Lukumades griegos
Γράφει ο Πέτρος Πασχαλίδης
Πριν από 5 χρόνια μου την έδωσε και αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα για λίγο. Δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα με την Αθήνα. Είχα τη δουλειά μου, τους φίλους μου αλλά κάτι δεν ρόλαρε σωστά. Ήρθα στη Βαρκελώνη χωρίς κάποιο πλάνο και βρήκα δουλειά και πάλι ως art director σε διαφημιστική εταιρεία. Εργαζόμουν ήδη στο χώρο από το 2002 και συνέχισα μέχρι πριν από 2 χρόνια, που άρχισα και πάλι να βαριέμαι. Παρότι το αντικείμενο μου αρέσει πολύ. Ο τρόπος που γίνεται (κι εδώ κι εκεί, παντού) δεν μου επέτρεπε να το ευχαριστηθώ.
Αποφάσισα να σκεφτώ κάποια εναλλακτική. Ήξερα πως αν ξεκινούσα δικό μου στούντιο θα ήμουν ανίκανος να το κρατήσω ή θα έμπαινα στη λογική «τα κάνω όλα και συμφέρω», άρα δεν αποτελούσε option. Σκέφτηκα να κάνω το LUKUMAS γιατί μου αρέσουν υστερικά τα γλυκά. Επίσης, ήταν κάτι που μου έλειπε εδώ. Ήταν το κλασικό πρωινό της εφηβείας μου βγαλμένο απ’ το εργαστήριο των δικών μου και ήμουν σίγουρος πως αν το «έντυνα» σωστά θα είχε επιτυχία και στη Βαρκελώνη. Θα μπορούσα να παίζω κάνοντας παραλλαγές του και σχεδιάζοντας την εικόνα του. Κι επαναλαμβάνω: θα κέρδιζα πίσω και το πρωινό μου. Μετά τις αναμενόμενες αρχικές δυσκολίες, η δουλειά έχει στρώσει, έχω πια λίγο περισσότερο χρόνο, κι επέστρεψα στο Mac μου δουλεύοντας ως freelancer. Ένα χρόνο μετά είμαι πολύ περήφανος για το όλο project, πτώμα (κάτι που δεν ήταν στο πρόγραμμα) και τρία κιλά βαρύτερος.
Γράφει ο Angelo Kleftakis
Πρέπει να αλλάξουμε τη γνώμη των ξένων για την ελληνική κουζίνα. Τα μυστικά βρίσκονται γύρω μας και ίσως από εκεί έρθει κάποια λύση για τη δύσκολη κατάσταση της χώρας μας. Το μαγείρεμα είναι αντικαταθλιπτικό ούτως ή άλλως. Οι πίτες μού αρέσουν γιατί σημαίνουν μοίρασμα. Δεν μπορείς να φας μια πίτα μόνος σου! Όταν δεν μου ’βγαινε το φύλλο, ξαναδοκίμαζα. Άλλες πίτες μού έβγαιναν πολύ ζουμερές και δεν έδεναν, έβαζα ας πούμε σπόρους κινόα…
Για την κολοκυθόπιτα χρησιμοποιείτε πράσα, κολοκυθάκια, φέτα, μαϊντανό και κρεμμύδι φρέσκο. Μπορείτε να προσθέσετε cous cous για να δέσει. Είναι σημαντικό τα λαχανικά να μπαίνουν φρέσκα και ωμά στην πίτα, όχι ψημένα. Στο φούρνο χρειάζεται μόνο 20 λεπτά ώστε να μη λιώνουν τα συστατικά και να μένουν καθαρές οι γεύσεις.
Ο Angelo Kleftakis είναι ένας ωραίος τύπος και φτιάχνει τις πιο πεντανόστιμες, «πειραγμένες» πίτες. Από Έλληνες γονείς, μεγάλωσε στον Καναδά (περνώντας τα καλοκαίρια του στο χωριό), έζησε σε ένα σωρό χώρες και κατέληξε στο Λονδίνο. Την περασμένη άνοιξη, έκανε την πιο «φιλελληνική» κίνηση: ξέμαθε στους Άγγλους το τουριστικό γκρικ σουβλάκι και τους έμαθε τι θα πει ηπειρώτικη πίτα με κοσμοπολίτικο εσάνς και νόστιμη, προσεγμένη ελληνική κουζίνα. Το φωτεινό The little greek pie company, το απλό, καλόγουστο μπιστρό του στο (καρα)κέντρο του Λονδίνου, είναι αναμφισβήτητα ένας καλός τρόπος για να μπουκώσουμε τα κακά στόματα. Πλεόν, Εγγλέζοι τραπεζίτες και fit κυρίες με αγάπη στη σωστή, μεσογειακή διατροφή γεμίζουν το μαγαζί και γεύονται σπανακόπιτες με άγριο ρύζι και φέτα, μελιτζανόπιτες με μοσχάρι και χαλούμι, κοτόπιτες με πράσα και μανιτάρια: φτιαγμένες όλες με αλεύρι από αγριοσίταρο (spelt crust), φρέσκα λαχανικά, παραδοσιακή, μαμαδίστικη συνταγή και πειραματισμό.
Δες επίσης: Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα Οι ελληνικές πρωτιές Made in Greece Η Ελλάδα όλου του κόσμου Η Ακρόπολη του Μανώλη Κορρέ Ελληνικά εύσημα Τα υπέροχα μικρά ελληνικά ξενοδοχεία Πως γεννιούνται οι ελπίδες Φιλία Παραγωγές διεθνούς εμβέλειας That’s the sound of the πόλις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.