Θεματα

Στην αυλή της γεύσης

Το καλοκαίρι η Αθήνα έχει άλλη νοστιμιά.

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 351
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήρι
Αθήρι

Το καλοκαίρι η Αθήνα έχει άλλη νοστιμιά. Απλώνει τραπέζια σε κήπους, πεζοδρόμια κι αυλές, ανεβαίνει σε ταράτσες και δροσίζεται, κατεβαίνει παραλιακή και το γλεντάει δίπλα στο θαλασσινό αεράκι. Μυρίζει ντομάτα, καρπούζι και βασιλικό…

ΑΘΗΡΙ

 Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, με αρχηγό στην κουζίνα το γλυκύτατο και πολυβραβευμένο σεφ Αλέξη Καρδάση να απογειώνει την ελληνική παράδοση με τις πειραγμένες του δημιουργίες. Με έναν υπέροχο κήπο-όαση δροσιάς μέσα στην καυτή πόλη. Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983

MALVAZIA

Μία από τις καλύτερες «ρομάντζες» της Αθήνας, με σκηνικό που παραπέμπει σε μεσαιωνικό κάστρο και κήπο πνιγμένο στα λουλούδια. Η κουζίνα προτείνει εξαιρετικά πιάτα ελληνικής-μεσογειακής κουζίνας (τώρα και με μειωμένες τιμές κατά 30%), ενώ στο μπαρ φτιάχνουν πολύ καλά κοκτέιλ για να δροσιστείς κάτω από τους ήχους lounge mainstream μουσικής. Αγαθημέρου 1, Ρουφ, 210 3417.010

PROSOPA

Γνωστό και αγαπημένο στο αθηναϊκό κοινό, γι’ αυτό και πάντα θα συναντήσεις ένα χαρούμενο πλήθος γνωστών και αγνώστων στα πάντα γεμάτα του τραπέζια. Που τώρα το καλοκαίρι απλώνονται στην ωραία του «αυλή» για να απολαύσεις νόστιμα πιάτα μεσογειακής κουζίνας με θέα τη γραφική εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, μέσα στην ησυχία της παλιάς γραφικής γειτονιάς. Κωνσταντινουπόλεως 4 & Μ. Βασιλείου 52, Ρουφ, 210 3413.433

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΛΟΦΟΣ

Ένας λόφος μέσα στα πεύκα, με δροσιές που σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι στην εξοχή. Και μια πληθωρική μαγείρισσα, η Μυρσίνη Λαμπράκη, να σε ταΐζει και του πουλιού το γάλα. Από μπιφτεκάκια του Ισπαχάν μέχρι κρητικά γαμοπίλαφα, όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο στις πιο νόστιμες συνταγές τους. Οσίου Λαυρεντίου, Λόφος Τρουμπάρι (ύψος Λ. Αλίμου 89), 210 9913.811

ΛΕΜΟΝΟΚΗΠΟΣ

Ησυχία και πολλή δροσιά, κουζίνα που αγαπά τη Μεσόγειο και πιο πολύ την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Ρίξε μια ματιά στο κουκλίστικο ντεκόρ του εστιατορίου που είναι όλο ζωγραφιστό στο χέρι, κι ύστερα κάτσε στον καταπράσινο κήπο με το γκαζόν (για το τέλος παράγγειλε τάρτα λεμονιού, τη φτιάχνουν με λεμόνια από τις λεμονιές του κήπου). Αγ. Τριάδος 11 & Επταλόφου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2588.611

ΡΟΖΑΛΙΑ

Από τα πιο αγαπημένα του κέντρου, με αρκετή νεολαία αλλά και όλους όσοι κινούνται στο κέντρο και τρελαίνονται για την πολύ καλή της ελληνική κουζίνα. Πάντα με κόσμο και πάντα ζωντανή, τώρα και με μεγάλο ατού την πολύ ωραία και καταπράσινη αυλή της. Ένα ακόμη μεγάλο της ατού οι τιμές, κάτι παραπάνω από φιλικές. Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302.933

ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙ

Η μικρή βόλτα μέχρι το Πέραμα ανοίγει την όρεξη και το πολύ καλό μεζεδοπωλείο βγάζει τραπεζάκια στο μικρό αλσάκι για να σου εξασφαλίσει και δροσιά. Εξαιρετικοί μεζέδες, απίστευτα καλό τηγάνι, ψαρικά, κρεατικά και όλα όσα σηματοδοτούν το αθάνατο (γευστικό) ελληνικό καλοκαίρι. Τσίπουρα, ρακές, καλό κρασί για συνοδεία. Ανοιχτό από το μεσημέρι. Λ. Ειρήνης 33, Πέραμα, 210 4023.306-7 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.