- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Γαστρονομικόν, η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα του Γιώργου Ηλιόπουλου (εκδ. Έναστρον) αποτελεί τρόπον τινά το έπος της αρχαίας κουζίνας, συναξάρι της γευστικής εμπειρίας, εγκόλπιο συνταγών, αλλά και πανοραμική εικόνα της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα.
Το εμπόριο, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, η καθημερινή μαγειρική, τα ιδιωτικά και δημόσια γεύματα, η έννοια της φιλοξενίας, η οινοποιία και η ζυθοποιία, τα περίφημα συμπόσια, οι διατροφικές ανάγκες στον πόλεμο, οι αγορές και τα συναλλακτικά ήθη συνθέτουν αυτό το θαυμαστό άγνωστο κόσμο που δεν γνωρίσαμε ποτέ επαρκώς. Μύθοι όπως η σπαρτιατική λιτότητα ή η πολυδιαφημισμένη αττική κουζίνα καταρρέουν αίφνης μέσα από τα αρχαία συγγράμματα. Η αρχαία ελληνική γαστρονομία είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο που διαχέεται στην Ευρώπη μέσω Ρώμης και σήμερα επιστρέφει σε μας ως αντιδάνειο. Αντιλαμβανόμαστε, εντέλει, πως η κυρίαρχη διατροφική κουλτούρα της εποχής μας δεν είναι παρά ένα ακόμα δώρο του αρχαιοελληνικού κόσμου στον άνθρωπο. Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Νικόλας Κληρονόμος.