Θεματα

Κροκ μεσιέ & Κροκ μαντάμ

Πρωινή, μεσημεριανή ή και βραδινή απολαυστική συνάντηση με τον κύριο και την κυρία τοστ από τη Γαλλία.Το απόλυτο ζευγάρι!

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 372
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18493-40441.jpg

Yλικά Φέτες ψωμιού για τοστ χωρίς κόρα ● ζαμπόν (όχι καπνιστό) ● κίτρινο τυρί φέτες (κατά προτίμηση Gruygere) και μισό φλιτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο ● 1-2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (clarifié) ● μουστάρδα Dijon και λίγη μπεσαμέλ – αν δεν χρησιμοποιήσετε την έτοιμη θα χρειαστείτε 2 κ.σ. βούτυρο ● 2 κ.σ. αλεύρι ● 1 1/4 φλ. γάλα πλήρες ● αλατοπίπερο ● μοσχοκάρυδο

Υλοποίηση Κροκ μεσιέ: Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ανακατεύοντας και καβουρδίζοντας το βούτυρο με το αλεύρι για 2-3΄, μετά προσθέτουμε το γάλα, αλατοπίπερο και ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το τυρί και το ζαμπόν ανάμεσα στις φέτες ψωμιού. Αλείφουμε τις δύο εξωτερικές πλευρές των τοστ με το λιωμένο βούτυρο. Τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Μεταφέρουμε τα τοστ σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε την επάνω φέτα με μπεσαμέλ και στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 2-3΄ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να λιώσει το τυρί. Κόβουμε διαγώνια και σερβίρουμε αμέσως.

Κροκ μαντάμ ονομάζεται όταν το τοστ σερβίρεται με ένα αυγό μάτι επάνω! Τρίβουμε όλο το τυρί. Αλείφουμε τις φέτες με το λιωμένο βούτυρο όπως και στο προηγούμενο, όμως στη μία φέτα βάζουμε 1 1/2  κ.σ. μπεσαμέλ, 1/4 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο και το ζαμπόν. Αλείφουμε τις άλλες φέτες με λίγη μουστάρδα και καλύπτουμε το τοστ. Το ψήνουμε στο τηγάνι και στο γκριλ με τον ίδιο τρόπο. Σβήνουμε το γκριλ και το αφήνουμε στο χαμηλότερο σημείο για να διατηρηθεί ζεστό. Τηγανίζουμε ένα αυγό μάτι (μόλις πήξει το ασπράδι το βγάζουμε), το βάζουμε πάνω στο τοστ και το σερβίρουμε αμέσως.

Σκονάκι Για να κάνουμε το βούτυρο clarifié το λιώνουμε σε μπεν μαρί ή σε μια μικρή κατσαρόλα και παίρνουμε μόνο όσο ανεβαίνει στην επιφάνεια, αφήνοντας το γάλα. Το ψήσιμο στο γκριλ χρειάζεται «fine tuning», γιατί αν είναι πολύ καυτό θα καεί το ψωμί, αν πάλι είναι χαμηλό δεν θα λιώσει το τυρί. Αντί για ζαμπόν μπορείτε να βάλετε κοτόπουλο και να ακολουθήσετε την παραλλαγή του κροκ μαντάμ.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας                         

jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.