Μάγος της κατσαρόλας, πληθωρικό ταλέντο, με φανατικό κοινό και μια φουρνιά νέων μαγείρων περήφανα να προσθέτει δίπλα σε λοιπά στοιχεία... «μαθητής του Πέσκια». Φέτος επιμελείται το μενού γνωστών εστιατορίων της πόλης, συνεργάζεται σαν σύμβουλος στη ταινία του Βασίλη Τσελεμέγκου «Επικίνδυνες μαγειρικές» –οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Γιώργος Χωραφάς είναι μάγειροι που ερωτεύονται την Κάτια Ζυγούλη και προσπαθούν να την κατακτήσουν με την τέχνη τους–, ενώ ύστερα από καιρό ανοίγει και ο ίδιος καινούργιο πόστο, το πολυαναμενόμενο “πBox Eatery” στην Κηφισιά, Λεβίδου 11 (χτες η πρώτη του μέρα). Συναντηθήκαμε εκεί και ανάμεσα σε μαστόρους αλλάξαμε δυο κουβέντες.
Η ελληνική κουζίνα φέτος είναι στα φόρτε της. Τι λες γι’ αυτό;
Δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη – σημασία έχει να γίνονται καλές δουλειές. Το κοινό διανύει μια περίοδο όπου θέλει όλα να τα απαξιώσει, την ελληνική κουζίνα, που την ξέρει και που μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να τη θεωρήσουμε «καλή» στις τιμές της, ξαφνικά τη λάτρεψε. Όμως εγώ θέλω να υπάρχουν όλα, και τα τριάστερα και τα γαλλικά και οι ταβέρνες και να τρώω παντού καλά. Όσο για την ελληνική, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα, δηλαδή στις τοπικές κουζίνες.
Εσύ τι καταλαβαίνεις όταν ακούς τη φράση «πειραγμένο πιάτο»;
Είναι φράση που με ενοχλεί. Το «πειράζω» μου φέρνει στο νου το «παρενοχλώ». Εγώ δεν πειράζω την παραδοσιακή κουζίνα, αντίθετα την τιμώ. Προτιμώ την έκφραση «έντεχνο πιάτο».
Στο σπίτι τι τρως, μαγειρεύεις εσύ;
Ναι, και μάλιστα μ’ αρέσει πολύ να περιποιούμαι τις δύο μου γυναίκες με τα πιο απλά πράγματα. Τις Κυριακές, βέβαια, γιατί μέσα στη βδομάδα πού χρόνος…
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που σου έχουν κάνει;
Δάσκαλος, φυσικά.
Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερό σου κατόρθωμα;
Την οικογένειά μου και ύστερα τους μαθητές μου.
Το “πBox” είναι το καινούργιο σου πόστο. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτό.
Είναι ένα καθημερινό μαγαζί που θέλει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής. Περνάει κάποιος, θέλει ένα καλό πιάτο φαΐ και να φύγει. Δηλαδή είναι “location” όχι “destination”, απλά πράγματα, όμορφα φτιαγμένα, ό,τι μου αρέσει εμένα και του Σωτήρη (σ.σ. Κοντιζάς, ελληνοϊάπωνας, chef de cuisine). Συνεργάτης μου είναι ο Κωνσταντίνος Πισιώτης, ο χώρος είναι φτιαγμένος από τους αρχιτέκτονες Αντρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου, το στίγμα της έχει βάλει όπως πάντα και η γυναίκα μου η Κατερίνα Λυκουρέση (σ.σ. χρόνια διευθύντρια σύνταξης σε deco περιοδικά).
Και τι θα τρώμε εδώ;
Πολυσυλλεκτικό μενού: Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νοτιοανατολική Ασία, Ισπανία, Τουρκία. Από το πρωί με σάντουιτς –λαγανίνια από ψωμί λαγάνας γεμιστά με διάφορα, έπειτα κάποια ελαφριά πιάτα, το βράδυ κάτι πιο «πολύ»–, επειδή είναι καθημερινό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι πρόχειρο. Κι ακόμη, θα μπορεί κάποιος κάτι που έφαγε να το αγοράσει φεύγοντας. Τυριά, αλλαντικά, παστά, ασιατικές νοστιμιές, ψαρικά και άλλα.
Πού φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Σε μια κουζίνα να γκρινιάζω και να λέω στους υπόλοιπους μάγειρες ότι χρειαζόμαστε βελτίωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.