- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τοπικές κουζίνες στην Αθήνα (μερικές...)
Η ΚΡΗΤΗ - Για μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία κρητικής κουζίνας
ΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ
Για παραδοσιακή, μανιάτικη κουζίνα, περασμένη από μοντέρνο φίλτρο, φτιαγμένη από τα χεράκια του εξαιρετικού σεφ (και ιδιοκτήτη) Αλέξανδρου Φουρούλη. Τα υλικά προέρχονται κυρίως από τη Μάνη αλλά και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ τα πιάτα συνεχώς αλλάζουν, από τον παραδοσιακό μπαρδουνιώτικο κόκορα, μέχρι το μανούρι με σύκα και σάλτσα από μέλι και αμύγδαλα. Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, Ακρόπολη, 210 9218.180, καθημερινά 14.00 με 23.00, εκτός Δευτέρας
ΜΟΛΥΒΟΣ (Μυτιλήνη)
Ούζα, πολλά ούζα, λαδοτύρι και γκιουζλεμέδες (μια λεπτή εκδοχή πίτας με τυρί), στο απλό και χαλαρό αυτό στέκι που μας ήρθε κατευθείαν από την Πέτρα της Λέσβου. Αξίζουν οι μεζέδες, απαραίτητο συνοδευτικό της μεγάλης ουζοποικιλίας, τα γιαπράκια, οι σαρδέλες. Ψαράκι φρέσκο, φαγητό καλομαγειρεμένο, λάδι, φέτα, λαδοτύρι και ούζα τα φέρνουν από το νησί, μαζί με την ατμόσφαιρα και τις συνταγές. Χρ.Σμύρνης 8, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582.091
ΚΡΙΘΑΜΟΣ (Κάρπαθος)
Ένα καΐκι που ψαρεύει σε Κάσο και Κάρπαθο φέρνει τα φρέσκα ψαράκια. Αλλά και συνταγές από την Κάρπαθο, με κρίθαμο (μικρό λουλουδάκι με θεραπευτικές ιδιότητες, που φυτρώνει σε μεσογειακά, παραθαλάσσια μέρη) ή με μανούλι (τυρί Καρπάθου που σερβίρεται μόνο στην εποχή του) και άλλες νοστιμιές. Μπουμπουλίνας & Ν.Παρίτση, Ν.Ψυχικό, 210 6728.790. Κυριακή κλειστά
Η ΚΡΗΤΗ
Για μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία κρητικής κουζίνας. Το μεσημέρι θα δεις όλο το δικηγορικό σύλλογο, το βράδυ γεμίζει νεολαία. Πιο κρητικά δεν γίνεται: πατάτα οφτή, ντολμαδάκια, φρέσκα μικρόψαρα στο τηγάνι, ρακί. Ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα να πας, αν σπρώξεις τα ρολά, όλο και κάποια παρέα θα διασκεδάζει μέσα αλά κρητικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις σφακιανές πίτες και απάκι. Βεραντζέρου 5, πλ.Κάνιγγος, 210 3826.998
ΑΡΜΟΛΙΑ (Χίος)
Τι κοινό έχουν η Χίος και το Χαλάνδρι, εκτός του ότι αρχίζουν από το ίδιο γράμμα; Τα Αρμόλια (Μαστιχοχώρι της Χίου). Εκεί που είσαι στην πλατεία, ανοίγεις μια πόρτα και βρίσκεσαι στη Χίο. Θα χαλαρώσεις, θα σε σερβίρουν φιλικά πρόσωπα και κυρίως θα φας: χιώτικο καμπούσικο τυρί, μαστέλο στα κάρβουνα, γιουβέτσι γαρίδας, καλαμάρι γεμιστό, όλα πεντανόστιμα.
Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου, 210 6856.279
ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Πού θα βρεις τα καλύτερα
● Άγρια (άνυδρη) κάπαρη από τις Κυκλάδες, της εταιρείας Stater, € 6,30
● Τονάκι Αλονήσου σε ολόκληρα κομμάτια, της εταιρείας Alalunga, € 8
● Φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου, χωρίς χημικά πρόσθετα, € 1,70 το κιλό
● Σαλάμι Ευρυτανίας φυσικής ωρίμανσης, Στρεμμένου, € 26 το κιλό
● Μακαρόνια χειροποίητα από το Ντουλάπι της Γιαγιάς (Τήνος), σε γεύσεις σπανάκι, ντομάτα, μελάνι σουπιάς, € 3,60
● Φρουτόπιτα Χίου Citrus, €1,90
(Krokos Fine Food &Wine, Βύρωνος 6, Πλάκα, 210 3313.509)
● Σκορδάτη μορταδέλα Δράμας του Σαρίμπογια, καπνιστή σε ξύλο οξιάς, € 12, 15 το κιλό
● Λουκάνικο Λευκάδας Ντελημάρη, € 9,55 το κιλό
● Ξύγαλο Σητείας, € 3,70 τα 300 γρ.
● Φακές Εγκλουβής, οι διάσημες! Γύρω στα € 16 το κιλό
(Κάπαρη, Ασκληπιού 22, Αθήνα, 211 0104.240)
● Μελίχλωρο, καλαθάκι, φέτα από τη Λήμνο, της παραδοσιακής φίρμας του νησιού Χρυσάφη
● Ξινός τραχανάς, της πελοποννήσιας
Αρκαδιανής, € 6,20
● Συκοκάρυδο από την Αρκαδιανή
● Ντοματάκια Σαντορίνης της Santo
(Ζεμπίλι, Τρώων 50, Ά. Πετράλωνα, 210 3460.331)
● Τυριά Νάξου – αρσενικό, γραβιέρα, κοπανοτύρι κ.ά. Τυροκομία Νάξου-Κουφόπουλος (Εθν. Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, 2106837.758)
● Ελιές όλων των ειδών και των μεγεθών, Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων (Αρμοδίου 2,
Κεντρική Αγορά, 210 3219.855)
Το καλό εστιατόριο Αλεξάνδρα κάνει γαστρονομικά ταξίδια στην Ελλάδα όλο το καλοκαίρι. Συνεχίζει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου με επτανήσιες γεύσεις – τσιγαρίδα Κεφαλονιάς με άγρια χόρτα και μάραθο, σκορδοστούμπι Ζακύνθου με μελιτζάνες και πατάτες, γαλέο μπουρδέτο, μοσχαρίσιο σοφρίτο Κέρκυρας, ζακυνθινές μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο. Αργεντινής Δημοκρατίας 8α & Ζωναρά 21, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, 210 6420.874
Το Ζεμπίλι στα Πετράλωνα από την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζει με το όνομα Aster και το μικρό του καφενεδάκι, δίπλα, ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τέλεια παραδοσιακά πρωινά (φρέσκα αυγά, βούτυρα, μέλι κ.ά)., για καφέ, γλυκά, ρακές και μεζέδες από όλη την Ελλάδα. Τρώων 48, Α. Πετράλωνα, 210 3416.668
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.