Θεματα

Χοιρινές μπριζόλες με «πουρέ» από παντζάρια

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 275
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2903-7855.jpg

Τι χρειαζόμαστε Για τις μπριζόλες: 4 χοντροκομμένες χοιρινές μπριτζόλες ● αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 1-2 κ.κ. κύμινο σε σπόρια ● 1 κ.σ. αλεύρι ● 1 κ.σ. ελαιολαδο ● 350 ml ζωμό από κοτόπουλο ● 250 ml μηλόξιδο ή λευκό ξίδι ● 1 φύλλο δάφνης ● 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

Για τον «πουρέ» παντζαριού: 500 γρ. παντζάρια ξεφλουδισμένα & χοντροκομμένα ● 2 μέτρια φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ● 500 ml ζωμό από κοτόπουλο ● πιπέρι ● λίγη ζάχαρη ● αλάτι ● 25 γρ. ανάλατο βούτυρο

Πώς το φτιάχνουμε Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριτζόλες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε τις μπριζόλες μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Στο τηγάνι που είχαμε τις μπριζόλες ρίχνουμε τα σπόρια από το κύμινο και τα καβουρδίζουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε το μηλόξιδο, το αφήνουμε να βράσει για 2-3΄ και προσθέτουμε το ζωμό και το φύλλο δάφνης. Μόλις πάρουν όλα μια βράση τα ρίχνουμε στο ταψί με τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε το ταψί, το βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για μία ώρα περίπου (μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό). Αφαιρούμε το ζουμί και διατηρούμε το κρέας ζεστό. Μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα καθαρό τηγάνι και το βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.Κόβουμε στο multi τα παντζάρια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσοχή, να είναι χοντροκομμένα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ζωμό από κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά σκεπάζουμε και βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο για 40΄. Βγάζουμε από το φούρνο και, αν δούμε ότι ο «πουρές» έχει περισσότερα υγρά, τον βράζουμε για λίγο στο μάτι της κουζίνας μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Με ένα πιρούνι λιώνουμε μέσα στο μείγμα το βούτυρο. Σερβίρουμε τις μπριζόλες μαζί με τον «πουρέ», ρίχνουμε πάνω τη σάλτσα από το κρέας και διακοσμούμε με άνηθο ή γλιστρίδα.

Μάθε ιστορία Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το κύμινο ήταν γνωστό στην Ανατολή από τη 2η χιλιετία π.Χ. Σπόρια του βρέθηκαν μέσα στις πυραμίδες, δίπλα σε μούμιες των Φαραώ. Οι Ρωμαίοι πασπάλιζαν με κύμινο και ένα είδος ψωμιού πολυτελείας, αλλά το χρησιμοποιούσαν και με πονηριά, νοθεύοντας το μαύρο πιπέρι. Στον Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά στις κουζίνες της αριστοκρατίας και πίστευαν ότι έχει εξαιρετικά χωνευτικές ιδιότητες. 

Side dishes tip Sour cream

Σκονάκι Προσοχή όταν καβουρδίζουμε το κύμινο, ώστε να μην ανοίξουν οι σπόροι. Προσοχή όταν λιώνουμε το παντζάρι, αν πεταχτεί ζουμί δημιουργούνται λεκέδες που δύσκολα φεύγουν.

jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.