Χοιρινές μπριζόλες με «πουρέ» από παντζάρια

Τι χρειαζόμαστε Για τις μπριζόλες: 4 χοντροκομμένες χοιρινές μπριτζόλες ● αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 1-2 κ.κ. κύμινο σε σπόρια ● 1 κ.σ. αλεύρι ● 1 κ.σ. ελαιολαδο ● 350 ml ζωμό από κοτόπουλο ● 250 ml μηλόξιδο ή λευκό ξίδι ● 1 φύλλο δάφνης ● 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
Για τον «πουρέ» παντζαριού: 500 γρ. παντζάρια ξεφλουδισμένα & χοντροκομμένα ● 2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ● 500 ml ζωμό από κοτόπουλο ● πιπέρι ● λίγη ζάχαρη ● αλάτι ● 25 γρ. ανάλατο βούτυρο
Πώς το φτιάχνουμε Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριτζόλες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε τις μπριζόλες μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Στο τηγάνι που είχαμε τις μπριζόλες ρίχνουμε τα σπόρια από το κύμινο και τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε το μηλόξιδο, το αφήνουμε να βράσει για 2-3΄ και προσθέτουμε το ζωμό και το φύλλο δάφνης. Μόλις πάρουν όλα μια βράση τα ρίχνουμε στο ταψί με τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε το ταψί, το βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για μία ώρα περίπου (μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό). Αφαιρούμε το ζουμί και διατηρούμε το κρέας ζεστό. Μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα καθαρό τηγάνι και το βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.Κόβουμε στο multi τα παντζάρια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσοχή, να είναι χοντροκομμένα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ζωμό από κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά σκεπάζουμε και βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο για 40΄. Βγάζουμε από το φούρνο και, αν δούμε ότι ο «πουρές» έχει περισσότερα υγρά, τον βράζουμε για λίγο στο μάτι της κουζίνας μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Με ένα πιρούνι λιώνουμε μέσα στο μείγμα το βούτυρο. Σερβίρουμε τις μπριζόλες μαζί με τον «πουρέ», ρίχνουμε πάνω τη σάλτσα από το κρέας και διακοσμούμε με άνηθο ή γλιστρίδα.
Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το κύμινο ήταν γνωστό στην Ανατολή από τη 2η χιλιετία π.Χ. Σπόρια του βρέθηκαν μέσα στις πυραμίδες, δίπλα σε μούμιες των Φαραώ. Οι Ρωμαίοι πασπάλιζαν με κύμινο και ένα είδος ψωμιού πολυτελείας, αλλά το χρησιμοποιούσαν και με πονηριά, νοθεύοντας το μαύρο πιπέρι. Στον Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά στις κουζίνες της αριστοκρατίας και πίστευαν ότι έχει εξαιρετικά χωνευτικές ιδιότητες.
● Side dishes tip Sour cream
● Σκονάκι Προσοχή όταν καβουρδίζουμε το κύμινο, ώστε να μην ανοίξουν οι σπόροι. Προσοχή όταν λιώνουμε το παντζάρι, αν πεταχτεί ζουμί δημιουργούνται λεκέδες που δύσκολα φεύγουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έντονα χρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και πληθώρα θρεπτικών συστατικών
Έλληνες, Μικρασιάτες, Πομάκοι, Μουσουλμάνοι και οι αυθεντικές τους συνταγές
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.