Θεματα

Cinco

Μοντέρνα Ισπανία

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 388
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21566-48129.jpg

Το Cinco άνοιξε τον Γενάρη μαζί με μια μεγάλη φουρνιά νέων resto – τα περισσότερα ποντάρανε στην απλότητα, τις γνώριμες γεύσεις (ελληνική κουζίνα ή/και μοντέρνα grill-σουβλατζίδικα), τις πολύ χαμηλές τιμές. Το Cinco σπάει το σερί της μονοτονίας και διαφοροποιείται. Καταρχήν είναι πολύ όμορφο και σούπερ ντιζαϊνάτο (πρώτος μου μίλησε γι’ αυτό εντυπωσιασμένος φίλος αρχιτέκτονας). Το χώρο έχουνε φτιάξει οι eask associates (Ελένη Ασπιώτου, αρχιτέκτων, Σωτήρης Κατσίγιαννης, πολιτικός μηχανικός) και έχει αυτό που λέμε βιομηχανικό στιλ (αδρές γραμμές, πολύ σίδερο, φωτιστικά από χαλκό), που συνδυάζει με πολλές τεατράλε πινελιές (έντονα χρώματα, bizarre αντικείμενα, παιχνίδια με το φωτισμό). Η ομάδα των ιδιοκτητών είναι πέντε πολύ νεαρά για επιχειρηματίες παιδιά κι αυτό με κάποιον τρόπο δίνει στην ατμόσφαιρα τόνους ανάλαφρους, μοντέρνους, χαρούμενους. Είναι ανοιχτό από το πρωί, κάποιος μπορεί να πάει και για καφέ, οι νοστιμιές όμως του Cinco μάλλον δεν θα τον αφήσουν να μείνει εκεί. Η κουζίνα είναι μοντέρνα ισπανική, την επιμελείται ο γνωστός σεφ Δόξης Μπεκρής. Τα πάντα προσφέρονται σε μορφή ισπανικού τσιμπολογήματος, δηλαδή τάπας. Όπως πατάτες bravas με aioli (σκορδάτη σάλτσα) δίπλα για να τις βουτάς, πικάντικες πιπεριές σε σοκολάτα Valhrona, άγρια μανιτάρια με μοναστηριακό ισπανικό τυρί, χοιρινό με καραμελωμένα μήλα, κονιάκ και θυμάρι, φιλέτο λαυράκι με κρούστα από τσίλι και λεμόνι μαζί με υγρό ζελέ ελαιόλαδου, φασόλια με τσορίθο, φρέσκο λουκάνικο, πανσέτα και σάλτσα ντομάτας με σαφράν, κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και κρασί muscatel (το ισπανικό μοσχάτο). Ό,τι δοκίμασα ένα απομεσήμερο καθημερινής καθισμένη στα ψηλά σκαμπό που έβλεπαν στην περατζάδα της Σκουφά ήταν απλά εξαιρετικό. Όλα τούτα τα νόστιμα, παρότι τάπας, έρχονται σε ικανού μεγέθους μεριδούλες που δεν σε «σκάνε», απλά σε κάνουν, συνοδεία καλών κρασιών, να ζητάς κι άλλο. Και έρχονται σε πολύ ωραία σκεύη, όπως κοκοτιέρες (μικρές κατσαρολίτσες), οβάλ ξύλα-πλατό,  μπουκάλια σαμπάνιας ανοιγμένα στα δύο (ναι, μάλιστα), τα wine coolers είναι μεταλλικά τετράγωνα με πόδι, υπάρχουν και βολικές λαβίδες για να τσιμπάς χωρίς να λερώνεσαι. Η κάβα περιλαμβάνει ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, χιλιάνικα και άλλα καλά κρασιά (και σε ποτήρι με τιμές γύρω στα 6 ευρώ). Η μουσική είναι πάρα πολύ καλή, funky, rock, house, το βράδυ έχουν και dj. Το μπαρ στο Cinco είναι μια ακόμη ευχάριστη στιγμή, τα κοκτέιλ είναι φτιαγμένα από γνωστούς bartenders, φίλους των παιδιών... Με δυο λόγια το Cinco είναι στο σύνολο πολύ πολύ  νόστιμο σε όλα του, κάποιος μπορεί να πάει για ένα γρήγορο μεζέ-διάλειμμα από τη δουλειά ή αποφασισμένος για ένα τραπέζι με τα όλα του, οι τιμές σχετικά πολύ νορμάλ (πλατό υπέροχων αλλαντικών € 14), σύντομα θα βγάλουν έξω στο πεζοδρόμιο της Σκουφά και δύο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια που προβλέπω ότι θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Ανοικτό από το πρωί όλη την εβδομάδα, η κουζίνα σερβίρει μέχρι τις 12.30 αλλά τα κοκτέιλ το τραβάνε μέχρι αρκετά αργά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.