- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η τρατορία του Βεζενέ στο Μεγανήσι της Λευκάδας είναι από εκείνα τα μικρά «μυστικά» που αλλάζουμε μεταξύ μας οι παρέες κάθε Αύγουστο, λίγο πριν πάρουμε σβάρνα τα νησιά. Ένα χαριτωμένο ιταλιάνικο εστιατόριο με σουξέ που ακούστηκε μέχρι εδώ – και έσπρωξε τον ιδιοκτήτη του να δημιουργήσει ακόμη ένα στο κέντρο της Αθήνας. Πίσω από το Χίλτον, με θέα στον Λυκαβηττό, με το μικρό παρκάκι της Βρασίδα μπροστά του αλλά και με ένα κατάδικό του… undercover κήπο με μυρωδικά (το γυάλινο ντεκ της βεράντας είναι η «σκεπή» του). Ο χώρος έχει απλή και μαζί ατμοσφαιρική διακόσμηση, θυμίζει New York ή και Βόρεια Ιταλία, έχει τραπέζια μέσα κι έξω, όμορφες «αρχιτεκτονιές» – όπως εμφανείς σανίδες ξύλου, πολύ σίδερο και ειδικά μελετημένο φωτισμό από τις lighting designers Ράνια Μαχά και Μαρίζα Γαλάνη. Έχει ακόμη ξύλινη μπάρα για τσιμπολόι και κουβέντα. Εμφανείς στο χώρο είναι ο ξυλόφουρνος και μια μεγάλη μηχανή κοπής αλλαντικών.
Η κουζίνα είναι ιταλική-μεσογειακή, με έμφαση τόσο στο κρέας όσο και στα θαλασσινά. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Άρης Βεζενές, γεννημένος στη Νέα Υόρκη και σπουδαγμένος οικονομικά στο Σικάγο, παθιασμένος με τη γεύση και τις πρώτες ύλες, γρήγορα παράτησε την προοπτική «κοστούμι - 9ωρο σε γραφείο» και στράφηκε στα της εστίασης (είναι μέλος του Slow Food και της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής των βραβείων World’s Top 50 Restaurants, ενώ ήταν επικεφαλής και στο εστιατόριο «Milos» του Χίλτον). Η τρατορία Vezene ποντάρει πολύ στην ποιότητα των πρώτων υλών. Φέρνουν κωλοχτύπες από Ιόνιο και κάνουν τρομερή κωλοχτυπομακαρονάδα με σχοινόπρασο και λάδι λευκής τρούφας, φτιάχνουν γιουβέτσι με 24 ωρών (!) σιγομαγειρεμένη ουρά και μάγουλα νεροβούβαλου Κερκίνης, χυλωμένα ριζότα με αχινούς, ταλιάτα με ισπανικό βοδινό «kobe style» και πολλά ακόμη που καλύτερα να γευτείς επιτόπου.
Ανοίγουν κάθε μέρα (εκτός Κυριακής) από τις 7 το απόγευμα και προσφέρουν καλά κρασιά (και σε ποτήρι) που συνοδεύουν με μπουκίτσες – μικρά πιάτα των € 2-5 με υπέροχα καλούδια, κλείνουν δε πολύ αργά, θα σε σερβίρουν και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Στα μεγάλα ατού της νέας τρατορίας εκτός από νοστιμιά, ποιότητα και όμορφο ντεκόρ, είναι η ωραία της ενέργεια –είσαι πελάτης αλλά νιώθεις καλεσμένος (το service είναι αθόρυβα πάντα δίπλα σου)–, καθώς και η ευελιξία της, αν ας πούμε παραλάβουν μια καινούργια καλή παρμεζάνα θα βγουν έξω με τα… μαχαίρια και θα τη προσφέρουν για να δοκιμάσουν όλοι. Μαθαίνω ότι στη Λευκάδα θα είναι ανοιχτά Ιούλιο-Αύγουστο, ενώ για το χειμώνα ετοιμάζουν στο μεγάλο υπόγειο χώρο τους gastropub! Έτσι όπως τους είδα έντονους, πληθωρικούς και πεντανόστιμους, το πάνε για ένα ακόμη καλό στέκι της πόλης που θα συζητηθεί. Τιμές εντελώς value for money.
Trattoria Vezene, Βρασίδα 11 (πίσω από το Χίλτον), 210 7232.002
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.