![athiri.jpg athiri.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2012/06/06/22997-50785.jpg)
Τον σεφ Αλέξη Καρδάση τον παρακολουθώ χρόνια. Από τότε που νεαρός και έξτρα πρωτοποριακός τάραζε τα νερά στο πρώτο του Αθήρι στον Κορυδαλλό, μέχρι σήμερα που το ομώνυμο πόστο του στον Κεραμεικό είναι ένα από τα πιο βραβευμένα αθηναϊκά εστιατόρια, και ο πασίγνωστος οδηγός Michelin το αναγορεύει ως ένα από τα 15 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2012 και ως μία από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες στην Ευρώπη!
Τα καλοκαίρια Αλέξης και Αθήρι βγάζουν έναν ακόμη άσο από το μανίκι. Τον κήπο, που έχει διαμορφωθεί από την αρχιτέκτονα Ελένη Χλιόβα Μπιτζάνη, είναι καταπράσινος, έχει γωνιές που μπορεί κάποιος να απομονωθεί, έχει πολλή ησυχία, φινέτσα και μια γλύκα «παλιάς» αθηναϊκής βραδιάς. Προχτές απόλαυσα τα καινούργια καλοκαιρινά πιάτα. Η κουζίνα βασίζεται στη δημιουργικότητα του Καρδάση και προωθεί στο έπακρο τα τοπικά, απ’ όλες τις άκρες της Ελλάδας προϊόντα. Έτσι, τα λαχανικά έρχονται από τις Ράχες Μεσσηνίας, το λάδι είναι βιολογικό από την Κρήτη, η φέτα είναι Καλαβρύτων και η ξινομυζήθρα Κρήτης, η φάβα απ’ τη Σαντορίνη, ψάρια και κρεατικά είναι πάντα φρέσκα. Δοκιμάσαμε πολλά και πεντανόστιμα – στον κατάλογο αναγράφονται ως «με το πιρούνι» ή «με την κουτάλα», δηλαδή μεζέδες με το κομμάτι για να μπορεί κανείς να γευτεί μια αρκετά μεγάλη γκάμα σε τιμές που ξεκινούν από 2,50 ευρώ. Εξαιρετικό λουκουμά παστού μπακαλιάρου μαζί με κομματάκια παντζαριού, κάππαρη και μους ταραμοσαλάτας, καβουρόψιχα με μοσχολέμονο και λάδι αμυγδάλου, φλογέρα με σύγκλινο Μάνης, κρεμμυδοντολμάς με αρνί, χταπόδι με λιαστή ντομάτα και κάππαρη, ρεβυθάδα με σουτζούκι, κεφτεδάκια με γιαούρτι μαστίχας και δυόσμο, φάβα με κρεμμύδια καραμελωμένα και γλυκό τοματάκι και… αν δεν βάζαμε φρένο δεν θα χώραγε τίποτα από τα εξίσου νόστιμα κυρίως. Κριθαρότο με φρέσκιες γαρίδες συν μοσχαράκι με χυλοπίτες Αρκαδίας και πλούσια αρωματική μυζήθρα, δυο πιάτα που παρά τα προηγούμενα «μεζεκλίκια» έγιναν ανάρπαστα. Συνοδεύσαμε με ωραιότατο ροζέ Παρπαρούση αντί €14, τιμή συναρπαστική, που έφερε και δεύτερο μπουκάλι στο τραπέζι. Το Αθήρι, να πω εδώ, κάθε μήνα τον αφιερώνει σε έναν Έλληνα παραγωγό, με αυτήν την εξαιρετική τιμή - για τον Ιούνιο θα παίζουν τα κρασιά του Θεοδωρακάκου από τη Λακωνία. Κλείσαμε με παραδοσιακά και μαζί εντελώς προχωρημένα γλυκά, παγωτό γιαούρτι με ζελέ λεμόνι, σιρόπι δυόσμου και φράουλες, παγωτό τριαντάφυλλο με μπισκότο κα αφρό ελληνικού καφέ, σε τιμές γύρω στα € 3. Μαθαίνω πως το Αθήρι, ανοιχτό Τρίτη με Σάββατο 20.00-1.00, τις Κυριακές σερβίρει 13.00-18.00 και έχει και παιδότοπο και παιδικό πιάτο-έκπληξη με μόνο € 5. Για όλα τα παραπάνω συστήνεται κάτι περισσότερο από ανεπιφύλακτα.
Info. Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983, 210 4940.672
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.