- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![Ρακόμελο Ρακόμελο](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/11/09/17569-38652.jpg)
Καλοκαίρι, νησί, 38 μισό πυρετός, τοπικό ιατρείο. «Τι έχω, γιατρέ»; «Να παίρνεις ένα αντιπυρετικό και ένα αναλγητικό εναλλάξ, κάθε δύο ώρες». «Μπορώ να πιω κάτι το βράδυ»; «Πιες κάνα ρακόμελο». Έτσι, εκείνο το βράδυ τα ήπια με συνταγή γιατρού.
«Σήμερα θα τα πιεις με τη συνταγή της Αρετής». Η Αρετή Τακτικού είναι ιδιοκτήτρια του Ρακόμελου (Διστόμου 9Α, Ηλιούπολη, 210 9702.025, www.torakomelo.gr). Την ακολουθώ στην κουζίνα. 250 ml ρακή, μια πλούσια κουταλιά της σούπας θυμαρίσιο μέλι, ένα ξυλαράκι κανέλας, όλα στο μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα. Και με το που εμφανίζονται οι πρώτες φουσκάλες, κατευθείαν σερβίρισμα. Αυτή είναι η μία από τις συνταγές που σερβίρει η Αρετή. Υπάρχουν άλλες 8 διαφορετικές γεύσεις, η μία μάλιστα με βάση το κρασί, το λεγόμενο οινόμελο. Ρακόμελα, μεζέδες, μουσικές από djs και live τις Κυριακές, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κοσμημάτων, μικρές θεατρικές παραστάσεις και bazaar, με κερασάκι στην τούρτα το happy hour Δευτέρα με Παρασκευή 19.00 με 22.00 – η ζωή είναι ωραία.
Η μόδα που ήρθε από την Αμοργό
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας παραθεριστής στην Αμοργό, που καθότανε σε 3 καρέκλες και κοίταζε τη θάλασσα, όταν τον είδε έτσι κουρασμένο ο ταβερνιάρης και του λέει «να κεράσω μια ψημένη;». Έκτοτε η ψημένη, η οποία λίγη σχέση με το ρακόμελο έχει, καθώς αναμειγνύεται με ζάχαρη και όχι με μέλι, αποτέλεσε την αφορμή για να κάτσει στο τραπέζι και το ρακόμελο και οι γειτονιές της πόλης να γεμίσουν ρακομελάδικα. Αυτά είναι (κάποια από) τα καλύτερα: Μπαλκονάτο, στου Ζωγράφου (Γ. Παπανδρέου 38, 210 7489.321). «Θεραπευτικό» ρακόμελο συνοδεία διαφορετικού μεζέ κάθε φορά –δοκίμασε απάκι–, σε ένα χώρο που συνδυάζει το art και το παραδοσιακό. Κάθε Τρίτη στις 21.00 live με έντεχνο ρεμπέτικο και κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα πάλι ζωντανά το Τρίο Μπαλκονάτο. Hacienda, στη Νέα Φιλαδέλφεια (Σαρδέων 3, 210 2533.754). Το αδερφάκι του γνωστού σου Εν Αιθρία, που σερβίρει ιδιαίτερο ρακόμελο από γνήσια ρακή και βιολογικό μέλι, μαζί με χορταστικές ποικιλίες, υπό τους ήχους funky, soul και swing μουσικής. Στον Πειραιά, αναζήτησε τη Σπιναλόγκα (Δραγατσανίου 36), κρητικό στέκι, με σπεσιαλιτέ του το γαμοπίλαφο και live γλέντια κάθε ΠΣΚ από το μεσημέρι. Στο Γκάζι ξεχωρίζει το Γκαζοχώρι (Δεκελέων 2 & Περσεφόνης 61, 210 3424.044), με ρακόμελο φτιαγμένο από αυθεντική αμοργιανή συνταγή, καθίσματα παραδοσιακά, από αυτά που δυσκολεύεσαι να σηκωθείς, νόστιμους μεζέδες και θέα στη μεγάλη πλατεία. Στον Κεραμεικό θα βρεις το Αστάρι (Μαραθώνος & Μυλλέρου) και το Κεραμείο (Πλαταιών 27), στου Ψυρρή την Ψύρρα (Μιαούλη) και την Ήβη (Ν. Αποστόλου & Ήβης), στα Πετράλωνα τη Βραζιλιάνα (πλ. Μερκούρη) και τον Μπάμπουρα (Δημοφώντος), στο Θησείο το Λουξ (Θεσσαλονίκης 12) και τη Μορφή (Ηρακλειδών 40). Πίσω στο κέντρο και στα Εξάρχεια, όπου ρακόμελο σερβίρουν οι Πέντε Δρόμοι (Σουλτάνη & Κωλέττη), το Υποβρύχιο (Ασκληπιού 53) και το Σαρακίνικο (Θεμιστοκλέους). Τελευταία στάση στο Ρακουμέλ, στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Γιάννης: «Να σου βάλω ένα ουζάκι;». «Βάλε ένα ρακόμελο». «Πώς το ’παθες;». «Κάνω ρεπορτάζ για τα ρακομελάδικα». «Ωραία δουλειά, αδελφέ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.