Θεματα

Εδώ οι ωραίες ελιές - Έφθασαν στη Στοά Αθανάτων

Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Χίου, Μυτιλήνης, Κρητικές, είναι όλες εκεί

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έφθασαν στη Στοά Αθανάτων – Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Χίου, Μυτιλήνης, Κρητικές, είναι όλες εκεί. Οι φρέσκες ελιές που μαζεύτηκαν τον περασμένο μήνα από τα δέντρα βρίσκονται πλέον στα ράφια του εξειδικευμένου παντοπωλείου και είναι η καλύτερη εποχή για να τις απολαύσετε. Η ποιότητα της φετινής σοδειάς είναι πολύ καλή, διαψεύστηκαν οι φόβοι που είχε δημιουργήσει η παρατεταμένη ανομβρία πως οι φαγώσιμες ελιές θα ήταν μικρές και άσαρκες. Οι βροχές ήρθαν έγκαιρα, ήταν άφθονες και έδωσαν στους καρπούς τα χαρακτηριστικά που απαιτούν οι εραστές των ελιών, κυρίως μεστή, πλούσια και ανθεκτική στο δάγκωμα σάρκα, για τις μεγάλες ελιές (όπως οι Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής) – δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια «νερουλιασμένη» ελιά. Αλλά και αυτοί που προτιμούν τις μικρές λιπόσαρκες (όπως οι Μυτιλήνης, Χίου, Κρήτης) μια και τους ενδιαφέρει η ιδιότυπη γεύση τους που παραπέμπει σε ζεστά καλοκαιρινά τοπία με ντοματοσαλάτες και τζιτζίκια, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: η παρατεταμένη ξηρασία ανάγκασε τα δέντρα να αντλήσουν από το περιβάλλον πολύτιμα και σπάνια αρώματα και ουσίες. Όπως κάνουν και οι μέλισσες στους άγονους τόπους, που αναζητούν στο θυμάρι, στο θρούμπι, στο τσάι την τροφή τους, με πασίγνωστα γευστικά και οσφρητικά αποτελέσματα.

Η συλλογή ελιών του Παντοπωλείου της Στοάς Αθανάτων είναι ίσως η καλύτερη της Αθήνας, αλλά μην ασχοληθείτε μόνο με αυτή. Να τιμήσετε επίσης το καπνιστό σκουμπρί και την ταραμόγλωσσα» (αυγοτάραχο βακαλάου σε άλμη), το πρώτο ως ορεκτικό, το δεύτερο στις πράσινες σαλάτες σας ή στις μακαρονάδες. Θα γνωρίσετε γεύσεις σπάνιες και θα τις αγαπήσετε.

Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων Αρμοδίου 2, Κεντρική Αγορά, (είσοδος και από Σοφοκλέους 19), 210 32198.55, pantopoleio@stistoa.gr