- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Κροκ μεσιέ & Κροκ μαντάμ
Πρωινή, μεσημεριανή ή και βραδινή απολαυστική συνάντηση με τον κύριο και την κυρία τοστ από τη Γαλλία.Το απόλυτο ζευγάρι!
![18493-40441.jpg 18493-40441.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/12/07/18493-40441.jpg)
Yλικά Φέτες ψωμιού για τοστ χωρίς κόρα ● ζαμπόν (όχι καπνιστό) ● κίτρινο τυρί φέτες (κατά προτίμηση Gruygere) και μισό φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο ● 1-2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (clarifié) ● μουστάρδα Dijon και λίγη μπεσαμέλ – αν δεν χρησιμοποιήσετε την έτοιμη θα χρειαστείτε 2 κ.σ. βούτυρο ● 2 κ.σ. αλεύρι ● 1 1/4 φλ. γάλα πλήρες ● αλατοπίπερο ● μοσχοκάρυδο
Υλοποίηση Κροκ μεσιέ: Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας και καβουρδίζοντας το βούτυρο με το αλεύρι για 2-3΄, μετά προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το τυρί και το ζαμπόν ανάμεσα στις φέτες ψωμιού. Αλείφουμε τις δύο εξωτερικές πλευρές των τοστ με το λιωμένο βούτυρο. Τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε τα τοστ σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε την επάνω φέτα με μπεσαμέλ και στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 2-3΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσει το τυρί. Κόβουμε διαγώνια και σερβίρουμε αμέσως.
Κροκ μαντάμ ονομάζεται όταν το τοστ σερβίρεται με ένα αυγό μάτι επάνω! Τρίβουμε όλο το τυρί. Αλείφουμε τις φέτες με το λιωμένο βούτυρο όπως και στο προηγούμενο, όμως στη μία φέτα βάζουμε 1 1/2 κ.σ. μπεσαμέλ, 1/4 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο και το ζαμπόν. Αλείφουμε τις άλλες φέτες με λίγη μουστάρδα και καλύπτουμε το τοστ. Το ψήνουμε στο τηγάνι και στο γκριλ με τον ίδιο τρόπο. Σβήνουμε το γκριλ και το αφήνουμε στο χαμηλότερο σημείο για να διατηρηθεί ζεστό. Τηγανίζουμε ένα αυγό μάτι (μόλις πήξει το ασπράδι το βγάζουμε), το βάζουμε πάνω στο τοστ και το σερβίρουμε αμέσως.
Σκονάκι Για να κάνουμε το βούτυρο clarifié το λιώνουμε σε μπεν μαρί ή σε μια μικρή κατσαρόλα και παίρνουμε μόνο όσο ανεβαίνει στην επιφάνεια, αφήνοντας το γάλα. Το ψήσιμο στο γκριλ χρειάζεται «fine tuning», γιατί αν είναι πολύ καυτό θα καεί το ψωμί, αν πάλι είναι χαμηλό δεν θα λιώσει το τυρί. Αντί για ζαμπόν μπορείτε να βάλετε κοτόπουλο και να ακολουθήσετε την παραλλαγή του κροκ μαντάμ.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.