- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Εκδρομές με αφορμή το κρασί
Το οινοποιείο της οικογένειας Καραμήτρου βρίσκεται στη Θεσσαλία, δίπλα στην πανέμορφη Λίμνη Ν. Πλαστήρα
![18295-39946.jpg 18295-39946.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/11/30/18295-39946.jpg)
Το οινοποιείο της οικογένειας Καραμήτρου βρίσκεται στη Θεσσαλία, δίπλα στην πανέμορφη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, και φτιάχνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους υψηλής ποιότητας κρασιά, σε ελεγχόμενα περιορισμένες ποσότητες. Η οικογένεια, με πρώτη τη κυρία Γιαννούλα Καραμήτρου (η «Κυρά της Λίμνης»), μας περιμένει για να μας μυήσει στη γευσιγνωσία του κρασιού, στον κόσμο της γεύσης και των αρωμάτων.
To βασικό τους προϊόν είναι το «Μαύρο Μεσενικόλα» (Π.Ο.Π.) που διατίθεται στην ελληνική αγορά με την ετικέτα «Μεσενικόλα», αλλά και άλλα 6 κρασιά από τις ποικιλίες Syrah, Chardonnay, Cabernet, Λιμνιώνα, Ροδίτη, Μπατίκι και Ασύρτικο. Ξεχωριστά είναι και τα «Πολίχνης Οίνος» (Λευκό, Ερυθρό), «Από δυο χωριά» (Ροζέ, Ημίξηρο), «Μέλισμα», «Κυρά της Λίμνης» και «Δυο Φεγγάρια». Όλα έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μπορούμε να τα βρούμε σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Ελλάδα ή να τα προμηθευτούμε από το ηλεκτρονικό κατάστημα (www.messenikolaswines.com).
Για επισκέψεις: 24410 95250, giorgoskaramitros@yahoo.gr
Καινούργιο από τον Μανουσάκη!
Σκαρφαλωμένοι σε υψόμετρο 600 μ. στο δρόμο, λίγο πριν φτάσεις στα Λευκά Όρη βρίσκονται οι αμπελώνες της εξαιρετικής οινοποιίας Μανουσάκη. Ξεκίνησαν με μόλις 20 στρέμματα το 1993, πρωτοφυτεύοντας τέσσερις ποικιλίες: τη λευκή Roussanne και τις ερυθρές Syrah, Mourvedre και Grenache. Σήμερα η συνολική έκταση του αμπελώνα έχει φτάσει τα 135 στρέμματα, έχουν προσθέσει στη συλλογή και την κρητική ποικιλία Βοδιάνο και παράγουν 50.000 φιάλες κρασιού το χρόνο. Ένα απ’ τα κρασιά τους, το πολυποικιλιακό κόκκινο κρασί Nostos Alexandra’s βγαίνει στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ένα κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα από τις ποικιλίες Syrah, Mourvedre και Grenache που χαρμανιάζουν μαζί, έχει έντονα φρουτένια αρώματα φράουλας, μαύρου κερασιού και μούρου και είναι το ιδανικό συνοδευτικό κρασί για ψητά και κρέας κατσαρόλας.
Χρήσιμα tipsγια το κρασί
Ποιο κρασί ταιριάζει με τι
Ορεκτικά: ελαφρά, μαλακά, λευκά κρασιά
Θαλασσινά: λευκά ξηρά
Φτερωτό κυνήγι: μαλακά, κόκκινα
Τριχωτό κυνήγι: πλούσια κόκκινα
Άσπρα κρέατα: ελαφρά, λεπτά, κόκκινα
Κόκκινα κρέατα: κόκκινα πλούσια κρασιά
Τυριά: ξηρά λευκά, ροζέ, ελαφρά κόκκινα
Γλυκά-φρούτα: ευωδιαστά λευκά κρασιά
Οι σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Λευκά Ασύρτικο: από τα εκλεκτότερα λευκά σταφύλια, κυρίως από τη Σαντορίνη, μεταλλική, γήινη στη γεύση, με υψηλή οξύτητα που τη διατηρεί όσο ωριμάζει
Μαλαγουζιά: με αρώματα που της προσδίδουν οι ώριμες ποικιλίες βερίκοκου και ροδάκινου
Μοσχοφίλερο: εξαιρετικές ποικιλίες αρωματικών σταφυλιών
Κόκκινα Αγιωργίτικο: πλούσιο σε γεύση και άρωμα, βαθύ χρώμα, παλαιωμένο
Ξυνόμαυρο: η ελληνική απάντηση στο pinot noir
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.