Θεματα

Μαριναρισμένες χοιρινές μπριζόλες

Ο όρος «μαρινάρω» ήταν γνωστός από την αρχαιότητα

Τζένη Σταυροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι χρειαζόμαστε...

4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλο (πάχους 2εκ. περίπου) •  ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο •  ¼ φλιτζ. ξίδι κατά προτίμηση με μυρωδικά • ¼ φλιτζ. λευκό κρασί • 1 κ.σ. μέλι • 1 κλωνάρι φασκόμηλο ή 2 κ.κ. αποξηραμένο • ¼ φρεσκοτριμμένο πιπέρι • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το γκριλ.

Πώς το φτιάχνουμε:

Φτιάχνουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα ταψί και ρίχνουμε επάνω τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί το κρέας για τουλάχιστον 4 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα. Στη διάρκεια αναποδογυρίζουμε τις μπριζόλες 2-3 φορές. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και αφήνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου περίπου ½ ώρας πριν το ψήσουμε. Κρατάμε στην άκρη τη μαρινάδα.

Λαδώνουμε την σχάρα στο γκριλ με κάρβουνα και τοποθετούμε τις μπριζόλες. Τις ψήνουμε για 8-10΄, αλείφουμε με τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8-10΄. Για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί σωστά τρυπάμε το πιο παχύ κομμάτι της μπριζόλας, το υγρό που βγαίνει πρέπει να είναι καθαρό.

Μάθε ιστορία:

Ο όρος «μαρινάρω» αρχικά αναφερόταν στη διαδικασία συντήρησης των ψαριών και ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Η λέξη «marinade» πηγάζει από τη λατινική «mare» που σημαίνει θάλασσα ή τον όρο «marinus» που αναφέρετε στο θαλασσινό νερό και υποδηλώνει τον τρόπο συντήρησης σε άλμη.

Στη δυτική κουζίνα η τεχνική του «μαριναρίσματος» ξεκινά, μάλλον, από την εποχή της αναγέννησης όταν οι επινοητικοί μάγειροι στις κουζίνες των παλατιών εξελίξαν την τεχνική συντήρησης του κρέατος και των ψαριών που μέχρι τότε τα διατηρούσαν μαριναρισμένα με αλατόνερο ή ξίδι και πρόσθεσαν κρασί, μυρωδικά και μπαχαρικά για να βελτιώσουν την γεύση. Σε μερικές περιπτώσεις τα έψηναν πρώτα και μετά τα συντηρούσαν μέσα σε μαρινάδα.

Σκονάκι: Αν χρησιμοποιήσουμε το γκριλ του φούρνου ψήνουμε για 5-7΄ και αλείφουμε μετά τη μαρινάδα.