Θεματα

Αθήρι

Τον σεφ Αλέξη Καρδάση τον παρακολουθώ χρόνια

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 395
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
athiri.jpg

Τον σεφ Αλέξη Καρδάση τον παρακολουθώ χρόνια. Από τότε που νεαρός και έξτρα πρωτοποριακός τάραζε τα νερά στο πρώτο του Αθήρι στον Κορυδαλλό, μέχρι σήμερα που το ομώνυμο πόστο του στον Κεραμεικό είναι ένα από τα πιο βραβευμένα αθηναϊκά εστιατόρια, και ο πασίγνωστος οδηγός Michelin το αναγορεύει ως ένα από τα 15 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2012 και ως μία από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες στην Ευρώπη!

Τα καλοκαίρια Αλέξης και Αθήρι βγάζουν έναν ακόμη άσο από το μανίκι. Τον κήπο, που έχει διαμορφωθεί από την αρχιτέκτονα Ελένη Χλιόβα Μπιτζάνη, είναι καταπράσινος, έχει γωνιές που μπορεί κάποιος να απομονωθεί, έχει πολλή ησυχία, φινέτσα και μια γλύκα «παλιάς» αθηναϊκής βραδιάς. Προχτές απόλαυσα τα καινούργια καλοκαιρινά πιάτα. Η κουζίνα βασίζεται στη δημιουργικότητα του Καρδάση και προωθεί στο έπακρο τα τοπικά, απ’ όλες τις άκρες της Ελλάδας προϊόντα. Έτσι, τα λαχανικά έρχονται από τις Ράχες Μεσσηνίας, το λάδι είναι βιολογικό από την Κρήτη, η φέτα είναι Καλαβρύτων και η ξινομυζήθρα Κρήτης, η φάβα απ’ τη Σαντορίνη, ψάρια και κρεατικά είναι πάντα φρέσκα. Δοκιμάσαμε πολλά και πεντανόστιμα – στον κατάλογο αναγράφονται ως «με το πιρούνι» ή «με την κουτάλα», δηλαδή μεζέδες με το κομμάτι για να μπορεί κανείς να γευτεί μια αρκετά μεγάλη γκάμα σε τιμές που ξεκινούν από 2,50 ευρώ. Εξαιρετικό λουκουμά παστού μπακαλιάρου μαζί με κομματάκια παντζαριού, κάππαρη και μους ταραμοσαλάτας, καβουρόψιχα με μοσχολέμονο και λάδι αμυγδάλου, φλογέρα με σύγκλινο Μάνης, κρεμμυδοντολμάς με αρνί, χταπόδι με λιαστή ντομάτα και κάππαρη, ρεβυθάδα με σουτζούκι, κεφτεδάκια με γιαούρτι μαστίχας και δυόσμο, φάβα με κρεμμύδια καραμελωμένα και γλυκό τοματάκι και… αν δεν βάζαμε φρένο δεν θα χώραγε τίποτα από τα εξίσου νόστιμα κυρίως. Κριθαρότο με φρέσκιες γαρίδες συν μοσχαράκι με χυλοπίτες Αρκαδίας και πλούσια αρωματική μυζήθρα, δυο πιάτα που παρά τα προηγούμενα «μεζεκλίκια» έγιναν ανάρπαστα. Συνοδεύσαμε με ωραιότατο ροζέ Παρπαρούση αντί €14, τιμή συναρπαστική, που έφερε και δεύτερο μπουκάλι στο τραπέζι. Το Αθήρι, να πω εδώ, κάθε μήνα τον αφιερώνει σε έναν Έλληνα παραγωγό, με αυτήν την εξαιρετική τιμή - για τον Ιούνιο θα παίζουν τα κρασιά του Θεοδωρακάκου από τη Λακωνία. Κλείσαμε με παραδοσιακά και μαζί εντελώς προχωρημένα γλυκά, παγωτό γιαούρτι με ζελέ λεμόνι, σιρόπι δυόσμου και φράουλες, παγωτό τριαντάφυλλο με μπισκότο κα αφρό ελληνικού καφέ, σε τιμές γύρω στα € 3. Μαθαίνω πως το Αθήρι, ανοιχτό Τρίτη με Σάββατο 20.00-1.00, τις Κυριακές σερβίρει 13.00-18.00 και έχει και παιδότοπο και παιδικό πιάτο-έκπληξη με μόνο € 5. Για όλα τα παραπάνω συστήνεται κάτι περισσότερο από ανεπιφύλακτα.


Info. Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983, 210 4940.672   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.