- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Τα καινούργια εστιατόρια της χρονιάς
Νέα στέκια άνοιξαν μέσα στις γιορτές, κάποια σηκώνουν αυλαία τις αμέσως επόμενες μέρες. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...
Στο κέντρο της Αθήνας πιάνουν θέση όχι μόνο all day μικρομάγαζα που τα «κάνουν όλα και συμφέρουν» αλλά και κάποια που έχουν να μας πουν πιο ενδιαφέροντα από γαστρονομικής απόψεως πράγματα. Στη Βουλής 31-33 άνοιξε το (αυτή τη στιγμή talk of the town) Nolan, ένας χώρος μια σταλιά μεν, πολύ φωτεινός δε, με αρχιτεκτονικές γραμμές και λίγα τραπεζάκια έξω. Πήγα μόλις άνοιξε, πήρα τα πιο «ακραία» για τα γούστα μου πιάτα (δύο στα τρία είχαν θέμα το ωμό αυγό), ας όψεται η φίλη που ήταν μαζί μου και τρελαίνεται για βιετναμέζικη σούπα. Το Nolan, στο οποίο έχει ήδη πάει το σύνολο των φίλων μου και προσκυνάει, φιλοδοξεί να μας συστήσει σε μια fusion κουζίνα με λίγα, καλά υλικά και καθαρές γεύσεις, κι εγώ σκέφτομαι να ξαναπάω μια και ο Ελληνογιαπωνέζος σεφ Σωτήρης Κοντιζάς έχει το fusion στο DNA του και ταλέντο που έχει ακόμη πολλά να δείξει.
Πιο κάτω, σ’ ένα στενάκι της Ερμού, στην Κτενά 1, άνοιξε νέο, με παιχνιδιάρικο όνομα. Το Feedέλ (τρώω ελληνικά σε ελεύθερη απόδοση) με επεξήγηση από κάτω Urban Gastronomy είναι όμορφα φτιαγμένο, σε στιλ αυτό που λέμε «industrial», έχει και μια υπέροχη Φρίντα Κάλο σ’ έναν του τοίχο. Σεφ είναι ο πολύ καλός Λεωνίδας Κουτσόπουλος που προτείνει προχωρημένους ελληνικούς μεζέδες –πράσινη φάβα με τσορίθο και θυμάρι– και άλλα πιάτα με καλά ελληνικά προϊόντα. Ανοιχτό από το πρωί, έχει δυνατή μπάρα και πανέμορφο μικρό κηπάκο.
Feedέλ
Έχει και το Κολωνάκι καινούργιες ομορφιές... Μέσα στον Δεκέμβρη απέκτησε το δικό του Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου (εκεί που ήταν το Bistro Le Mignon), που με μεζεδάκια και ψαράκια το έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του, μεσημέρι-βράδυ το βλέπω γεμάτο. Στην Τσακάλωφ, εκεί που για χρόνια ήταν η La Pasteria στήνεται πυρετωδώς ένα αναμενόμενο εδώ και καιρό project, το καινούργιο Abovo με σεφ και πάλι τον Μιχάλη Νουρνόγλου. Θα ανοίξει εντός της εβδομάδας.Μαθαίνω ακόμα πως το Simul μόλις άνοιξε εκεί που ήταν το Prunier με ενδιαφέρουσα ελληνική κουζίνα από το σεφ Νίκο Θωμά.
Ακόμη πιο κάτω, στο Χίλτον και στο παλιό Αλάτσι του Σταύρου Θεοδωράκη ανοίγει ο Γιώργος Στυλιανουδάκης το δικό του «σύγχρονο» κρητικό εστιατόριο, κι εδώ μαθαίνω πως ανοίγουν οι πόρτες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο Θησείο μόλις άνοιξε το νέο απόκτημα του Μωράκη (δικά του και το Nikkei, η Almyra, το Rock ’n’ Roll και πολλά άλλα), εκεί που πέρσι είχε ανοίξει το μεγαλεπήβολο αλλά που δεν μέτρησε πολλούς μήνες λειτουργίας Root Art Space. Ακούει στο όνομα Sowl, δηλώνει ελληνικό μπιστρό αλλά σερβίρει και Mexican food street, έχει μπάρα με καλά κοκτέιλ, είναι ανοιχτό από το πρωί σερβίροντας καφέ και λοιπά στη νεολαία που μαζεύει η περιοχή.
Κήπος
Ψηλά στην Αγία Παρασκευή εμφανίστηκε στην Αγίου Ιωάννου ο Κήπος, όνομα και πράμα. Δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, προϊόντα από την Άνδρο, σεφ ο Νίκος Κουτρουμπάνος. Ο χώρος είναι μίνιμαλ, ο ωραίος κήπος του έχει και τεράστια φιστικιά και όλα τα μυρωδικά της ελληνικής γης (τα οποία φρέσκα φρέσκα μπαίνουν στα πιάτα της κουζίνας).
Στην Κηφισιά, που έχει εξελιχθεί σε σούπερ gastro περιοχή, μόλις άνοιξε το Giacomo (πρώην Π-box), με κουζίνα ιταλική πολύ ενδιαφέρουσα όπως ακούγεται, ενώ λίγο πιο πέρα η Ντίνα Νικολάου, καταπληκτική και αγαπημένη σεφ, μαθαίνω πως μόλις ανέλαβε την κουζίνα του Chapeau και μαγειρεύει παριζιάνικες αυθεντικές συνταγές που παίζει στα δάχτυλα (έχει εδώ και χρόνια δικό της εστιατόριο στο Παρίσι). Αυτά σαν μια πρώτη φουρνιά, ο νέος χρόνος μπήκε δυνατά, δοκιμάστε τον…
Αρχική φωτογραφία: Nolan/Θανάσης Καρατζάς-Athens Voice
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.