- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
![4754-202316.jpeg 4754-202316.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/4754-202316_0.jpeg)
![318623-627332.jpg 318623-627332.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/01/30/318623-627332.jpg)
Τόσο Κάμντεν χιπ όσο μου αρέσει, τόσο indie Βερολίνο όσο αυτό που αγαπώ, τόσο κοσμοάρτ πανκ Νέα Υόρκη που λατρεύω και τόσο Αθήνα new wave και ρομάντικα που ψάχνω. Στη γωνία Σίνα 6 και Βησσαρίωνος 9, στο ύψος της Νομικής και μιαν ανάσα από την πολύβουη Ακαδημίας, βρήκα την «Εφημερίδα». Και κόλλησα. Ένα δίπατο πρότζεκτ μπαρ σπέις σταυροδρόμι, όπου ατμόσφαιρα, ντεκόρ, αέρας, μουσικές, γεύσεις, χρώματα, κατάσταση και φάση συνθέτουν ένα μητροπολιτικό καταφύγιο ζωής, ιδεών και χαλαρής διαβίωσης, τόσο μακριά από τα κουλέρ λοκάλ της περιοχής στάνταρντ. Και τόσο κοντά στον χάρτη των συνηθειών ζωής της παγκόσμιας urbania.
Μέρα και νύχτα, μεσημέρι και απόγευμα, ανατολή και δύση, ηλίου ή βροχής, ανθρώπων και φυλών. Ξηγιέμαι και επεξηγώ, ξεναγώ και αποθεώνω: πρώτα τον χώρο, δύο επιπέδων, με ξύλινους πάγκους αντί για τραπέζια, ραχάτικους καναπέδες και πουφ μεγάλα σαν κρεβάτια κι όπου φτάνει το μάτι σου, focus κοντινό ή πανοραμικό all over, μια ιλιγγιώδης χεράτη ζωγραφική να μεγαλουργεί σε χρώματα, φιγούρες και συνθήματα. Δια χειρός Γιώργου Τζινούδη, καλλιτεχνάρας άγριας και αρειμάνιας, προσφάτως επαναπατρισθέντος από την Αμερική που εφαρμόζει τη στριτ αρτ και την κουλτούρα του δρόμου, σε κάθε σπιθαμή αυτού του χώρου.
«Paint your own shit» σε προτρέπουν τα ταγκ στους τοίχους, δίπλα σε ανθρώπους που σε κοιτούν, σκυλιά σε στύση, νεκροκεφαλές και μεταλλαγμένα μπουλόνια ή βίδες που ξαφνικά μεταλλάσσονται σε κυκλώπιες φιγούρες ή απόκοσμα άλιεν που σε κοιτούν και σε σκρολάρουν. Λέω μέσα μου κάθε φορά που πάω πως, άμα ζούσε ο Ακριθάκης, εδώ θα κολλούσε κι αυτός και μια χαρά θα τα έλεγε με τον Γιώργο αλλά και θα τα περιποιούνταν τα «πλάσματα» των τοίχων και τις φιγούρες τις φαντασμαγορίκ. Γκαλερί είναι, θα μπεις, θα καθίσεις, θα το νιώσεις και θα με καταλάβεις!
Πάμε ωράρια τώρα: ανοίγουν το πρωί και σερβίρουν ομελέτες-ποιήματα, μπρέκφαστ και καφέδες τεχνίτικους, αφού -να το πάρει το ποτάμι- την τέχνη την ξέρουν καλά, καθώς από τη Θεσσαλονίκη έρχονται οι τύποι, άρα την κατέχουν τη δουλειά και τη γεύση και στη σερβίρουν μάτζικ.
Το μεσημέρι και το απόγευμα το μέρος πλημμυρίζει από lunch breakers ή καφεδοspeakeasy παρεάκια, οίνοι και κουζίνα ανοίγουν πανηγυρικώς, κρύα πιάτα τυριών, σαλάτες, μπέργκερ και κλαμπ σάντουιτς ευφραίνουν και στανιάρουν, από τα ηχεία σκοράρουν δεινή ελεκτρόνικα και γκρούβι τζαστατρόνικ ρυθμοί. Στο μπαρ σκάνε τα πρώτα κοκτέιλ, λόγια, γεύσεις, μουσικές, wi-fi διακτινισμοί στο υπερπέραν της ενημέρωσης ή του Fb για τους μοναχικούς ταξιδιώτες και συζητήσεις κόσμιες και κοσμικές επί παντός, από τους άλλους, εκείνους που ήδη έχρισαν το μέρος στέκι, αφού το φίνο και το εκλεκτό του μοιράσματος και της επικοινωνίας, στην Αθήνα, κατά έναν μυστήριο τρόπο, δείχνει να πηγαίνει στόμα στόμα. Κοσμοσυρροή κοινώς!
Κι ύστερα τα φώτα χαμηλώνουν, το βράδυ κεντράρει πάνω από τα φώτα, τους δρόμους και την πόλη, οι μουσικές δυναμώνουν και η μπάρα -κράτα το αυτό και δώσε βάση παραπάνω- ιερουργεί σερβίροντας τα καλύτερα, καθαρότερα και φθηνότερα κοκτέιλ της περιοχής, εφόσον -surprise, ο καλλιτέχνης και ζωγράφος Γιώργος Τζινούδης τυγχάνει μύστης, μετρ και αρχιερεύς της μπαρματεντερικής.
Θρησκεία με τα όλα της: στην «Εφημερίδα» θα τα δοκιμάσεις και θα τα αποθεώσεις όλα. Κι η νύχτα παίρνει μπρος, η κουζίνα συνεχίζει να ροκάρει, και το φίλινγκ είναι μπαρ κόζι και χαλαρορυθμικοχορευτικοαράζουμε όμως κιόλας στο πάνω πατώμα κι από την τζαμαρία, σαν πίνακας-ανοιχτωσιά μιλάμε και χαζεύουμε το άστυ.
Αυτά είχα να πω για το στέκι που άνοιξαν ο Βαγγέλης Πλιάκας κι ο Σπύρος Κώτσιας, τύποι ωραίοι, διεθνιστές και έξτρα λαρτζ που, μετά το τρομερό σουξέ της «Εφημερίδας» στη Θεσσαλονίκη, κατέβασαν την ιδέα-σποτ και στην Αθήνα, αλλάζοντας με το καλημέρα/καλησπέρα τα all day ήθη και all night έθιμα του κέντρου. Γερά, αγοράκια μου, και είναι θέμα χρόνου ο Καμίνης να σας καλέσει για να διδάξετε καινοτομία, εξωστρέφεια και travel city clubbing anthropology, καθώς ήρθε πάλι η ώρα για την πόλη να ξαναπάρει τα πάνω της.
Εφημερίδα: Σίνα 6 και Βησσαρίωνος 9
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.