Θεματα

Σπίτι

Άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι, μια περίοδο ψιλονεκρή για openings εστιατορίων, τότε που ο κόσμος πηγαινοερχόταν στις διακοπές του.

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 405
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι, μια περίοδο ψιλονεκρή για openings εστιατορίων, τότε που ο κόσμος πηγαινοερχόταν στις διακοπές του. Παρόλα αυτά το Σπίτι στη Νέα Φιλοθέη τον έκανε τον ντόρο του και τώρα τον Σεπτέμβρη είναι από αυτά που ακούγονται ως «φαβορί» για τη σεζόν του χειμώνα που μόλις ξεκινάει. Αρκετή αίσθηση έκανε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Και καλά ο Δημήτρης Κοτζαμάνης, γιος Κίτσουλα της πασίγνωστης ταβέρνας του Χαλανδρίου, και ο Λουκάς Παπασπύρος με δικά του (παλιότερα) Il Buco-Darling κάτω στου Ψυρρή, αλλά και  ένας γνωστός αρχιτέκτονας (Αναστάσης Σοτοβίκης) κι ένας επίσης γνωστός του Κολωνακίου κοσμηματοπώλης (Ζίρος Τζανικιάν-Serkos); Τη σύνθεση τη βρίσκω τέλεια... Η αγοροπαρέα ένωσε τις δυνάμεις και τα (φρέσκα) μυαλά της και έφτιαξε ένα καινούργιο στέκι ακριβώς πάνω στις τάσεις της εποχής – οι ίδιοι λένε ότι η βασική ιδέα ήταν ένα εστιατόριο της γειτονιάς που θα είναι τίμιο απέναντι στους πελάτες του. Όπως και να ’χει, το Σπίτι είναι όμορφο (με εξαιρετικές αλλά χαλαρές αρχιτεκτονιές και ωραία δείγματα του design σπαρμένα αθόρυβα στο χώρο), είναι φιλικό και απλό, έχει «καθημερινό» αλλά πολύ καλό φαγητό, έχει πράγματι καλές τιμές. Η κουζίνα είναι ανοιχτή σε κοινή θέα, κινείται σε αυθεντικές σπιτικές συνταγές και μοιράζεται ανάμεσα στα καλύτερα της ελληνικής και της ιταλικής γεύσης. Δηλαδή μπορεί κανείς να πετύχει ωραιότατες ελληνικές μαμαδίσιες νοστιμιές –κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, φασολάκια λαδερά, κεφτεδάκια κοκκινιστά–, εξίσου όμως θα ευχαριστηθεί κι αν διαλέξει μια καλά ψημένη πίτσα, μια πάστα ή μια ταλιάτα. Ο κατάλογος είναι χωρισμένος σε «όσπρια και λαχανικά», «ζύμες και ζυμαρικά», «κρέας και ψάρι», «γλυκά και φρούτα». Όχι ότι δεν υπάρχουν και τα πάντα εύκολα και αγαπημένα σε όλους burgers... Δοκίμασα προχτές μια νόστιμη σαλάτα με αλμύρα και τυρί, ένα καρπάτσιο σωστά κομμένο και χωρίς (δόξα σοι) ρόκες από πάνω, μια πάαααρα πολύ καλή μακαρονάδα (που δεν την ονοματίζουν αλλά είναι καρμπονάρα, μάλιστα σε ρωτάνε αν τη θες με ή χωρίς αυγό), ένα κριθαρότο με γαρίδες-σούπερ (όντως μαμαδίσιο μια και ήταν μια σταλιά πιο παραβρασμένο), μια λεμονόπιτα απλή και σέξι για το τέλος. Στα κρασιά, ελληνικά και ξένα, οι τιμές είναι και πάλι καλές, ήπιαμε ένα λευκό Vina Esmeralda από την Καταλωνία, € 15 το μπουκάλι. Για να γνωρίζετε, οι καφέδες κινούνται από 1,5-2 ευρώ, τα σάντουιτς από 2,5 τα μικρά μέχρι 4 τα πιο πλούσια μεγάλα, τα πιάτα, για παράδειγμα τα φασολάκια € 5, τα μύδια αχνιστά € 7, η πίτσα από € 8, τα γλυκά από € 1,5-7. Είναι ανοιχτά κάθε μέρα, φαγητό σερβίρουν από τη 1 το μεσημέρι, υπάρχει κι ένας πολύ χαριτωμένος κηπάκος που πολύ θα θέλαμε να τον διαμορφώσουν κάπως για να καθόμαστε και το χειμώνα.

Καποδιστρίου 42, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, 210 6850.950