Ο σεφ διαβάζει...
Ο Κώστας Τσίγκας σπούδασε Κοινωνιολογία και τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται σαν μάγειρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θεωρείται ο διανοούμενος του χώρου και μας προτείνει τα αγαπημένα του λογοτεχνικά βιβλία, όπου το φαγητό παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό.
Από τη δεκαετία του ’70, με αφορμή την έντονη ανάπτυξη της φεμινιστικής θεωρίας, το φαγητό και οι καθημερινές πρακτικές γύρω του αποτέλεσαν ένα νέο πόλο σύγκλισης της κοινωνικής θεωρίας, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του ’90 να έχουμε ολοκληρωμένες φιλοσοφικές αντιλήψεις για «τροφο-κεντρικές» θεωρήσεις του ανθρώπου.
Η σκέψη πίσω από τις θεωρήσεις αυτές ήταν βασισμένη στη δυνατότητα των διατροφικών πρακτικών να εξαφανίσουν τη διχοτόμηση εαυτός/άλλος, που βασανίζει έμμονα τη δυτική σκέψη. Το φαγητό μέσα από τη μασητική διαδικασία μετατρέπεται σε κομμάτι του εαυτού μας, προσδιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό εμάς, ενώ μέσα από το μοίρασμά του μπορεί να ενσωματώσει και το «άλλο». Αυτή η δυνατότητα του φαγητού και της κοινωνικής διαδικασίας του αποτέλεσε μία απο τις κεντρικές «μεταφορές» στη σύγχρονη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις άλλες μορφές τέχνης.
Στην πραγματικότητα είναι αμέτρητα τα λογοτεχνικά βιβλία που χρησιμοποίησαν το φαγητό σαν κεντρική αφορμή για τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και σαν βάση για την ανάπτυξη της αφήγησης. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι:
✒ Λούις Κάρολ, «Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων», εκδόσεις Printa. Η Αλίκη μέσα από ένα tea party μαθαίνει τις ταξικές δομές της κοινωνίας.
✒ Τζέιμς Τζόις, «Οδυσσέας» και «Δουβλινέζοι», εκδόσεις Κέδρος. Ο διατροφικός συμβολισμός στα καλύτερά του, στην απόλυτη αφηγηματική εμπειρία.
✒ Όλα τα βιβλία της Μάργκαρετ Άτγουντ. Στα ελληνικά θα βρείτε «Τα χρόνια της πλημμύρας», εκδόσεις Ψυχογιός.
✒ Το πανταχού παρόν, όταν η συζήτηση έρχεται στο φαγητό, «Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα», της Λάουρα Εσκιβέλ, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
✒ Το κλασικό «Δον Ζουάν» του Βύρωνα, από τις εκδόσεις Σπανός-Βιβλιοφιλία. Οι ατελείωτες εμμονές του Βύρωνα με το σώμα του και την καθημερινή του διατροφή.
✒ Σχεδόν όλα τα έργα του Ντ. Χ. Λώρενς, και κυρίως το «Μεγάλος Γκάτσμπι» και το «Γιοι και εραστές» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
✒ «Μια κινητή Γιορτή» του Χέμινγουεϊ, επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
✒ Το καθοριστικό «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο: Από τη μεριά του Σουάν», από τον Μαρσέλ Προυστ, με την περίφημη περιγραφή της μνήμης απο τα madeleine, από τις εκδόσεις Εστία.
✒ Και τέλος, το έργο που επηρέασε τη σύγχρονη κοινωνική σκέψη περισσότερο απο κάθε άλλο: «Γαργαντούας και Παταγκρυέλ» του Φρανσουά Ραμπελέ, από τις εκδόσεις Εστία.
Tamarind - Thai Kitchen
Ο Ταμάρινδος, στην Ταϊλάνδη, είναι το «Δέντρο των Ευχών». Στα κλαδιά του κρεμούν με λεπτές κλωστές χαρτιά με ευχές. Σε όσα από αυτά παρασύρει ο άνεμος, οι ευχές τους θα πραγματοποιηθούν.
Το Tamarind Thai Kitchen στο Μεταξουργείο είναι το καινούργιο εστιατόριο κι ακόμη είναι η πραγματοποίηση της γαστρονομικής ευχής των Άντζελας Γεωργαρά (σεφ σε Bar Guru Bar, Soul) και Άντζελας Σκουρλή. Προσφέρουν αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα, χωρίς υπαναχωρήσεις και «εξευγενισμούς» σε πρώτες ύλες, συνταγές με χαρακτήρα και πάνω από όλα πιάτα με γευστική ένταση και νοστιμιά.
Ο χώρος είναι απλός και πολύ ζεν και οι μουσικές επιλογές αυτές ακριβώς που σε ταξιδεύουν νοερά στην εξωτική Ινδοκίνα. Σύντομα θα διοργανώσουν και ειδικές βραδιές με «αφιερωματικά» μενού, τα κορίτσια θέλουν να ξαναβάλουν τη Νοτιανατολική Ασία στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. Οι τιμές είναι 17-23 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί). Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, 210 5225.945, 697 3815690, καθημερινά από τις 20.00, Κυριακές μόνο μεσημέρι.
5 ΠΙΑΤΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ
● Boerswurst. Μεγάλο λουκάνικο με πολλά νοτιοαφρικάνικα μπαχάρια, ευρώ 14, γίνεται ανάρπαστο από τις νεαροπαρέες στο Kozi’s στα Μελίσσια.
● Παστίτσιο… αλά Βασίλης Καλλίδης. Με ξινό τραχανά αντί για κιμά και κρέμα γιαουρτιού αντί για μπεσαμέλ, ευρώ 10, Άνετον στο Μαρούσι.
● Tσιπς πατάτας με παρμεζάνα και τρούφα. Αμ σνακ, αμ γκουρμέ, ευρώ 12, στην Trattoria Vezene.
● Κόλλυβα. Μην αγριεύεσαι… τα φτιάχνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, έχουν όλα τα σχετικά (στάρι, ρόδια, μαϊντανό κ.λπ.) και σερβίρονται σε βαθύ πιάτο, ευρώ 6 στο Αλάτσι.
● Πουρές φασόλια με παστουρμά θαλάσσης. Ο πουρές μοιάζει με φάβα αλλά έχει πιο πυκνή γεύση, το ψάρι είναι μπακαλιάρος καπνιστός με τσιμένι (που δεν μυρίζεις μετά…), ένας απίστευτος μεζές, ευρώ 6, στη Fishαλίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.