Θεματα

Γκουρμέ στο σπίτι

Μπριζόλα με πουρέ σελινόριζας

Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 367
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπες στην κουζίνα και μαγείρεψε κάτι γρήγορα, αλλά και με γκουρμέ διάθεση. Στα κρεατικά, σχάρας ή μαγειρεμένα, αντικατάστησε τις πατάτες με κάτι διαφορετικό και πιο υγιεινό, όπως η σελινόριζα, που είναι η εποχή της.

Τα υλικά Μπριζόλες χοντροκομμένες ● 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ● 1 κ.κ. ζάχαρη ● γάλα ● σελινόριζα κομμένη σε κομμάτια

Η υλοποίηση Βράζουμε τη σελινόριζα μέχρι να μαλακώσει, τη στραγγίζουμε και με το ειδικό εργαλείο τη λιώνουμε, προσθέτουμε γάλα (μια κουτάλια βούτυρο προαιρετικά), αλατοπίπερο και φτιάχνουμε τον πουρέ. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι, βάζουμε τις μπριζόλες και τα κρεμμύδια και τα ψήνουμε για 3΄. Τις αναποδογυρίζουμε και ρίχνουμε το κρασί και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγο, ώστε να γίνει η σάλτσα, και σερβίρουμε μαζί με τον πουρέ.

* Όπως και στον καλό πουρέ, δεν βάζουμε πολύ νερό όταν βράζουμε τη σελινόριζα (ίσα-ίσα να τη σκεπάζει). Διαλέγουμε τις σκληρές και βαριές σελινόριζες.

* Το καθάρισμα γίνεται με κοφτερό μαχαίρι από τη βάση προς τα πάνω.

* Με το ειδικό εργαλείο που λέγεται «μαντολίνο» μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα τσιπσάκια ή χοντρά κομμάτια για να αντικαταστήσουμε τις πατάτες φούρνου ή τις πατάτες ογκραντέν.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας

jenniestav@yahoo.com