- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το Cinco άνοιξε τον Γενάρη μαζί με μια μεγάλη φουρνιά νέων resto – τα περισσότερα ποντάρανε στην απλότητα, τις γνώριμες γεύσεις (ελληνική κουζίνα ή/και μοντέρνα grill-σουβλατζίδικα), τις πολύ χαμηλές τιμές. Το Cinco σπάει το σερί της μονοτονίας και διαφοροποιείται. Καταρχήν είναι πολύ όμορφο και σούπερ ντιζαϊνάτο (πρώτος μου μίλησε γι’ αυτό εντυπωσιασμένος φίλος αρχιτέκτονας). Το χώρο έχουνε φτιάξει οι eask associates (Ελένη Ασπιώτου, αρχιτέκτων, Σωτήρης Κατσίγιαννης, πολιτικός μηχανικός) και έχει αυτό που λέμε βιομηχανικό στιλ (αδρές γραμμές, πολύ σίδερο, φωτιστικά από χαλκό), που συνδυάζει με πολλές τεατράλε πινελιές (έντονα χρώματα, bizarre αντικείμενα, παιχνίδια με το φωτισμό). Η ομάδα των ιδιοκτητών είναι πέντε πολύ νεαρά για επιχειρηματίες παιδιά κι αυτό με κάποιον τρόπο δίνει στην ατμόσφαιρα τόνους ανάλαφρους, μοντέρνους, χαρούμενους. Είναι ανοιχτό από το πρωί, κάποιος μπορεί να πάει και για καφέ, οι νοστιμιές όμως του Cinco μάλλον δεν θα τον αφήσουν να μείνει εκεί. Η κουζίνα είναι μοντέρνα ισπανική, την επιμελείται ο γνωστός σεφ Δόξης Μπεκρής. Τα πάντα προσφέρονται σε μορφή ισπανικού τσιμπολογήματος, δηλαδή τάπας. Όπως πατάτες bravas με aioli (σκορδάτη σάλτσα) δίπλα για να τις βουτάς, πικάντικες πιπεριές σε σοκολάτα Valhrona, άγρια μανιτάρια με μοναστηριακό ισπανικό τυρί, χοιρινό με καραμελωμένα μήλα, κονιάκ και θυμάρι, φιλέτο λαυράκι με κρούστα από τσίλι και λεμόνι μαζί με υγρό ζελέ ελαιόλαδου, φασόλια με τσορίθο, φρέσκο λουκάνικο, πανσέτα και σάλτσα ντομάτας με σαφράν, κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και κρασί muscatel (το ισπανικό μοσχάτο). Ό,τι δοκίμασα ένα απομεσήμερο καθημερινής καθισμένη στα ψηλά σκαμπό που έβλεπαν στην περατζάδα της Σκουφά ήταν απλά εξαιρετικό. Όλα τούτα τα νόστιμα, παρότι τάπας, έρχονται σε ικανού μεγέθους μεριδούλες που δεν σε «σκάνε», απλά σε κάνουν, συνοδεία καλών κρασιών, να ζητάς κι άλλο. Και έρχονται σε πολύ ωραία σκεύη, όπως κοκοτιέρες (μικρές κατσαρολίτσες), οβάλ ξύλα-πλατό, μπουκάλια σαμπάνιας ανοιγμένα στα δύο (ναι, μάλιστα), τα wine coolers είναι μεταλλικά τετράγωνα με πόδι, υπάρχουν και βολικές λαβίδες για να τσιμπάς χωρίς να λερώνεσαι. Η κάβα περιλαμβάνει ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, χιλιάνικα και άλλα καλά κρασιά (και σε ποτήρι με τιμές γύρω στα 6 ευρώ). Η μουσική είναι πάρα πολύ καλή, funky, rock, house, το βράδυ έχουν και dj. Το μπαρ στο Cinco είναι μια ακόμη ευχάριστη στιγμή, τα κοκτέιλ είναι φτιαγμένα από γνωστούς bartenders, φίλους των παιδιών... Με δυο λόγια το Cinco είναι στο σύνολο πολύ πολύ νόστιμο σε όλα του, κάποιος μπορεί να πάει για ένα γρήγορο μεζέ-διάλειμμα από τη δουλειά ή αποφασισμένος για ένα τραπέζι με τα όλα του, οι τιμές σχετικά πολύ νορμάλ (πλατό υπέροχων αλλαντικών € 14), σύντομα θα βγάλουν έξω στο πεζοδρόμιο της Σκουφά και δύο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια που προβλέπω ότι θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Ανοικτό από το πρωί όλη την εβδομάδα, η κουζίνα σερβίρει μέχρι τις 12.30 αλλά τα κοκτέιλ το τραβάνε μέχρι αρκετά αργά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.