Θεματα

Εδώ οι ωραίες ελιές - Έφθασαν στη Στοά Αθανάτων

Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Χίου, Μυτιλήνης, Κρητικές, είναι όλες εκεί

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31789-71066.jpg

Έφθασαν στη Στοά Αθανάτων – Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Χίου, Μυτιλήνης, Κρητικές, είναι όλες εκεί. Οι φρέσκες ελιές που μαζεύτηκαν τον περασμένο μήνα από τα δέντρα βρίσκονται πλέον στα ράφια του εξειδικευμένου παντοπωλείου και είναι η καλύτερη εποχή για να τις απολαύσετε. Η ποιότητα της φετινής σοδειάς είναι πολύ καλή, διαψεύστηκαν οι φόβοι που είχε δημιουργήσει η παρατεταμένη ανομβρία πως οι φαγώσιμες ελιές θα ήταν μικρές και άσαρκες. Οι βροχές ήρθαν έγκαιρα, ήταν άφθονες και έδωσαν στους καρπούς τα χαρακτηριστικά που απαιτούν οι εραστές των ελιών, κυρίως μεστή, πλούσια και ανθεκτική στο δάγκωμα σάρκα, για τις μεγάλες ελιές (όπως οι Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής) – δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια «νερουλιασμένη» ελιά. Αλλά και αυτοί που προτιμούν τις μικρές λιπόσαρκες (όπως οι Μυτιλήνης, Χίου, Κρήτης) μια και τους ενδιαφέρει η ιδιότυπη γεύση τους που παραπέμπει σε ζεστά καλοκαιρινά τοπία με ντοματοσαλάτες και τζιτζίκια, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: η παρατεταμένη ξηρασία ανάγκασε τα δέντρα να αντλήσουν από το περιβάλλον πολύτιμα και σπάνια αρώματα και ουσίες. Όπως κάνουν και οι μέλισσες στους άγονους τόπους, που αναζητούν στο θυμάρι, στο θρούμπι, στο τσάι την τροφή τους, με πασίγνωστα γευστικά και οσφρητικά αποτελέσματα.

Η συλλογή ελιών του Παντοπωλείου της Στοάς Αθανάτων είναι ίσως η καλύτερη της Αθήνας, αλλά μην ασχοληθείτε μόνο με αυτή. Να τιμήσετε επίσης το καπνιστό σκουμπρί και την ταραμόγλωσσα» (αυγοτάραχο βακαλάου σε άλμη), το πρώτο ως ορεκτικό, το δεύτερο στις πράσινες σαλάτες σας ή στις μακαρονάδες. Θα γνωρίσετε γεύσεις σπάνιες και θα τις αγαπήσετε.

Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων Αρμοδίου 2, Κεντρική Αγορά, (είσοδος και από Σοφοκλέους 19), 210 32198.55, pantopoleio@stistoa.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.