- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τα καινούργια εστιατόρια της χρονιάς
Νέα στέκια άνοιξαν μέσα στις γιορτές, κάποια σηκώνουν αυλαία τις αμέσως επόμενες μέρες. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...
Στο κέντρο της Αθήνας πιάνουν θέση όχι μόνο all day μικρομάγαζα που τα «κάνουν όλα και συμφέρουν» αλλά και κάποια που έχουν να μας πουν πιο ενδιαφέροντα από γαστρονομικής απόψεως πράγματα. Στη Βουλής 31-33 άνοιξε το (αυτή τη στιγμή talk of the town) Nolan, ένας χώρος μια σταλιά μεν, πολύ φωτεινός δε, με αρχιτεκτονικές γραμμές και λίγα τραπεζάκια έξω. Πήγα μόλις άνοιξε, πήρα τα πιο «ακραία» για τα γούστα μου πιάτα (δύο στα τρία είχαν θέμα το ωμό αυγό), ας όψεται η φίλη που ήταν μαζί μου και τρελαίνεται για βιετναμέζικη σούπα. Το Nolan, στο οποίο έχει ήδη πάει το σύνολο των φίλων μου και προσκυνάει, φιλοδοξεί να μας συστήσει σε μια fusion κουζίνα με λίγα, καλά υλικά και καθαρές γεύσεις, κι εγώ σκέφτομαι να ξαναπάω μια και ο Ελληνογιαπωνέζος σεφ Σωτήρης Κοντιζάς έχει το fusion στο DNA του και ταλέντο που έχει ακόμη πολλά να δείξει.
Πιο κάτω, σ’ ένα στενάκι της Ερμού, στην Κτενά 1, άνοιξε νέο, με παιχνιδιάρικο όνομα. Το Feedέλ (τρώω ελληνικά σε ελεύθερη απόδοση) με επεξήγηση από κάτω Urban Gastronomy είναι όμορφα φτιαγμένο, σε στιλ αυτό που λέμε «industrial», έχει και μια υπέροχη Φρίντα Κάλο σ’ έναν του τοίχο. Σεφ είναι ο πολύ καλός Λεωνίδας Κουτσόπουλος που προτείνει προχωρημένους ελληνικούς μεζέδες –πράσινη φάβα με τσορίθο και θυμάρι– και άλλα πιάτα με καλά ελληνικά προϊόντα. Ανοιχτό από το πρωί, έχει δυνατή μπάρα και πανέμορφο μικρό κηπάκο.
Feedέλ
Έχει και το Κολωνάκι καινούργιες ομορφιές... Μέσα στον Δεκέμβρη απέκτησε το δικό του Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου (εκεί που ήταν το Bistro Le Mignon), που με μεζεδάκια και ψαράκια το έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του, μεσημέρι-βράδυ το βλέπω γεμάτο. Στην Τσακάλωφ, εκεί που για χρόνια ήταν η La Pasteria στήνεται πυρετωδώς ένα αναμενόμενο εδώ και καιρό project, το καινούργιο Abovo με σεφ και πάλι τον Μιχάλη Νουρνόγλου. Θα ανοίξει εντός της εβδομάδας.Μαθαίνω ακόμα πως το Simul μόλις άνοιξε εκεί που ήταν το Prunier με ενδιαφέρουσα ελληνική κουζίνα από το σεφ Νίκο Θωμά.
Ακόμη πιο κάτω, στο Χίλτον και στο παλιό Αλάτσι του Σταύρου Θεοδωράκη ανοίγει ο Γιώργος Στυλιανουδάκης το δικό του «σύγχρονο» κρητικό εστιατόριο, κι εδώ μαθαίνω πως ανοίγουν οι πόρτες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο Θησείο μόλις άνοιξε το νέο απόκτημα του Μωράκη (δικά του και το Nikkei, η Almyra, το Rock ’n’ Roll και πολλά άλλα), εκεί που πέρσι είχε ανοίξει το μεγαλεπήβολο αλλά που δεν μέτρησε πολλούς μήνες λειτουργίας Root Art Space. Ακούει στο όνομα Sowl, δηλώνει ελληνικό μπιστρό αλλά σερβίρει και Mexican food street, έχει μπάρα με καλά κοκτέιλ, είναι ανοιχτό από το πρωί σερβίροντας καφέ και λοιπά στη νεολαία που μαζεύει η περιοχή.
Κήπος
Ψηλά στην Αγία Παρασκευή εμφανίστηκε στην Αγίου Ιωάννου ο Κήπος, όνομα και πράμα. Δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, προϊόντα από την Άνδρο, σεφ ο Νίκος Κουτρουμπάνος. Ο χώρος είναι μίνιμαλ, ο ωραίος κήπος του έχει και τεράστια φιστικιά και όλα τα μυρωδικά της ελληνικής γης (τα οποία φρέσκα φρέσκα μπαίνουν στα πιάτα της κουζίνας).
Στην Κηφισιά, που έχει εξελιχθεί σε σούπερ gastro περιοχή, μόλις άνοιξε το Giacomo (πρώην Π-box), με κουζίνα ιταλική πολύ ενδιαφέρουσα όπως ακούγεται, ενώ λίγο πιο πέρα η Ντίνα Νικολάου, καταπληκτική και αγαπημένη σεφ, μαθαίνω πως μόλις ανέλαβε την κουζίνα του Chapeau και μαγειρεύει παριζιάνικες αυθεντικές συνταγές που παίζει στα δάχτυλα (έχει εδώ και χρόνια δικό της εστιατόριο στο Παρίσι). Αυτά σαν μια πρώτη φουρνιά, ο νέος χρόνος μπήκε δυνατά, δοκιμάστε τον…
Αρχική φωτογραφία: Nolan/Θανάσης Καρατζάς-Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.