- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
![18100-39595.jpg 18100-39595.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/11/23/18100-39595.jpg)
Lukumades griegos
Γράφει ο Πέτρος Πασχαλίδης
Πριν από 5 χρόνια μου την έδωσε και αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα για λίγο. Δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα με την Αθήνα. Είχα τη δουλειά μου, τους φίλους μου αλλά κάτι δεν ρόλαρε σωστά. Ήρθα στη Βαρκελώνη χωρίς κάποιο πλάνο και βρήκα δουλειά και πάλι ως art director σε διαφημιστική εταιρεία. Εργαζόμουν ήδη στο χώρο από το 2002 και συνέχισα μέχρι πριν από 2 χρόνια, που άρχισα και πάλι να βαριέμαι. Παρότι το αντικείμενο μου αρέσει πολύ. Ο τρόπος που γίνεται (κι εδώ κι εκεί, παντού) δεν μου επέτρεπε να το ευχαριστηθώ.
Αποφάσισα να σκεφτώ κάποια εναλλακτική. Ήξερα πως αν ξεκινούσα δικό μου στούντιο θα ήμουν ανίκανος να το κρατήσω ή θα έμπαινα στη λογική «τα κάνω όλα και συμφέρω», άρα δεν αποτελούσε option. Σκέφτηκα να κάνω το LUKUMAS γιατί μου αρέσουν υστερικά τα γλυκά. Επίσης, ήταν κάτι που μου έλειπε εδώ. Ήταν το κλασικό πρωινό της εφηβείας μου βγαλμένο απ’ το εργαστήριο των δικών μου και ήμουν σίγουρος πως αν το «έντυνα» σωστά θα είχε επιτυχία και στη Βαρκελώνη. Θα μπορούσα να παίζω κάνοντας παραλλαγές του και σχεδιάζοντας την εικόνα του. Κι επαναλαμβάνω: θα κέρδιζα πίσω και το πρωινό μου. Μετά τις αναμενόμενες αρχικές δυσκολίες, η δουλειά έχει στρώσει, έχω πια λίγο περισσότερο χρόνο, κι επέστρεψα στο Mac μου δουλεύοντας ως freelancer. Ένα χρόνο μετά είμαι πολύ περήφανος για το όλο project, πτώμα (κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμα) και τρία κιλά βαρύτερος.
Γράφει ο Angelo Kleftakis
Πρέπει να αλλάξουμε τη γνώμη των ξένων για την ελληνική κουζίνα. Τα μυστικά βρίσκονται γύρω μας και ίσως από εκεί έρθει κάποια λύση για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας μας. Το μαγείρεμα είναι αντικαταθλιπτικό ούτως ή άλλως. Οι πίτες μού αρέσουν γιατί σημαίνουν μοίρασμα. Δεν μπορείς να φας μια πίτα μόνος σου! Όταν δεν μου ’βγαινε το φύλλο, ξαναδοκίμαζα. Άλλες πίτες μού έβγαιναν πολύ ζουμερές και δεν έδεναν, έβαζα ας πούμε σπόρους κινόα…
Για την κολοκυθόπιτα χρησιμοποιείτε πράσα, κολοκυθάκια, φέτα, μαϊντανό και κρεμμύδι φρέσκο. Μπορείτε να προσθέσετε cous cous για να δέσει. Είναι σημαντικό τα λαχανικά να μπαίνουν φρέσκα και ωμά στην πίτα, όχι ψημένα. Στο φούρνο χρειάζεται μόνο 20 λεπτά ώστε να μη λιώνουν τα συστατικά και να μένουν καθαρές οι γεύσεις.
Ο Angelo Kleftakis είναι ένας ωραίος τύπος και φτιάχνει τις πιο πεντανόστιμες, «πειραγμένες» πίτες. Από Έλληνες γονείς, μεγάλωσε στον Καναδά (περνώντας τα καλοκαίρια του στο χωριό), έζησε σε ένα σωρό χώρες και κατέληξε στο Λονδίνο. Την περασμένη άνοιξη, έκανε την πιο «φιλελληνική» κίνηση: ξέμαθε στους Άγγλους το τουριστικό γκρικ σουβλάκι και τους έμαθε τι θα πει ηπειρώτικη πίτα με κοσμοπολίτικο εσάνς και νόστιμη, προσεγμένη ελληνική κουζίνα. Το φωτεινό The little greek pie company, το απλό, καλόγουστο μπιστρό του στο (καρα)κέντρο του Λονδίνου, είναι αναμφισβήτητα ένας καλός τρόπος για να μπουκώσουμε τα κακά στόματα. Πλεόν, Εγγλέζοι τραπεζίτες και fit κυρίες με αγάπη στη σωστή, μεσογειακή διατροφή γεμίζουν το μαγαζί και γεύονται σπανακόπιτες με άγριο ρύζι και φέτα, μελιτζανόπιτες με μοσχάρι και χαλούμι, κοτόπιτες με πράσα και μανιτάρια: φτιαγμένες όλες με αλεύρι από αγριοσίταρο (spelt crust), φρέσκα λαχανικά, παραδοσιακή, μαμαδίστικη συνταγή και πειραματισμό.
Δες επίσης: Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα Οι ελληνικές πρωτιές Made in Greece Η Ελλάδα όλου του κόσμου Η Ακρόπολη του Μανώλη Κορρέ Ελληνικά εύσημα Τα υπέροχα μικρά ελληνικά ξενοδοχεία Πως γεννιούνται οι ελπίδες Φιλία Παραγωγές διεθνούς εμβέλειας That’s the sound of the πόλις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.