Ο Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι είναι ένας από τους «Έλληνες» Ιταλούς της Αθήνας και ένας από τους καλύτερους σεφ που έχουν περάσει τα τελευταία πολλά χρόνια από τα αθηναϊκά εστιατόρια. Πολυσυζητημένος για την έντονη προσωπικότητά του, για τις δημιουργίες του που άφησαν εποχή, για το ότι ήταν ο αγαπημένος μάγειρας του Ferre… Μετά από ένα διάστημα απουσίας επανέρχεται, αυτή τη φορά σε δικό του πόστο, το Fabrizios’, ένα «τρανταχτό» opening στην πεσμένη Αθήνα, που συγκεντρώνει (και πάλι) τα σχόλια της σεζόν… Πάω προχτές, το μικρό εστιατόριο το ’χει μαζί με το φίλο του Μάριο Βουτσινά, ένα γνωστό στα αθηναϊκά πράγματα καλλιτέχνη με τη δική του πολύ έντονη προσωπικότητα. Ο χώρος, φτιαγμένος από τον Μάριο, μοιάζει με σπίτι φίλων που σε δέχεται, έχει κόκκινους καναπέδες κι από πάνω τους κορνίζα με κυνήγι, λαμπατέρ με πόδια… πιάνου, μια κρεμαστή ψωμιέρα που μοιάζει με λάμπα Tiffany αλλά είναι φτιαγμένη από φακούς παλιών γυαλιών μυωπίας, ενώ τους τοίχους στολίζουν πιάτα ζωγραφισμένα από τον Κοκτό – συλλογή του Μάριου από τα χρόνια στο Παρίσι. Μαζί με το απαλό μουρμουρητό των θαμώνων, τις μυρωδιές που γαργαλάνε και ξεφεύγουν από την open κουζίνα, μου αρέσει πολύ, με ζεσταίνει.
Στην κουζίνα ο Φαμπρίτσιο μαγειρεύει μαζί με το δεξί του χέρι τον Δαμιανό, φτάνουν ζεστά ψωμάκια και πολλά τσιμπολόγια. Δοκιμάζω, λοιπόν, σαλάτα με αυγοτάραχο, συκωτάκι αλά Βενετσάνα τηγανητό με πολλά κρεμμύδια και σβησμένο με ξίδι (χο, χο, την ξέρω κι εγώ τη συνταγή, παινεύομαι – δεν πιάνει μία μπροστά στου Φαμπρίτσιο), μους μπακαλιάρου σε πολέντα, κοτολέτα με πιπέρια, και ένα καταπληκτικό ριζότο που το λένε μεθυσμένο, και που, σόρι, ήταν όλα τα λεφτά. Χυλωμένο, σβησμένο με διάφορα κρασιά, με άρωμα ξελιγωτικό και από λεμόνι και από σκόρδο, με μικρά μούρλια λουκάνικα από πάνω. Πίνουμε κρασιά λευκά ιταλικά από την κάβα, όμως μιλάμε με τον Μάριο για την bring your wine τακτική του εστιατορίου που δίνει τη δυνατότητα να φέρεις από το σπίτι σου το κρασί ώστε να χαμηλώσει και ο λογαριασμός. Μουρμουράω, αλλά εκείνη τη στιγμή βλέπω κούκλο θαμώνα να μπαίνει με την κοπέλα του, παραμάσχαλα κρατάει και φιάλη πλαστική, τις παίρνω πίσω τις μουρμούρες. Κλείνουμε με γλυκό perfetta, ένα σοκολατέ δυναμίτη, δεν μετανιώνω που δεν πήρα την πανδιάσημη abfab κρεμ μπριλέ-πανακότα του σεφ. Στο τέλος φιλιέμαι σταυρωτά και με Φαμπρίτσιο, τώρα τον γνωρίζω, και πίσω από τη βλοσυρή φάτσα εγώ βλέπω ένα γλυκό γατούλι (και μια σταλιά μούργο), έχει ταλέντο ο άτιμος κι εκείνο το κάτι που τον ξεχωρίζει, μ’ αρέσει που το καινούργιο πόστο έχει δυνατή ψυχή και καθημερινή γλύκα, θα ξαναπάω για το ριζότο, για τα διαφορετικά που βγάζουν συνέχεια, για τα αλλαντικά που μαθαίνω ότι είναι ένα κι ένα διαλεγμένα, για την ατμόσφαιρα που σου ζεσταίνει την καρδιά όπως όταν πας σε σπίτι φίλων ταμπεραμεντόζων.
FABRIZIOS’, Σπευσίππου 8, Κολωνάκι, 210 7247.180, κλειστά Κυρ., Πέμ., Παρ., Σάβ. και μεσημέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.