Θεματα

Hungry in Athens και αλά ιταλικά

Μια φορά το μήνα ο Ελληνοϊταλός εξαιρετικός σεφ Giorgio Spanakis μαγειρεύει στη web εκπομπή «Hungry in Athens»

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 411
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28825-64171.jpg

Μια φορά το μήνα ο Ελληνοϊταλός εξαιρετικός σεφ Giorgio Spanakis μαγειρεύει στη web εκπομπή «Hungry in Athens» του www.athensvoice.gr νοστιμιές αλά ιταλικά. Μιλάμε μαζί του και μας ανοίγει η όρεξη...

Το όνομά σου είναι ελληνικό, αλλά είσαι… πολύ Ιταλός. Πού γεννήθηκες; Στη Ρώμη, από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Πάντα είχα λατρεία με την Ελλάδα, ερχόμουν κάθε καλοκαίρι. Η γιαγιά μου, περιμένοντας το εγγόνι της από τα ξένα, μαγείρευε επί μία εβδομάδα τα… άπαντα της ελληνικής κουζίνας για να με περιποιηθεί. Μεγαλώνοντας, είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την επιθυμία, κάποτε, να έρθω να ζήσω εδώ. Τα κατάφερα! Τα τελευταία 6 χρόνια κατοικώ με τη γυναίκα μου και τις δύο κόρες μας στην Ελλάδα.

Πες μας με δυο λόγια τη σχέση σου με τη μαγειρική. Την έχεις σπουδάσει; Από 8 χρονών μεγάλωνα μέσα στις κατσαρόλες, ο πατέρας μου είχε εστιατόριο στη Ρώμη. Ήμουνα ο κολλιτσίδας στα πόδια των μαγείρων. Αγάπησα τη μαγειρική και έμαθα όλα τα μυστικά από επαγγελματίες chefs. Μετά, βέβαια, ήρθαν και οι σπουδές μαγειρικής στη Scuola Albergiera της Ρώμης.

Εδώ, στην Αθήνα, πού μπορούμε να σε δοκιμάσουμε; Καταρχήν, είμαι executive chef στα καταστήματα «Παρουσίαση», όπου στα πλαίσια των σεμιναρίων «Live well» κάθε Πέμπτη δοκιμάζουμε και μαγειρεύουμε στο Ψυχικό (πληρ. www.parousiasi.gr, 210 9478.133). Aκόμη, επιμελούμαι το μενού στο «Bellini Aperitivo» της Κηφισιάς, στο «Riva bar» της Γλυφάδας, στο «Panella» στο κέντρο της Αθήνας.

Στο Hungry in Athens τι θα μας μαγειρεύεις; Εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, πιάτα con gusto e tanta fantasia!

Έχουν κοινά οι κατσαρόλες Ελλάδας και Ιταλίας; Αν κάναμε ένα γαστρονομικό ταξίδι από τη Σικελία μέχρι τη Νάπολη θα λέγαμε ότι τρώμε την ίδια μεσογειακή νοστιμιά που υπάρχει και στα ελληνικά σπίτια. Από τη Ρώμη μέχρι τις Άλπεις έχουμε σημαντικές διαφορές, δεν μιλάμε πια για Μεσόγειο, η κουζίνα τους είναι πιο βαριά και πιο «δουλεμένη».

Είσαι νεαρός μπαμπάς. Στα παιδιά σου τι μαγειρεύεις; Μμμ, δεν μαγειρεύω συχνά στο σπίτι. Πάντως, σίγουρα υγιεινή διατροφή, με βασικά υλικά, όπως ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Όταν τους φτιάχνω pasta, τρελαίνονται!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο για τη μαγειρική σου; Η ικανοποίηση στα μάτια των παιδιών μου μετά από μια μπουκιά φαγητό που τους έχω φτιάξει.

Για ποιο φαγητό δεν είσαι… hungry; Δοκιμάζω και τρώω τα πάντα, εκτός από συκώτι που το μισώ... αλλά μην το πείτε στα παιδιά μου, άντε να το φάνε μετά. Δεν μου αρέσει η έλλειψη δημιουργικότητας κι η απουσία μιας κυρίαρχης γεύσης στα πιάτα.

Τι είναι για σένα η μαγειρική; Δουλειά και χόμπι, διάβασμα και ταξίδι. Πάθος για το καλό φαγητό, σεβασμός στις πρώτες ύλες και μια καλή ευκαιρία για να διευρύνω τη φαντασία μου.

Για ποιον διάσημο θα μαγείρευες; Για τον Ρόμπερτ ντε Νίρο... τορτελίνια, γιατί ξέρω ότι του αρέσουν τα ιταλιάνικα φαγητά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.