Το Γαστρονομικόν, η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα του Γιώργου Ηλιόπουλου (εκδ. Έναστρον) αποτελεί τρόπον τινά το έπος της αρχαίας κουζίνας, συναξάρι της γευστικής εμπειρίας, εγκόλπιο συνταγών, αλλά και πανοραμική εικόνα της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα.
Το εμπόριο, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, η καθημερινή μαγειρική, τα ιδιωτικά και δημόσια γεύματα, η έννοια της φιλοξενίας, η οινοποιία και η ζυθοποιία, τα περίφημα συμπόσια, οι διατροφικές ανάγκες στον πόλεμο, οι αγορές και τα συναλλακτικά ήθη συνθέτουν αυτό το θαυμαστό άγνωστο κόσμο που δεν γνωρίσαμε ποτέ επαρκώς. Μύθοι όπως η σπαρτιατική λιτότητα ή η πολυδιαφημισμένη αττική κουζίνα καταρρέουν αίφνης μέσα από τα αρχαία συγγράμματα. Η αρχαία ελληνική γαστρονομία είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο που διαχέεται στην Ευρώπη μέσω Ρώμης και σήμερα επιστρέφει σε μας ως αντιδάνειο. Αντιλαμβανόμαστε, εντέλει, πως η κυρίαρχη διατροφική κουλτούρα της εποχής μας δεν είναι παρά ένα ακόμα δώρο του αρχαιοελληνικού κόσμου στον άνθρωπο. Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Νικόλας Κληρονόμος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.