Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο κατά προτίμηση χωρίς κόκαλο • ελαιόλαδο για τηγάνισμα • αλεύρι
Για το κουρκούτι: 2,5 φλιτζάνια τσ. αλεύρι • 2 φλιτζάνια νερό • χυμό από 1 λεμόνι • 2 κ. κ μπέικιν πάουντερ • 1.κ.κ. κέτσαπ • λίγο ούζο.
Για τον πουρέ: 2κ.σ.ελαιόλαδο • 1 μεγάλο κρεμμύδι λεπτοκομμένο • 1 σκόρδο λεπτοκομμένο • 4 μεγάλα βρασμένα παντζάρια κομμένα σε κύβους • 1κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο • 1-2 ραπανάκια τριμμένα στον τρίφτη • 2κ.σ.κρέμα γάλακτος, αλάτι, λίγο πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε:
Πλένουμε καλά και ‘ξεφτίζουμε’ αποβραδύς τον μπακαλιάρο ή τον κόβουμε σε κομμάτια και τον αφήνουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα , ανακατεύουμε σε ένα μπολ καλά όλα τα υλικά για το κουρκούτι και αφήνουμε τον χυλό να δέσει για περίπου μισή ώρα. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ή 1κ.σ από τον ξεφτισμένο μπακαλιάρο, τα περνάμε πρώτα από αλεύρι, αμέσως μετά τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε. Όταν πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα τα γυρίζουμε με προσοχή (μια φορά) από την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας μέχρι να τα σερβίρουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τους κύβους από τα παντζάρια με το ξίδι και μαγειρεύομε μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να γίνουν μια μάζα. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Με ένα μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα ώστε να γίνει πουρές. Ρίχνουμε επάνω το τριμμένο ραπανάκι και σερβίρουμε μαζί με τον μπακαλιάρο.
Μάθε ιστορία: Η οικογένεια beta vulgaris, κοινώς παντζάρια, κατάγεται από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Τα παντζάρια ήταν γνωστά από την αρχαιότητα αλλά οι αρχαίοι λαοί προτιμούσαν να τρώνε τα φύλλα τους παρά τη ρίζα. Σύμφωνα με ενδείξεις οι Έλληνες, το 300 π.Χ. καλλιεργούσαν διάφορες ποικιλίες παντζαριών. Οι πρώτοι όμως που ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για τα παντζάρια ήταν οι Ρωμαίοι. Οι πρώτες συνταγές εμφανίστηκαν τον 3αι.μ.Χ. και ήταν κυρίως για φαρμακευτική χρήση. Αν και οι γκουρμέ Ρωμαίοι τα εκτίμησαν ιδιαιτέρως και εντοπίζονται αρκετές συνταγές τους στη συλλογή μαγειρικής ‘Apicius’, το Μεσαίωνα οι μάγειροι τα σνόμπαραν. Τον 16ο αι. όμως έγιναν πάλι της μόδας και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους λαούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Γύρω στο 1800 τα παντζάρια τράβηξαν την προσοχή των Γάλλων σεφ και από τότε κατέκτησαν περίοπτη θέση σε κάθε βιβλίο μαγειρικής.
Σκονάκι:
Αν αγοράζετε φύλλα παστού μπακαλιάρου, προτιμήστε αυτά που έχουν λευκό κρέας, παχιά σάρκα, είναι καλοσχηματισμένα και έχουν μια ελαφριά λάμψη από το αλάτι. Για να τον ξαρμυρίσετε, μουλιάστε τα κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος πάνω σε μια σχάρα. Έτσι θα υπάρχει κενό μεταξύ του πυθμένα του σκεύους και των κομματιών του μπακαλιάρου, το αλάτι θα κατακάτσει και δεν θα επηρεάσει το ψάρι. Αλλάξτε το νερό 3-4 φορές. Μη σκεπάσετε τα κομμάτια μπακαλιάρου όταν τα βγάλετε από το τηγάνι, γιατί θα μαλακώσει η κρούστα. Μπορούμε να φτιάξουμε τον πουρέ από παντζάρια μία μέρα πριν και να το ζεστάνουμε σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο μικροκυμάτων, με προσοχή για να μην κολλήσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.