Στην ταβέρνα αυτή των Πετραλώνων πηγαίνω τα τελευταία πολλά χρόνια. Βράδια κυρίως, αλλά και μεσημέρια. Καλοκαίρια, και τότε καθόμαστε στα τραπεζάκια πάνω στο δρόμο με θέα την φουντωτή μπουκαμβίλια του διπλανού σπιτιού, και χειμώνες που μπαίνουμε μέσα, στη σάλα που θυμίζει καφενείο επαρχιακής πόλης. Σε πιο ρομαντικές στιγμές έχω κάτσει έξω και χειμωνιάτικα με σόμπες και τη βροχή να πέφτει ρυθμικά στους μουσαμάδες. Επίσης, έχουμε πάει πολύ αργά ή και πολύ νωρίς, καθώς και αργίες, γιορτές και Χριστούγεννα – ζήτημα είναι αν κλείνουν Πρωτοχρονιά ή Κυριακή του Πάσχα. Το ντεκόρ είναι από ανύπαρκτο έως τυχαίο για τα δεδομένα της αθηναϊκής εστίασης. Έχω φίλους που ξινίζουν τα μούτρα (αλλά αυτό δεν μειώνει την απόδοσή τους ύστερα στα πιάτα), εμένα πάλι κι αυτό μου αρέσει, με «καθησυχάζει». Τη δύναμη όλη το Θεραπευτήριο την κρατάει για την κουζίνα, που έχει απ’ όλα τα νόστιμα, τα καθημερινά, τα ελληνικά.
Έχουμε και λέμε: τεράστια γκάμα μαγειρευτών. Ρεβίθια, φασολάδα, φακές, κοκκινιστά, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, σούπες αυγολέμονο και βραστά για τα κρύα, λαδερά. Στη σχάρα ψήνονται λουκάνικα, κεμπαπάκια και λοιπά κρεατικά. Από σαλάτες, μεγάλη πιατέλα βραστών (με κολοκυθάκια λουκούμι) ή ωμών λαχανικών, ταραμοσαλάτα ξινούτσικη, μελιτζανοσαλάτα μούρλια.
Το άριστα «δέκα», και εδώ να τελείωνε ο κατάλογος, το έχει εξασφαλισμένο το Θεραπευτήριο. Τον τόνο, όμως, του τον βάζω για τα ψάρια! Αυτή η ταπεινή ταβέρνα καταφέρνει να έχει κάθε μέρα ψάρια ελληνικά, πεντάφρεσκα και λοιπές νοστιμιές της θάλασσας. Από στείρες, σφυριδοπούλες, καραβίδες για τη σχάρα, μέχρι μπαρμπούνια και κουτσομουρίτσες για το τηγάνι, που τα ψήνουν και τα τηγανίζουν άψογα – τύφλα να ’χουν τα «εξειδικευμένα» ψαρο-εστιατόρια.
Το καλοκαίρι με την κολλητή το τιμήσαμε με το παραπάνω το αγαπημένο μας Θεραπευτήριο και μάλιστα με την ίδια και απαράλλαχτη παραγγελία: σαλάτα ντομάτα (πάντα πολύ καλή) με το κρεμμύδι… σπάταλα, όπως τη ζητάμε, κολοκυθάκια, μία φέτα, μισό κιλό κουτσομούρες, συν κρασί, συν ούζο, ευρώ 38 και οι δυο μας. Απλή, ανεπιτήδευτη, τίμια, με νεαρά παιδιά να σερβίρουν ευγενέστατα, με τον ιδιοκτήτη να μας χαιρετάει με χαμόγελο και ελαφρά κλίση κεφαλής, είναι για μας η ταβέρνα-«απάγκιο», αυτή που πρώτη σκεφτόμαστε όταν απλά θέλουμε να φάμε και να βρεθούμε. Τελειώνοντας, να σας πω πως αν διαλέξετε μαγειρευτά, η παρέα των δύο θα πληρώσει περίπου 10-12 ευρώ μαζί φυσικά και με τα ποτά, αν είσαστε πιο πολλοί ακόμη πιο κάτω. Ε, με όλα αυτά, νομίζω του ταιριάζει γάντι και το όνομα...
Κυδαντιδών 41, Άνω Πετράλωνα, 210 3412.538
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.