξώχαρο, ρομαντικό (μαζί και υπαινικτικά αισθησιακό), το καινούργιο έχει πολύ προσεγμένη ποιότητα και πολύ-πολύ καλές τιμές. Α, έχει κι ένα πανέμορφο πατάρι με καναπέδες που μπορεί κανείς να αράξει με τις ώρες για τσάγια, ποτά, ανάγνωση ή για να κάνει ένα πάρτι με κρασιά, κοκτέιλ και νόστιμα γαλλικά μεζεδάκια.
Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, 2106845300
Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη
INFO
Όμορφο και «κρυφά» αισθησιακό, με βελούδινους καναπέδες, ωραία χρώματα, πολύχρωμους πολυελαίους και καπέλα (chapeau) στους τοίχους. Από το πρωί ανοιχτό για καφέ, ωραία ροφήματα, ποτό, κοκτέιλ, η δύναμη όμως κρύβεται στα του φαγητού που έχει γαλλικά αρώματα και το επιμελείται η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου (και ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Παρίσι). Δοκιμάστε ταρτίνες σε πολλές παραλλαγές, περάστε σε πεντανόστιμη πάπια κονφί, κλείστε με την τέλεια σαρλότ σε ποτήρι. Κάθε μέρα.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.