Χριστούγεννα στο Σπίτι
![62222-137653.jpg 62222-137653.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/62222-137653.jpg)
![316130-623591.jpg 316130-623591.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/12/23/316130-623591.jpg)
Σε όλους μας αρέσει να δεχόμαστε καλεσμένους στο σπίτι, ποια όμως οικοδέσποινα το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη; Ρωτήσαμε την ειδικό, την Anna-Maria Barouh που έγραψε ολόκληρο βιβλίο για τα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων κι αυτή μας αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας.
«Η πρώτη και καλύτερη συμβουλή μου είναι πως η οικοδέσποινα πρέπει να βρίσκεται με τους καλεσμένους της κι όχι κλεισμένη στην κουζίνα. Το επιτυχημένο τραπέζι χρειάζεται μόνο κέφι και οργάνωση. Για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους, να είστε ντυμένες και περιποιημένες, ξεκούραστες, χαμογελαστές, έτοιμες να απολαύσετε τη βραδιά μαζί με τους φίλους σας. Και για μένα όλα εξαρτώνται από τρεις λίστες.
Πρώτη λίστα. Οι καλεσμένοι
Ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος του τραπεζιού μας. Αν υπάρχει χώρος (και βοήθεια) προσθέτουμε μια ροτόντα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό. Η πρόσκληση πρέπει να γίνεται 15 μέρες νωρίτερα, στις γιορτές μπορεί να γίνει και έναν μήνα πριν.
Δεύτερη λίστα. Το μενού
Σημειώστε στη δεξιά πλευρά το σκεύος στο οποίο θα σερβιριστεί το κάθε φαγητό και στην αριστερή τη σειρά προτεραιότητας, δηλαδή πως θα ξεκινήσετε και πως θα συνεχίσετε το σερβίρισμα. Τηρώντας αυτό το χρονοδιάγραμμα θα κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και θα προλάβετε τα πάντα.
Η τρίτη λίστα. Τα ψώνια.
Ψωνίζουμε 1-2 μέρες πριν όλα τα απαραίτητα. Πάμε νωρίς στο σουπερμάρκετ, όταν έχει λίγο κόσμο, για να κερδίσουμε χρόνο. Η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από τα τρόφιμα και τα ποτά, τα λουλούδια ή τα διακοσμητικά που θα βάλουμε στον χώρο μας, καθώς και τα κεριά και τις χαρτοπετσέτες. Για τη διακόσμηση του τραπεζιού δε χρειάζεται τίποτα εξεζητημένο, θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε στο σπίτι μας και θα βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.
Το σπίτι
Αρκετές ημέρες πριν το τραπέζι καλό είναι να γίνει ένας γενικός καθαρισμός του σπιτιού, να γυαλιστούν τα ασημικά, να ανοίξουμε τον μπουφέ, να βγάλουμε τις καταχωνιασμένες πιατέλες (και να τις θυμηθούμε), να τις πλύνουμε ώστε να είναι έτοιμες για χρήση.
Χρυσός κανόνας!
Στρώνουμε το τραπέζι από το προηγούμενο βράδυ. Σε περίπτωση που μας λείπει κάτι, έχουμε χρόνο να το αγοράσουμε την επόμενη μέρα.
Στολίδια
Στολίδια -στεφάνια, γιρλάντες, γλάστρες, κουκουνάρια- που έχουμε βαρεθεί είναι χρήσιμα για τη διακόσμηση των τραπεζιών. Με χρυσό ή ασημένιο σπρέι δείχνουν καινούργια. Αν γεμίσουμε μικρά και μεγάλα βάζα με έλατο ή κλωνάρια από πεύκα το σπίτι θα γεμίσει ζωή. Μικρά μπολ διάσπαρτα στο σαλόνι με κόκκους καφέ αρωματισμένους με βανίλια και φουντούκι κάνουν το σπίτι να μυρίσει υπέροχα.
Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μου θα εκπλαγείτε από τις δυνατότητές σας! Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές γιορτές!»
*Στο βιβλίο Χριστούγεννα στο Σπίτι, Celebrating Christmas, εκδόσεις Πατάκη, θα βρείτε κι άλλες χρυσές συμβουλές και μια μεγάλη γκάμα γιορτινών συνταγών με φωτογραφίες, οδηγίες βήμα-βήμα, για κάθε περίπτωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.