![15177-33785.jpg 15177-33785.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/07/06/15177-33785.jpg)
Όταν πριν ένα χρόνο ο Φώτης Χρυσανθίδης άνοιγε το Χειμώνας-Καλοκαίρι, το καινούργιο του πόστο, του μουρμούραγα για το μακρινό Ζούμπερι... Προχτές, όμως, μια μέρα-δράμα της Αθήνας, με ζέστη, νεύρα κι έλλειψη από καλές ιδέες, κινήσαμε για ανατολική Αττική. Με άδειους δρόμους και μουσικές στο τέρμα διακτινιστήκαμε μέσω Α.Ο. στο εξοχικό, παραθαλάσσιο και «κάδρο» των σχολικών μας εκδρομών Ζούμπερι. Φιληθήκαμε σταυρωτά με Φώτη και μαμά Νίκη και γρήγορα πιάσαμε θέση στον κήπο. Ένας κήπος παραδεισένιος, μέσα στο λευκό του καλοκαιριού (και του country chic), με ξύλινο περίπτερο στο κέντρο, με πηγάδι και κληματαριά, με πεύκα, μηλιές, λεμονιές, με όλα τα ελληνικά μυρωδικά, με παχιές δροσιές που σηκώνουν ζακετούλα – και μόνο αυτό φτάνει για να μαλακώσει τη ψυχή του Αθηναίου. Έχει και πολλά άλλα να σου μαλακώνουν τη ψυχή το Χειμώνας-Καλοκαίρι. Την ανθρώπινη, ευγενική περιποίηση –στη στιγμή έφτασαν τα φιδάκια για τα αγρίων διαθέσεων κουνούπια του κήπου–, τα σκυλάκια και τα γατάκια που τρίβονται χωρίς φόβο στα πόδια σου, ο Φώτης και η γυναίκα του Μαριάννα (που έχει διακοσμήσει και το χώρο) τα καλοταΐζουν.
Έχει και πολύ καλή κουζίνα, βεβαίως βεβαίως. Με αρχηγό στις κατσαρόλες την Πολίτισσα μαμά Νίκη, φτιάχνουν του κόσμου τα καλά, με φροντίδα, σαν να περιποιούνται καλεσμένους ή τα ίδια τους τα παιδιά. Πολλά μεζεδάκια – μελιτζανοσαλάτα, ντολμαδάκια, μοσχαράκι με μπούκοβο που έλιωνε στο στόμα, παστουρμά με αυγά, ντομάτα, σουτζούκι, πιπεριά, πίτες και κάτι σαλάτες τεράστιες με μαναβικά ολόφρεσκα, με ωραία τυριά, με σύκα ξερά και με ρόδια... Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα θαλασσινά, όπως μύδια σε 3 παραλλαγές, γαύροι μαρινάτοι, μπακαλιάρος σκορδαλιά, καραβιδο-αστακο-καβουρομακαρονάδες (αυτές με παραγγελία). Κι ακόμα, κρεατικά στα κάρβουνα, όπως σταβλίσια μπριζόλα Ιρλανδίας γύρω στο κιλό, ψαρονέφρι, μπιφτέκι, σουβλάκι αρνίσιο με σκόρδο και δεντρολίβανο, σις κεφτέ με πίτες, σουτζούκι Καισάρειας καυτερό – μην ξεχνάμε και τις ρίζες. Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε και λαδερά και καινούργια, πιο καλοκαιρινά πιάτα, όπως τηγανητά ψαράκια, τσοπάν σαλάτ, μελιτζάνες με αρνάκι και πλιγούρι, κολοκυθάκια με σκορδάτη σάλτσα και γιαούρτι, και… δεν μου φτάνει ο χώρος για να σου πω τι γκάμα προσφέρει το Χ.Κ.! Τα γλυκά είναι μια άλλη ιστορία αγάπης, ο Φώτης, δεξί χέρι του θείου Στέλιου (Παρλιάρου), έχει 19 (!) τον αριθμό συν 5-6 ημέρας, πολλοί κάνουν το δρόμο και μόνο γι’ αυτά. Μεγάλο ατού του Χ.Κ. και η μουσική, ακούσαμε από ιταλικά ερωτιάρικα μέχρι Αλκίνοο, μέχρι και τους Γάμους του Φίγκαρο. Ανοιχτά 7 μέρες τη βδομάδα, μεσημέρι και βράδυ, τιμές περίπου € 25 με κρασί, λεφτά που αξίζουν και με το παραπάνω.
Χειμώνας-Καλοκαίρι, Λ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, 2294 099704
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.