Θεματα

Εδώ οι ωραίες ελιές - Έφθασαν στη Στοά Αθανάτων

Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Χίου, Μυτιλήνης, Κρητικές, είναι όλες εκεί

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31789-71066.jpg

Έφθασαν στη Στοά Αθανάτων – Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Χίου, Μυτιλήνης, Κρητικές, είναι όλες εκεί. Οι φρέσκες ελιές που μαζεύτηκαν τον περασμένο μήνα από τα δέντρα βρίσκονται πλέον στα ράφια του εξειδικευμένου παντοπωλείου και είναι η καλύτερη εποχή για να τις απολαύσετε. Η ποιότητα της φετινής σοδειάς είναι πολύ καλή, διαψεύστηκαν οι φόβοι που είχε δημιουργήσει η παρατεταμένη ανομβρία πως οι φαγώσιμες ελιές θα ήταν μικρές και άσαρκες. Οι βροχές ήρθαν έγκαιρα, ήταν άφθονες και έδωσαν στους καρπούς τα χαρακτηριστικά που απαιτούν οι εραστές των ελιών, κυρίως μεστή, πλούσια και ανθεκτική στο δάγκωμα σάρκα, για τις μεγάλες ελιές (όπως οι Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής) – δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια «νερουλιασμένη» ελιά. Αλλά και αυτοί που προτιμούν τις μικρές λιπόσαρκες (όπως οι Μυτιλήνης, Χίου, Κρήτης) μια και τους ενδιαφέρει η ιδιότυπη γεύση τους που παραπέμπει σε ζεστά καλοκαιρινά τοπία με ντοματοσαλάτες και τζιτζίκια, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: η παρατεταμένη ξηρασία ανάγκασε τα δέντρα να αντλήσουν από το περιβάλλον πολύτιμα και σπάνια αρώματα και ουσίες. Όπως κάνουν και οι μέλισσες στους άγονους τόπους, που αναζητούν στο θυμάρι, στο θρούμπι, στο τσάι την τροφή τους, με πασίγνωστα γευστικά και οσφρητικά αποτελέσματα.

Η συλλογή ελιών του Παντοπωλείου της Στοάς Αθανάτων είναι ίσως η καλύτερη της Αθήνας, αλλά μην ασχοληθείτε μόνο με αυτή. Να τιμήσετε επίσης το καπνιστό σκουμπρί και την ταραμόγλωσσα» (αυγοτάραχο βακαλάου σε άλμη), το πρώτο ως ορεκτικό, το δεύτερο στις πράσινες σαλάτες σας ή στις μακαρονάδες. Θα γνωρίσετε γεύσεις σπάνιες και θα τις αγαπήσετε.

Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων Αρμοδίου 2, Κεντρική Αγορά, (είσοδος και από Σοφοκλέους 19), 210 32198.55, pantopoleio@stistoa.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.