- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Polly Maggoo: Γαλλικό κι αξιολάτρευτο
Ίσως γιατί η ελληνική κουζίνα είναι φέτος στα πολύ πάνω της
Ίσως γιατί η ελληνική κουζίνα είναι φέτος στα πολύ πάνω της (να περιμένεις μέχρι και τα ινδικά της Αθήνας να προσθέσουν μια χωριάτικη στον κατάλογο), εγώ σαν πρώτη μου έξοδο για το 2010 διάλεξα ένα καινούργιο γαλλικό. Για το Polly Maggoo, είναι αλήθεια ότι μου έφαγαν φίλοι τ’ αυτιά… βρε, τι ωραίο, μια σταλιά και με δυνατή προσωπικότητα, καταπληκτικό φαγητό, μπίρι μπίρι…
Στις σκοτεινές γειτονιές του Μεταξουργείου είναι ωραία να περπατάς βράδυ. Έχει μια old Athens ατμόσφαιρα, στο πιο φτωχικό και ρομαντικό της. Το Polly Maggoo είναι μικρό, πιάνει τη γωνία Σαλαμίνος με Λεωνίδου, είναι έξυπνα στημένο και «απαλά» μοντέρνα διακοσμημένο. Εμπνέεται από την cult ομώνυμη ταινία των 60s του William Klein, αγαπάει την απλότητα και δείχνει με τη μία ότι εδώ έχει δουλέψει αρχιτέκτονας – η Παναγιώτα Καμπέρου, που σπούδασε στο Παρίσι μαζί με τον ιδιοκτήτη και άντρα της και σεφ Γιώργο Ηλιού.
Γνωριζόμαστε αμέσως με τον Γιώργο, ο χώρος είναι μικρός και ευνοεί τις επαφές. Για λίγο καθισμένες στο επίσης μια σταλιά μπαρ, ξεκινάμε με κοκτέιλ μαρτίνι. Η φίλη μου τα βρίσκει «πατημένα» στο τζιν, εγώ ξέρω μόνο το “stirred not shaken” κι άλλες λοιπές φιλοσοφίες, οπότε μένω να παίζω με τα δάχτυλα το ποτήρι, κρατώντας το αισθάνεσαι μια στάλα πιο μοιραία… Εν τω μεταξύ μαθαίνω ότι ο Γιώργος, σεφ-ιδιοκτήτης-καινούργιος φίλος μου, έχει δουλέψει σε τριάστερα του Παρισιού για χρόνια, γνωρίζει καλά τις γαλλικές γεύσεις και του αρέσει να δημιουργεί. Παίρνουμε τρία πρώτα κι ένα κυρίως, δηλαδή μια πλούσια σαλάτα με ωραιότατο παστράμι (αλλαντικό) Δράμας και με ωραίο φρυγανάκι με λιωμένο κατσικίσιο τυρί, ένα πιάτο με μπρουσκέτες που στολίζονται με πρασινάδες, πέστο και chorizo –μεγάλη μερίδα για ορεκτικό, μπορείς και σαν κυρίως– και αυγά μπρουγιέ (όπως scrambled eggs) με μυρώνια (χορταρικό) και λάδι τρούφας. Αυτό το τελευταίο ήταν από τις ωραιότερες γεύσεις που έχω φάει εδώ και καιρό, και ήταν η στιγμή που με απανωτές πιρουνιές αποφασίσαμε ότι το καινούργιο γαλλικό αξίζει να γίνει στέκι μας. Πεντανόστιμο πιάτο, εμπνευσμένο και ωραία δοσμένο με βουτηρωμένα ψητά ψωμάκια.
Για κυρίως πήραμε φιλετάκια φρέσκου μπακαλιάρου με πατατοσαλάτα, κάπαρη και μαϊντανούς, καθώς κι ένα κουπάκι γεμάτο με aioli, δυνατό και σκορδάτο, για να βουτάμε τις μπουκιές. Πιάτο απλό, ελαφρύ, ωραιότατο. Έκπληξη δοκιμάσαμε και στα κρασιά. Καλά επιλεγμένα, όλα όσα «παίζουν» αυτό τον καιρό, δηλαδή και Βιβλία Χώρα (€ 23) και Thema Παυλίδη (€ 21) και Κτήμα Άλφα κόκκινο (€ 39) και Σαμαρόπετρα (€ 21) και αλλά πολλά σε τιμές 1 προς 2, το οποίον απολύτως τίμιες και προσιτές.
Το Polly Maggoo έχει μικρό κατάλογο, όλες του οι γεύσεις είναι απλές αλλά καλά δουλεμένες, είχες δίκιο, φίλε, είναι όντως resto με ισχυρή προσωπικότητα, έχει ωραίες μουσικές γαλλικές και jazz, είναι απλό και από τιμές να υπολογίζεις περίπου € 20 χωρίς κρασί. Ανήκει σε μια νέα Αθήνα, με γειτονιές και ανθρώπους που αλλάζουν, thanks god, προς το καλύτερο. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Polly Maggoo, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241.120
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.