- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Γιάννης Γωνιωτάκης είναι φωτογράφος και ξέρει από καλό λάδι
Ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τη φωτογραφία και συνεργάζεται με έντυπα, δισκογραφικές και διαφημιστικές εταιρείες. Η νέα, παράλληλη δουλειά του είναι το λάδι της οικογενειακής επιχείρησης που με την επωνυμία «Olivas» έχει ήδη ξεκινήσει ταξίδι εδώ και στο εξωτερικό.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα λάδια; Οι χώροι στους οποίους δούλευα, βρίσκονται σε οικονομική κρίση – δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει… Έτσι έπρεπε να παραδεχτώ ότι η φωτογραφία θα ήταν πια η δεύτερη δουλειά μου, ενώ ακόμα δεν είχα βρει μια πρώτη. Κατάγομαι από ελαιοπαραγωγική οικογένεια και έτσι πάντα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να έχεις καλό και πολύ ελαιόλαδο. Φίλοι και γνωστοί όμως στην Αθήνα μού ζήταγαν χύμα ελαιόλαδο, από την παραγωγή μου στη Σητεία. Η ιδέα του χύμα ντενεκέ δεν μου ήταν καθόλου ευχάριστη, όσο και αν για το δικό μου λάδι ήξερα πολύ καλά την ποιότητά του. Τότε ξεκίνησα τη διαδικασία τυποποίησης και πιστοποίησης του βιολογικού και συμβατικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και έτσι φτιάχτηκε η «Olivas».
Πού βρίσκονται τα κτήματά σου; Με τι μεθόδους φτιάχνεται το λάδι; Είναι βιολογικό; Τα κτήματα βρίσκονται στη Σητεία μεταξύ Βάι (φοινικόδασος) και Ζάκρου.
Το ελαιόλαδο της Σητείας είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Ο συνδυασμός του μικροκλίματος και της ποικιλίας (Κορωνέικη) το έχουν αναδείξει ως το πρώτο σε αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως, με 14 βραβεία ποιότητας.
Το δικό μας, το «Olivas bio» (πιστοποιημένο βιολογικό λάδι από τη ΔΗΩ), είναι από κτήματα που καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς καμία λίπανση και ψεκασμό. Χρησιμοποιούνται τεχνικές παραγωγής και ανακύκλωσης που διατηρούν τη φυσική ισορροπία, τη γονιμότητα του εδάφους και την υγεία των ζώων.
Το λάδι σου προορίζεται για την ελληνική αγορά ή ταξιδεύει και στο εξωτερικό; Το «Olivas» έχει ήδη πάει σε Ελβετία, Γερμανία, Δανία και Ισπανία, σε καταστήματα τροφίμων υψηλής ποιότητας. Και φυσικά στην ελληνική αγορά.
Γιατί στο εξωτερικό βλέπουμε ιταλικά και ισπανικά λάδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι ελληνικά; Γιατί για ένα τόσο ελληνικό προϊόν, όπως το ελαιόλαδο, δεν έχει υπάρξει ποτέ μια πολιτική που να το προωθεί στη διεθνή αγορά. Οι κρατικές πολιτικές επιδοτήσεων είχαν για πολλά χρόνια στερήσει κάθε κίνητρο για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελαιόλαδου. Επίσης, η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που μπορεί να αναπτύξουν ένας παραγωγός ή μια ένωση οδήγησε σε φαινόμενα όπως να φεύγει από το λιμάνι της Σητείας το ελαιόλαδο χύμα στις δεξαμενές των καραβιών για Ιταλία και να πωλείται μετά ως ιταλικό σε τετραπλάσια τιμή. Ακόμα και τώρα το χύμα και ατυποποίητο ελαιόλαδο καλύπτει το 80% της ελληνικής κατανάλωσης. Με αποτέλεσμα να μη φέρει κανείς την ευθύνη για την ποιότητα του λαδιού που φτάνει τελικά στην αγορά. Στη διεθνή αγορά, αντίθετα, έχουμε καταφέρει να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στην επιτραπέζια ελιά.
Πώς θα μας διαφήμιζες το «Olivas» ώστε να το δοκιμάσουμε; Tο «Olivas» χαρακτηρίζεται από την πολύ χαμηλή οξύτητά του (<0.3). Όσο πιο χαμηλή είναι η οξύτητα ενός λαδιού, τόσο πιο πλούσιο είναι σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Έχει πλούσιο «σώμα», φρουτώδες άρωμα, πικάντικη γεύση και μακρά επίγευση. Επίσης είναι ιδιαίτερα φρέσκο γιατί δεν μένει στις δεξαμενές, λόγω της σχετικά μικρής παραγωγής. Το «Olivas bio» έχει όλα τα παραπάνω μαζί με τα προφανή ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός βιολογικού προϊόντος.
Είναι καλύτερα τώρα, που ασχολείσαι με τις ελιές, από την προηγούμενή σου δουλειά; Σίγουρα. Κάνω κάτι που με συνδέει με τον τόπο μου, μου δίνεται η δυνατότητα να ελέγχω σε όλα τα στάδια την ποιότητα ενός προϊόντος όπως το ελαιόλαδο, θέλω άμεσα να προχωρήσουμε στην τυποποίηση ελιάς και πάστας. Είμαι περήφανος που έχω ένα τόσο ωραίο λάδι. Επίσης, αγαπώ το δέντρο της ελιάς.
Πού μπορούμε να βρούμε το «Olivas»; Σε επιλεγμένα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και σε όλο το Λεκανοπέδιο. Γίνεται διανομή επίσης μέσα από τη σελίδα μας στο ίντερνετ (www.olivas-oil.com).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.