- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χοιρινό με μήλα στο φούρνο
Τι χρειαζόμαστε 2-3,5 κιλά χοιρινό μπούτι (ολόκληρο χωρίς δέρμα)
● 1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένο ● 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο και 1-2 ολόκληρα κλαδιά ● 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές ροδέλες ● 2 κ.σ. μηλόξιδο και λίγο extra για τη σάλτσα ● 500 γρ. ζωμό από λαχανικά ● 2 κ.σ. ζελέ κράνμπερι ή εναλλακτικά μέλι ● αλάτι
Για τα μήλα: 50 γρ. βούτυρο ● 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ● το χυμό από ένα μικρό λεμόνι ● 50 γρ. τρίμματα από άσπρο ψωμί ● 1 κ.κ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο ● 6-7 μέτρια προς μεγάλα μήλα (κατά προτίμηση πράσινα) ● αλάτι
Πώς το φτιάχνουμε Ανακατεύουμε μαζί το σκόρδο, 1 κ.κ. αλάτι και το μισό δενδρολίβανο, τρυπάμε βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι το κρέας και βάζουμε μέσα το μείγμα. Με το μείγμα που περισσεύει πασπαλίζουμε το μπούτι και το αφήνουμε στην άκρη για 20΄. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα, στους 200°C. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το κρεμμύδι, το υπόλοιπο δενδρολίβανο και βάζουμε επάνω το κρέας. Καλύπτουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160-170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35΄. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20΄ ακόμα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα μήλα, σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10΄ (προσοχή να μην πάρουν καφέ χρώμα).
Τα βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ψωμί και λίγο αλάτι. Αφαιρούμε την καρδιά και τους σπόρους, χωρίς όμως να τρυπήσουμε το μήλο από κάτω, χαράζουμε με το μαχαίρι μια γραμμή περιμετρικά στη φλούδα του μήλου και γεμίζουμε με τη ζύμη το εσωτερικό του. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο. Τοποθετούμε τα μήλα γύρω από το κρέας, ανακατεύουμε το μηλόξιδο με το ζελέ ή το μέλι και αλείφουμε το κρέας με ένα πινέλο, το υπόλοιπο μείγμα το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα. Βάζουμε πάλι το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για άλλα 20-25΄. Όσο ψήνουμε αλείφουμε το κρέας δύο φορές με τα ζουμιά του και μία φορά με το υπόλοιπο μείγμα με το μηλόξιδο. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄. Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια θερμοκρασία, ξεκολλάμε με μια σπάτουλα ό,τι έχει κολλήσει στον πάτο και ρίχνουμε μέσα το ζωμό. Βράζουμε δυνατά για 5-6΄, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο μηλόξιδο ή/και κράνμπερι ή μέλι. Μόλις πήξει η σάλτσα (θα μείνει περίπου το 1/3) τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ ή στη σαλτσιέρα. Σερβίρουμε το χοιρινό με τα μήλα, στολισμένο με ένα κλαδί δενδρολίβανο, σε μια πιατέλα και δίπλα τη σάλτσα. Tip: Εντυπωσιακό πιάτο για εορταστικό τραπέζι.
● Σκονάκι Προσοχή, πριν βγάλουμε οριστικά το χοιρινό από το φούρνο και για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε το κρέας στο κέντρο. Αν το ζουμί που βγει έχει ροζ χρώμα, τότε θέλει ακόμα ψήσιμο. Αφαιρούμε τα μήλα, τα κρατάμε ζεστά και ψήνουμε για 10-15΄ ακόμα.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.